Skocz do zawartości

Regulacja YPVS

pol
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mi regulował zprzyjażniony mechanik. Z tego co widziałem to po zdjęciu pokrywy tej takiej małej z napisem YPVS zapalasz silnik i patrzysz czy na wysokich obrotach otwiera sie do koćnca. Zaletą tego systemu jest to że chyba nie da sie zostawić otwartego zaworu na niskich obrotach.

• 2 tygodnie później...

Pogadaj z kolesiami co mają cos wspólnego z motocrosem .Tam wszytkie 2 suwy mają taki system tylko każda firma inaczej to nazywa. Każdy mechanik robiący takie fury Ci to zrobi i to w kilka minut. Mi ostatnio w hodzie rogulowali to zajeło jakies 10 min a w hondzie 2 stronny jest.

Jutro zamiawiam tlok + cylinder do mojej DTtki..... kupe kasy ale juz nie ma tlokow nadwymairowych, ile sie czeka na czesci ktore musze sprowadzic w salonie i czy sa czasasmi jakies problemy (ich brak albo cos)? Mam zamiar zamawiac w Krakowie w salonie Yamahy. Juz nie moge wytrzymac bez moto, lezka mi sie w oku kreci jak widze jak ktos przejezdza... straszne uczucie, obyscie nigdy nie musieli tego doswiadczyc. Jak bede mial cylinderek to bede musial wyregulowac ten system.

mam jeszcze pytanko. Jak powinny byc podlaczone linki pomiedzy zaworem a silniczkiem. U mnie pisze na cylinderku i silniczu 1 i 2 i jak polacze 1 z 1 i 2 z 2 to mi sie linki krzyzuja i nie wiem czy tak ma byc.

pozdrawiam

pawel

U mnie (patzr obrazek wyżej sie nie krzyżowały) ale to jest strasza Dt. W nowych YPVS

jest chyba nawet z prawej strony więc może być inaczej. Z tego co ostanio rozmawiałem z mechanikiem to mówił mi żeyby tak ustawic zeby na wolnych obrotach albo na zgaszonym silniku zawór był zamknięty a na wysokich otwierał sie maxymalnie.

Strzalek_t, znasz sie na DTtkach?

Mam ze swoja problem. Kupilem ja nie znajac sie totalnie a eksperci ktorych zabralem ze soba jak sie okazalalo puzniej tez sie nie znali i moja DT zupelnie nie ma mocy. Nie ma szans nawet na jedynce wydrzec jej na gumke, 50 idzie duzo lepiej, dolu to wogole na nie ma, na wysokich idzie troszeczke lepiej ale to i tak wielokrotnie za malo (na serio jest taki mol ze simsonetta lepiej pujdzie). Nie wiem co z nia jest... W zimie ja rozebralem, przeczyscilem gaznik ale nic nie bylo w nim (raczej), wyciagnelem cylinderek i byl spory luzik ale nie bylo tlokow wiekszych (2 szlif tylko dostepny) to kupuje nowy cylinder. Napiecie w instalacji bylo ok 8V bo akumulator byl padniety i dzialal jak odbiornik (mam nadzieje ze to bylo przyczyna, teraz go zmienie), kupie jeszcze swiece nowa. Mam wstawiony wydech SEBRINGA, filtr powietrza itp to nie to co go muli bo bez niego nie idzie lepiej. Mam odslonieta pokrywe z gabka od filtra (powietrza) i jak zlozylem pokrywe to motocykl na wyzszych obrotach przerywal!! Wydech raczej tez to nie to. Masz jakis pomysl? Co to szukac, gdzie i jak? Boje sie ze to elektronika ale mowiono mi ze jakby cos bylo padniete to bym go nawet nie odpalil... Znasz moze jakiegos goscia co dobrze sie zna na DT (mechanik albo cos)?

dzieki

pozdrawiam

System YPVS struje nakanłem wylotowym w cylindrze. Często motocykle są blokowane włsnie prze niego. Ale zblokowany mmotocykl na YPVS ma to do siebie że idzie na wolnych i średnich obrotach natomiast dostaje zadyszki na wysokich. Jeżeli miałes słaby akymulator to YPVS mógłnie działać bo jezęli jest na linki to on elektryczny jest ale to i tak miałbyś siłe na wolnych. Może to cylinder z tłokiem są przyczyną, poprostu mają już duże luzy i słabą komprejsie. Tak przez net to w sumie trudno swierdzić.

Podobno te nwosze miały blokade jak znasz niemiecki to poczytja na http://www.dt125.de/