zqubaniec Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Mi sobota nie za bardzo niestety. Moze kolejny tydzien w niedziele jednak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamusial Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 (edytowane) Prognoza na najbliższą niedzielę się nie zmieniła, więc ja też jestem za sobotą/niedzielą za tydzień. Edytowane 14 Maja 2010 przez Kamusial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fog Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Witajcie podróżnicy :notworthy: W lato zamierzam odbyć podróż dookoła naszego kraju. Pomysł większego wyjazdu w wakacje zaświtał w mojej głowie po zmianie motocykla na TDMkę 900. Podchwyciłem również temat na forum TDM zone- link. Ponadto przeczytałem już tematy o takich wyprawach w 2009, 2007 i w 2008 też chyba ktoś próbował. CELE: - chciałbym zobaczyć wszystko to, czego nie doświadczę na standardowych wycieczkach, czy jeżdżąc po typowych trasach przelotowych- nie ważne czy piękne i zapomniane wsie, typowe miasteczko, nudne widoki pól, lasy, jeziora, brudne miasto, ogrom morza, zapierające dech w piersiach widoki w górach; mam nadzieję poczuć zapach powietrza różnych miejsc... Ogólnie doświadczyć Polski taką jaką jest :) - jestem początkującym motocyklistą (po jednym sezonie), ale turystyka motocyklowa mnie fascynuje. Przed większymi wyprawami wypada zdobyć doświadczenie- jeżdżąc po Polsce zawsze będę miał blisko do domu, czy znajomych w razie awaryjnych sytuacji. Chcę też zdobyć doświadczenie za kierownicą- do tej pory mam bagaż jakichś 3500 km doświadczeń głównie w jeździe po mieście także nie wiele; na tej wyprawie mam nadzieję nauczyć się w praktyce tego wszystkiego co wyczytałem w Motocykliście Doskonałym, mądrości zdobytych przez zimę (okrutną w tym roku :banghead: ) oraz tego czego się nauczę na wiosennych kursach doszkalających. Mam nadzieję przejechać sporo kilometrów po Polskich górach i mieć wiele radości z krętych dróg. - fajnie by było przeżyć wspaniałą przygodę, poznać wielu ciekawych ludzi związanych (bądź nie) z pasją motocyklową, jak i delektować się wolnością w jeździe motocyklem. KIEDY: Trasę chciałbym przejechać w ciągu 2 tygodni- 12 - 16 dni. Najchętniej od 9 lipca. Termin ten to wypadkowa sesji, Openera oraz tego, że w lipcu są dłuższe i chyba jednak cieplejsze dni/noce niż w sierpniu. Oczywiście jestem otwarty na wszelkie zmiany, bowiem w tej chwili nie mam planów na sierpień i jeżeli by się okazało że jest mocna ekipa na sierpień to czemu nie. TRASA: :crossy: Chcę unikać autostrad i wszelkich dróg „czerwonych”, pozostają więc lokalne drogi, tudzież bardzo lekki offroad- nastawiony jestem raczej na zakręty niż na prostą :icon_mrgreen: Mam też zamiar delektować się podróżą i nie męczyć się jazdą, dlatego nie chcę przesadzać z prędkościami i przelotami dziennymi. Na tę chwilę tak wygląda trasa: mapa poglądowa (trochę długo się ładuje...) Z grubsza opis: Warszawa (tu mieszkam), Hajnówka, Rospuda, granica z Kaliningradem, Zalew Wiślany; Bory Tucholskie, zachodnie wybrzeże, Wolin; granica zachodnia, Frankfurt nad Odrą i częściowo Niemcy; Szklarska Poręba i odcinek polecony na forum TDMki wiodący przez Kowary i Czechy, dalej do Kudowy Zdrój; następnie górami przez Złoty Stok, Ustroń, Żywiec, Nowy Targ, Piwniczną, Krynicę do Ustrzyk Górnych; wzdłuż granicy z Ukrainą: Ustrzyki Dolne, Przemyśl, Tomaszów Lubelski, Hrubieszów; potem Włodawa i powrót do Warszawy. Wyszło 3200 km także myślę, że można jeszcze sporo dodać i zmienić w trasie. Zakładam 300 km dziennie, plus minus 100 km z uwagi na zwiedzanie, robienie górskich winkli w drugą stronę, czy inne dziwne przypadki. Oczywiście trasę można odwrócić. :cool: INNE: Zamierzam spać głównie pod namiotem, od czasu do czasu w kwaterach. Odpowiednim budżetem wydaje się być kwota 1.500-1.700 zł. Z jedzeniem jak wyjdzie- knajpa lub własne potrawki. Poza forum motocyklistów znalazłem kilka innych ciekawych relacji z wyprawy: 21 relacji z wypraw po Polsce 9 dni dookoła Polski do okoła Polski 2009- jest też temat na forum stworzony przez Marcina PYTANIA do Was: Jestem otwarty na wszelkie propozycje zmiany trasy, dlatego jeżeli: -znacie fajne trasy będące niedaleko tej którą zamieściłem -macie pomysł jak można ją urozmaicić i czego unikać -chcielibyście wesprzeć jakoś moją wyprawę gościną, czy wskazaniem kempingu/tanich kwater :flesje: -znacie ciekawe miejsca warte odwiedzenia, zwiedzania, oglądania, podziwiania -chcielibyście zaoferować ewentualną pomoc techniczną (oby nie była potrzebna) -dołączyć na odcinek trasy -macie jakiekolwiek inne uwagi to proszę piszcie, zmieniajcie trasę wyżej wklejoną, krytykujcie (byle konstruktywnie). Myślę, że fajniej, łatwiej i przyjemniej będzie przejechać tę trasę bazując na Waszych doświadczeniach i pomocy. No i przede wszystkim: Czy ktoś z Was chciałby wziąć udział w takiej wyprawie? pozdrawiam i wyczekuję odpowiedzi :notworthy: Witam, w tym sezonie jeszcze mogę Wam co najwyżej pozaadrościć takiej wyprawy. Jednak będę mocno ćwiczył co by w przyszłym roku moj mastodont słuchał mnie w każdej sytuacji :) Także życzę Wam wspaniałej wyprawy i mam nadzieję, że jak wrócicie to podzielicie się przeżyciami, a bardzo chętnie zobaczył bym na mapie Waszą ostateczną trasę przejazdu. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego, fog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lecho69 Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Myśleliście coś na temat łączności, :crossy: czy będziemy ćwiczyli gardełka? :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamusial Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 (edytowane) Póki co przerażały mnie koszty ewentualnych rozwiązań. Jakkolwiek jestem otwarty na wszelkie propozycje :) Mniemam, że za tydzień spotykamy się ponownie :) Filip i Zgubaniec obstawiają niedzielę, Lecho sobotę, jak dobrze zrozumiałem? Jak Rafał stoisz z czasem w sobotę/niedzielę? Mi pasują oba terminy. Edytowane 16 Maja 2010 przez Kamusial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RStarosta Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Mniemam, że za tydzień spotykamy się ponownie :) Filip i Zgubaniec obstawiają niedzielę, Lecho sobotę, jak dobrze zrozumiałem? Jak Rafał stoisz z czasem w sobotę/niedzielę? Mi pasują oba terminy. Jeżeli o mnie chodzi to w grę wchodzi tylko i wyłącznie niedziela. W soboty niestety nie mam za bardzo czasu... Tak więc jeżeli pogoda dopisze i wszystkim pasuje to proponuję przyszłą niedziele :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lecho69 Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Planujcie sie na niedzielę, może coś wykombinuję. Podtrzymuję tylko Drobin - Glinojeck, a może Mława? Gdańsk, Lubochnia, Białystok wszyscy mamy po ok. 200km, tylko Filip :banghead:. Dobra, róbta jak chceta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zqubaniec Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 byle to do piątku ustalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamusial Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Zostaje pytanie do Filipa, czy da radę się targnąć z Wrocławia do Glinojecka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zqubaniec Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 i czy w niedziele czy sobote w końcu? póki co widzę,że chyba niedziela. Rzuciłem okiem na odległości i postuluję za mławą. Dla Filipa to już różnicy nie zrobi wiekszej chyba (i tak ma w pip) a dla mnie i owszem (kilkadziesiąt km bliżej). Lecho ma tak samo. Z Wawy to i tak blisko. Ale nie upieram się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lecho69 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 i czy w niedziele czy sobote w końcu? póki co widzę,że chyba niedziela. Rzuciłem okiem na odległości i postuluję za mławą. Dla Filipa to już różnicy nie zrobi wiekszej chyba (i tak ma w pip) a dla mnie i owszem (kilkadziesiąt km bliżej). Lecho ma tak samo. Z Wawy to i tak blisko. Ale nie upieram się. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RStarosta Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 (edytowane) Jak dla mnie obydwie miejscówki są jak najbardziej OK. Jedynie co to postulował bym za niedzielą. W sobotę raczej na pewno nie dam rady... W końcu ogarnąłem trochę pierwszy odcinek. Może dziś wstawię drugi. A więc tak: Dzień 6 Odcinek: Międzyzdroje - Ośno Lubuskie Odcinek 6 Trasa bez szutrów (chyba że czegoś nie zauważyłem :P ) Lekko zmieniłem punkt końcowy ze względu na nocleg Schronisko młodzieżowe. Nie zaznaczyłem żadnych obiektów do zwiedzania i tu pytanie do Was. Znacie może jakieś fajne obiekty w tym rejonie które można by zobaczyć? Ja niestety nie bardzo :banghead: . Jak ta kto podeślijcie na forum bądź też na priv a zmodyfikuję trasę pod nie. Jak nic nie otrzymam to postaram się coś wygrzebać z sieci. Jeżeli macie inne uwagi co do odcinka to również proszę o ich zgłaszanie :wink: Pozdr Edytowane 19 Maja 2010 przez RStarosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamusial Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Stoi na niedzieli w takim razie. Mi rybka czy do Mławy, czy Glinojecka, czy do Torunia, bylebyśmy się w końcu spotkali gęba w gębę :flesje: Co do trasy, to whistler26 oferował nam nocleg w okolicach Szczecina, więc pewnie gdzie indziej punkt startowy- ale to detal, choć pewnie będzie mniej kilometrów w rezultacie. Dzień to będzie chyba 9ty, albo 10ty jeżeli zrobimy sobie przerwę. Niestety nie mam pojęcia co warto zobaczyć na zachodzie :icon_eek: Może info z tych stron coś Ci pomoże: motovoyager motocyklem przez Polskę Podróże pana Marka strona strangers'ów dookoła PL w 9 dni 22 relacje z Polski ciekawe miejsca ojczyzny z ADV rider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whistler26 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 to juz Wasza wole czy chcecie sie zatrzymac w Sz-nie czy tez wolicie walic dalej. Co do zachodu, to slyszeliscie o Miedzyrzeckim Rejonie Umocnionym? Bunkry itp sprawy pozostawione przez Niemcow. Tamy wodny, ktore mialy za zadanie zalac pobiliskie tereny ale Ruskie zbyt nieoczekiwanie nadeszli :wink: . Bylem tam nie raz, i powiem wam ze robi wrazenie. Rozne trasy sa, najkrotsze (z przewodnikiem oczywiscie) to 2-3 godziny a najdluzsza to 10-12 godzin zwiedzania. Tutaj oraz tutaj linki odnosnie MRU. Moze by sie udalo i nocleg tam zalatwic, a konkretniej w Lubrzy (gdzie remontujemy taka stara chate..) , ktora jest ok 45km od waszego punktu przystankowego ( z tego co widze to miejscowosc Gronowska). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RStarosta Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 (edytowane) Co do zachodu, to slyszeliscie o Miedzyrzeckim Rejonie Umocnionym? Bunkry itp sprawy pozostawione przez Niemcow. Tamy wodny, ktore mialy za zadanie zalac pobiliskie tereny ale Ruskie zbyt nieoczekiwanie nadeszli :wink: . Bylem tam nie raz, i powiem wam ze robi wrazenie. Rozne trasy sa, najkrotsze (z przewodnikiem oczywiscie) to 2-3 godziny a najdluzsza to 10-12 godzin zwiedzania. Tutaj oraz tutaj linki odnosnie MRU. I właśnie o to mi chodzi, dzięki Whistler :notworthy: Właśnie sprawdziłem i dodałem bunkry do trasy. Od końcowego punktu B jest to jeszcze blisko 60 km ale na wschód. Tak więc decyzja, uwzględniać czy dać sobie spokój? Mapa Punkt D to Lubrza o której pisał Whistler. Edytowane 19 Maja 2010 przez RStarosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi