Skocz do zawartości

Dolomity, - Stelvio itp

Gość Tatsu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę coś o tym powiedzieć, gdyż w 2008 spędziłem prawie rok w okolicy trento.

Doznania niesamowite. :crossy: Była też ze mna moja cb 500, i dopiero tam pojąłem co znaczy zamknąć oponę.

Winkle jak ze snu i niesamowita nawierzchnia.

Polecam każdemu :buttrock:

:crossy:

Szukam informacji na temat możliwości spędzenia tygodnia lub dwóch w rejonie Dolomitów :crossy: .

Po przeglądnięciu paru relacji i map planuję wypad w tamte rejony. Dostaję jednak sprzeczne informacje związane z możliwościami noclegów, to jest kampingów, ewnetualnie kwater itp. Pod względem bazy preferuję częste zmiany miejsc, namiot i sprzęt zdał test na Nordkapie na 5. Pytanie związane jest z jakością kampingów, dostępnościa itp. Na co sie nastawiać no i termin, podobno sa momenty kiedy trasy sa zamknięte dla aut, nie wiem czy nie dotyczy to również motocykli (informacja taka jest na jest na jednej ze stron).

Część tras planuje w oparciu o info ze strony http://droga.ps.pl/widocznosc/serpentyny/i...serpentyny.html jak również obserwuję tematy już dostepne na forum związane z trasami w rejonie Alp.

tu masz adres do siejest www.austria-holidays.eu -kolega juz pisal-polski pensjonat

a dolomity-ja bylem w cortina d ampezzo i dalej droga sr 48 do pasma gorskiego marmolada(tak sie nazywa) no i tu mazesz paszalec

wgraj sobie Google Earth (darmowe)tam masz zdjecia-ja jak planuje trase to tylko z google

tu masz adres do siejest www.austria-holidays.eu -kolega juz pisal-polski pensjonat

a dolomity-ja bylem w cortina d ampezzo i dalej droga sr 48 do pasma gorskiego marmolada(tak sie nazywa) no i tu mazesz paszalec

wgraj sobie Google Earth (darmowe)tam masz zdjecia-ja jak planuje trase to tylko z google

sorki zapomnielem -pola namiotowe sa czesto i wszedzie dostaniesz miejsce bez rezerwacji

warunki fajne(sanitariaty i reszta)jak w alpach

pensjonaty okolo 20-25e ze sniadankiem

pola namiotowe sa czesto i wszedzie dostaniesz miejsce bez rezerwacji

warunki fajne(sanitariaty i reszta)jak w alpach

pensjonaty okolo 20-25e ze sniadankiem

Jeżeli będę sam czyli, pokój jedno jednoosobowy, tez znajde za 20-25€???

Szukam informacji na temat możliwości spędzenia tygodnia lub dwóch w rejonie Dolomitów :crossy: .

Po przeglądnięciu paru relacji i map planuję wypad w tamte rejony. Dostaję jednak sprzeczne informacje związane z możliwościami noclegów, to jest kampingów, ewnetualnie kwater itp. Pod względem bazy preferuję częste zmiany miejsc, namiot i sprzęt zdał test na Nordkapie na 5. Pytanie związane jest z jakością kampingów, dostępnościa itp. Na co sie nastawiać no i termin, podobno sa momenty kiedy trasy sa zamknięte dla aut, nie wiem czy nie dotyczy to również motocykli (informacja taka jest na jest na jednej ze stron).

Część tras planuje w oparciu o info ze strony http://droga.ps.pl/widocznosc/serpentyny/i...serpentyny.html jak również obserwuję tematy już dostepne na forum związane z trasami w rejonie Alp.

Jak Ci to pomoże to przejrzyj link z podobnej mojej wyprawy:

http://www.kresowe.forum.motocyklowe.org/v...opic.php?t=3376

http://www.kresowe.forum.motocyklowe.org/v...opic.php?t=3377

Jak potrzebujesz jakiś info to służe pomocą.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :notworthy: .

Pewnie wybiorę opcje kampingową, ze względu na możliwość wyboru i zmiany planów w trakcie jazdy. Kupiłem mapę Alp i biorę sie za malowanie tras.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :notworthy: .

Pewnie wybiorę opcje kampingową, ze względu na możliwość wyboru i zmiany planów w trakcie jazdy. Kupiłem mapę Alp i biorę sie za malowanie tras.

Ja mape kupiłem już dawno cała pomazana :biggrin:

• 3 tygodnie później...

Jeżeli będę sam czyli, pokój jedno jednoosobowy, tez znajde za 20-25€???

Witam,

Za często się tu nie udzielam ale coś napiszę :)

Rok temu byłem z bratem w tamtych rejonach. Wcześniej przejechaliśmy też Grossglockner'a (chyba 20e za wjazd), ale stelvio lepsze i darmowe :) Może to też pogoda, bo na Grossglocknerze dorwało nas oberwanie chmury, że z butów trzeba było wodę wylewać po zjeździe z przełęczy w ulewie :)

Jeździliśmy z namiotem i nocowaliśmy tylko na kempingach. Poszukać ich można na www.eurocampings.pl Wybieraliśmy przeważnie te "lepsze", chociaż większość jest na wysokim poziomie. Ceny kształtowały się od 25-40e za zestaw 2xmoto + 2xpersona + 1xnamiot. Najdrożej w okolicy jez. Garda, Wenecji, trochę taniej w dolomitach w okolicy stelvio. Trasę robiliśmy właśnie w sierpniu mimo to bez rezerwacji miejsca zawsze były dostępne.

Dla zachęty parę fotek: :)

stelvio-grossglocner1

wjazd na Grossglockner

stelvio-grossglocner2

biker's nest

stelvio-grossglocner3

stelvio-grossglocner4

droga na Stelvio, jak widać jest niedziela ;d

stelvio-grossglocner5

stelvio-grossglocner6

Stelvio

stelvio-grossglocner10

stelvio-grossglocner7

stelvio-grossglocner8

stelvio-grossglocner9

po zjechaniu ze Stelvio od strony Bormio, przypadkiem znaleźliśmy fajną przełęcz, dzika wąska droga i jeszcze bardziej strona i kręta jak Stelvio :)

Kończąc to miejsce bardzo godne zobaczenia. Planujemy tam wrócić w niedługim czasie. Warto też jeździć zmieniając plan w miejsca które akurat znajdziemy :) Może za rok, bo w tym roku dzika Szkocja czeka ;P

Edytowane przez soulz

U mnie będzie to jednak lipiec, juz po prostu termin w pracy klepnięty. Troche te campy się cenią, ale trudno, wyjazd będzie i tyle. Dzięki za info.

jak w lipcu to możliwe, że się spotkamy gdzieś w trasie - w lipcu też atakuje(my) Alpy (na pewno austriackie) :)

planowo powinniśmy być tam gdzieś w okolicy 11-18 lipca, ale możliwe że dłużej bo zastanawiamy się czy jednak nie odpuścić Chorwacji (na rzecz Szwajcarii i Włoch w większym zakresie), właśnie z uwagi na to że jedziemy w lipcu.

pzdr

Edytowane przez rahu

KAPD Klub Anonimowych Piratów Drogowych
"Człowiek zbyt poważny jest strasznie śmieszny"

No to mamy ten sam termin. Jadę z Opola, prawdopodobnie będzie auto które będzie targało namiot śpiwory itp. Chciałbym na luzie posmigać, o ile to możliwe Wild Starem po winkielkach. Po serpentynkach w Norwegii mam mocno zjechane podesty, ale to nie jest problem. Wiem też, że przeładowane moto (w Norge było to ponad 450 kg razem) troche wali mi się w zakrętach, prawie jak kredens Hondy z tą wagą. Drugi tydzień 19-24 może Chorwacja jeszcze nie wiem. Jak cos to się możemy spisać na PW.

:flesje:

• 1 miesiąc temu...

Hej,

Jak pytacie u nas o nocleg plis zaznaczajcie, że jesteście z tego forum. Mam dług wdzięczności za "Waszą" koszulkę i pozytywne komentarze a ceny są u nas elastyczne.

Szerokich

Piotr z przy Grossglocknerstrasse

Ceny.

Austria jest tańsza. Nocleg dla Eine persone zazwyczaj mieścił się w 25€, tanie dobre piwo, tańsze paliwo, tańsze jedzenie. W Italii nocleg zazwyczaj w okolicy 50€ dla una persone, Piwo drogie, lepiej zamawiać wino, jedzenie droższe ale też lepsze. Paliwo droższe o 15-20% tak w przybliżeniu oczywiście.

W Italii ... lody ... pycha ... śmieszne, ale tańsze niż w PL.

Gość robert73

Ceny.

Austria jest tańsza. Nocleg dla Eine persone zazwyczaj mieścił się w 25€, tanie dobre piwo, tańsze paliwo, tańsze jedzenie. W Italii nocleg zazwyczaj w okolicy 50€ dla una persone, Piwo drogie, lepiej zamawiać wino, jedzenie droższe ale też lepsze. Paliwo droższe o 15-20% tak w przybliżeniu oczywiście.

W Italii ... lody ... pycha ... śmieszne, ale tańsze niż w PL.

Wiadomo ze lepiej zamawiac wino ,bo tego tu pod dostatkiem wydaje mi sie ze wiecej zuzywamy tu wina niz wody :flesje: Paliwo w takich rejonach i przy glownych trasach zawsze jest drozsze troche taniej w centrach duzych miast. Noclegi no cenia sie podobnie do naszych Gorali, ale w tym roku sniegu nie brakowalo to nie powinni jeszcze narzekac mozna sprubowac potargowac. Stelvio na dzien dzisiejszy jeszcze warunki kiepskie, wogole od poczatku roku brak dobrej pogody :evil: Czesto trzeba smigac w kondomie. Tatsu jak juz tu dojedziesz to daj znac postaram sie wyjechac Ci na spotkanie.A wtedy :flesje: i jeszcze :flesje: . Szerokosci :buttrock:

Tatsu jak juz tu dojedziesz to daj znac postaram sie wyjechac Ci na spotkanie.A wtedy :flesje: i jeszcze :flesje: . Szerokosci :buttrock:

Coś tam się chłodzi na spotkanie. W końcu masz to jeszcze za Elephanta obiecane :notworthy: . Ostatnio opisane były też fajne trasy po stronie szwajcarskiej, ale tam to chyba całkiem przegięcie cenowe. Ale po Norge spanie w namiocie nie jest groźne i mam nadzieję że dam radę. Po przeglądzie tras i map wychodzi że dwa tygodnie będę miał co robić w Alpach.

Gość robert73

Coś tam się chłodzi na spotkanie. W końcu masz to jeszcze za Elephanta obiecane :notworthy: . Ostatnio opisane były też fajne trasy po stronie szwajcarskiej, ale tam to chyba całkiem przegięcie cenowe. Ale po Norge spanie w namiocie nie jest groźne i mam nadzieję że dam radę. Po przeglądzie tras i map wychodzi że dwa tygodnie będę miał co robić w Alpach.

Ostatnio zaliczylem nizla druzke z Trento wjechalem na 12 potem na 48 do Cortina di Ampezzo a potem 51 na Belluno polecam tylko ze ruch troche spory.Ale nie tylko na polnocy sa fajne trasy tu w rejonie Florencji tez ich nie brakoje moze nie ma tak wysoko polozonych przeleczy , ale winkle sa ok + jakosc drog :buttrock: