Skocz do zawartości

Rozrząd w gpz 1000rx

Boruta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Był już podobny temat :

http://forum.motocyklistow.pl/viewtopic.php?t=11804

A oto jedna z moich wypowiedzi :

W skróeci wygląda to tak, że zdejmujesz lewy dekiel, i pod nim masz rozdzielacz zapłonu. Ustawiasz pierwszy tłok (od lewej strony, pamiętaj by najpierw usunąć świece i górną pokrywę) tak by zawory były zamnknięte (a na 4 na mijaniu) i widzisz jak czujnik zapłonu pokrywa się z kreseczką na kółku (no powiedzmy, jest ono takie poszarpane ) umieszczonym na wale korbowym. To tak w skrócie - zasady są proste - ustawia się to tak w każdym silniku spalinowym. Przed zdjęciem zrób też znaki (np farbą) na górnych kołach i dowolnym elemencie obudowy wałków, oraz policz ilośc ogniw łańcucha znajdujących się między jednym a drugim kołem (licząc od pionu). Nie wiem czy to zrozumiałeś, ja to rozumiem, ale mogłem użyć jakiegoś skrótu myślowego. Podstawowa zasada - dokładne oznaczenie wszystkiego przed DEMONTAŻEM !!!

Pozdro, Paweł

PS. A teraz jeszcze jadna ważna sprawa - Twój NICK. Masz tak na nazwisko, tak jak ja ??

Czesc dzieki za odpowiedz. o tym ze na wale jeszt znak ( w japoncach bardzo czesto oznaczony symbolem "T"

to wiem ale wlasnie chodzilo mi o ilosc oczek miedzy kolami chocziaz slyszalem ze w kawasaki nie trzeba liczyc tylko ustawie sie znaki na kolach w odpowiednich miejscach i napina lancuszek jak najmocniej no i wlasnie ja nie bardzo wiem jak te znaki maja byc tzn mam 2 opcje i roznia sie one walsnie iloscia oczek (dokladnie 1 oczko 22 lub 23) miedzy kolami, jak dam 22 to ladnie pasuja jednie znaki ( napis na kole walka ssacego "in" jest rownolegly do obydowy glowicy i tak samo na kole walka wydechowego z tym ze tam jest napis "ex" i kreska)w tym przypadku 22 oczka . A druga opcja to wyciecia na walkach rozrządu ustawiaone prostopadle do góry tu ilosc oczek wynosie 23. Kaude ale namącilem:) ale moze mnie zrozumiesz.

A moja ksywka to nie moje nazwisko. Nazywam sie Michał Pawelec.

Pozdrawiam Zielona Góra

Co do rorządu - weź pod uwagę, że łańcuch się rozciąga i fazy się mnimalnie zmieniają. Zakładając, że poprzednik zrobiuł dobrze, warto jest zachować dokładną liczbę ogniw między kołami. Oczywiście pamiętaj o swoich znakach, tak jak pisałem - to potrafi zaoszczedzić wiele nerwów.

Pozdrawiam, Paweł