Skocz do zawartości

odszkodowania za szkody spowodowane złym stanem drogi

michoa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Coś mi sie kiedyś obiło o uszy że jeśli jade samochodem przepisowo i wpadne w dziure w jezdi i złapie kapcia/skrzywie felge to moge sie domagać odszkodowania od własciciela drogi to prawda ??

teraz tak

2. motorowerom to też przysługuje ??jeśkli odpowiedż na to pytanie jest ,,nie'' to na reszte już nie trzeba pisać :D

3. Jest jakaś lista elementów za które oddadzą kase a za które nie oddadzą ?

4. jak wygląda procedura w takiej sytuacji ?? wpadłem w dziure złapałem kapcia i co dalej ?? wzywam policje i czekam w miejscu zdarzenia tak ??

5.są jakieś konsekwencje jeśli np wezwie policje a oni stwierdzą że sobie wymyśliłem i mi nie uwierzą ??

6. jak wygląda cała dalsza procedura po policji ?? dużo formalności i czasu ??

7.co jeśli jest jakby w połowie moja wina w połowie drogi np sytuacja jaką kiedyś miałem że : przednie koło miałem w stanie ostatecznego rozkładu (brakowało kilku szprych, kilka było luźnych, koło miało bicie chyba z 3cm) no i jechałem po zmroku poboczem przepisowe 45, nagle wpadłem w dziure i koło uległo ostatecznej destrukcji (kilka szprych sie wygieło kilka złamało 2 sie wbiły w dętke i ją rozszarpały, koło zablokowało sie w widełkach no i była gleba.....) i w takiej sytuacji jest sens wzywać policje ?? czy dostałbym tylko mandat za stan techniczny (nie trzeba być specem żeby dojść że to koło już przed dziurą nie miało wielu szprych)??

ostatnio trzasło mi mocowanie jednego plastiku od dziury (sami wiecie skutery są z żelatyny wyginają sie na dziurach a plastiki są dosyć ciasno i niedbale spasowane w chińczykach) niby bzdura ale teraz musze to cholerstwo skleić bo mi częsć instalacji elektrycznej odsłoniło i mogą dziać sie dziwne rzeczy........wcześniej ta przygoda z tym kołem i dlatego ten temat......

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

1. możesz. to, czy się uda coś uzyskać jest jednak kwestią odrębną i chyba zasadniczą, warunkującą sens działania

2. tak, jak każdemu innemu pojazdowi

3. AFAIK nie. niby na jakiej podstawie?

4. taka sama, jak dla innych pojazdów. proponuję przeglądnąć dział przepisów, i/ lub czterołapców - było wałkowane, nawet całkiem niedawno

5. policjanci mają sporządzić notatkę

6. tak samo, jak dla furmanek

7. wróżenie z fusów. nikt nie odpowie Ci na tak postawione pytanie, bo to może zależeć np. od opinii biegłych, sądu, itd

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Coś mi sie kiedyś obiło o uszy że jeśli jade samochodem przepisowo i wpadne w dziure w jezdi i złapie kapcia/skrzywie felge to moge sie domagać odszkodowania od własciciela drogi to prawda ??

Tak, to prawda.

Wlasciciel drogi jest ubezpieczony i skladasz do niego dokumenty ( jakie, to juz zalezy od wlasciciela drogi ).

On przekazuje te dokumenty do ubezpieczyciela i juz miedzy soba rozstrzygacie kwestie odszkodowania i jej zasadnosci.

Jesli masz notatke z Policji iz przyczyna uszkodzen byl zly stan nawierzchni drogi, wazne badanie techniczne i OC, to jestes na wygranej pozycji.

ISRA: 27062
SREU: 614