KuLa2o30 Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Witam! Nie miałem okazji nigdzie się jeszcze wypowiedzieć i niestety jestem zmuszony zacząć w tym dziale... :evil: A wiec do rzeczy. Chodzi o motor Kawasaki Er-5 z 98'. Zaczęło sie wszystko od tego , ze chcialem wymienić świece , juz przy wcześniejszym czyszczeniu zauwazyłem straszny syf w lewej komorze wiec postanowilem pojechać na stacje i kompresorem ,,wywalić" brud. Udało sie ale robiąc ten zabieg za mocno podniosłem zbiornik i wyleciał mi wężyk paliwa. ,,Panikując" i widzac lecącą benzyne założyłem nie ten węzyk co trzeba ( węzyk od jednego z gaźników). Na początku nie wiedzialem , że zle podłaczylem i odpaliłem motunga i przejechałem moze z 1km po czym zgasł i reszte drogi pchałem do domu. W garażu dopiero zobaczyłem co zrobilem ale niestety było za poźno wskaźnik oleju zamienił sie w ,,czarną dziure" (czyt. czarne okienko). Wykręciłem filtr powietrza który był zasyfiony benzyną oraz spuściłem olej. Teraz moje pytanie brzmi czy po takiej wpadce wystarczy wymienić filtr oleju i zalać nowym olejem i zobaczyć co sie będzie dzialo dalej ? Nie chciałbym zatrzeć silnika... Pozdrawiam i licze na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Wystarczy nowy olej u filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyll Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 chciales jak rozumiem usunac nagar z cylindra przy pomocy kompresora? hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuLa2o30 Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Nie , po prostu zebrał sie tam straszny syf . Nie chcialem by przy odkrecaniu swiecy syf dostał sie do cylindra. W czym problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Kolega pewnie Cie zrozumiał, że chciałeś dmuchnąc kompresorem do cylindra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyll Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 no dokladnie - nie takie 'patenty' juz na tym forum czytalem. a to co zrobiles jak najbardziej ok - kiedys mialem u siebie stare enduro do roboty i po zdjeciu fajki nie dalo sie zalozyc klucza - okazalo sie ze cala przestrzen wokol swiecy wypelniona jest... ziarnami pszenicy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuLa2o30 Opublikowano 29 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 No to teraz wszystko ok :) Rozumiem, złe zrozumienie :) Ja zamiast pszenicy mialem kawalki lisci. Juz wszystko mam zakupione teraz czekam na jakąs chwile wolnego i musze przysiąśc do wymiany , bo pogoda póki co jest ok ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi