romekjagoda Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 (edytowane) Proszę o pomoc. Moto Honda VFR 750F (RC24). Wczoraj będąc w trasie zauważyłem, że nie działa mi światło stopu po wciśnięciu hamulca ręcznego/przedniego, natomiast zapala się przy wciśnięciu nożnego. Sprawdziłem styki przy pompce/dźwigni hamulca ale nic to nie dało. Jak sprawdzić czy czujnik stopu działa? Jestem dość zielony w sprawach mechanicznych, więc wszelkie porady prosiłbym łopatologicznie (amperomierz mam, tylko powiedzcie co do czego ;) ) Z góry dzięki. Edytowane 7 Września 2009 przez romekjagoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacer Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 mialem ostatnio taki sam problem, sprawdz czy po podlaczeniu tych obydwu przewodow z tego czujnika swiatlo sie zapala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romekjagoda Opublikowano 7 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 mialem ostatnio taki sam problem, sprawdz czy po podlaczeniu tych obydwu przewodow z tego czujnika swiatlo sie zapala. Chodzi Ci o to, by zewrzeć te przewody, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Tak, zwarcie przewodów powinno załączyć stop. Możesz się też zaopatrzyć w prosty multimetr, podłączyć się z nim zamiast kabli i sprawdzić, czy przy wciśniętej klamce wyłącznik przepuszcza prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romekjagoda Opublikowano 8 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Piotrek, Kacer - dziękuję za pomoc. Sprawdziłem i faktycznie padnięty jest czujnik stopu. Kable po zwarciu włączają stop, natomiast czujnik po podłączeniu "-" do bateryjki i żarówki nie przewodzi prądu. Teraz szukam tylko odpowiedniego czujnika. Nie wiem, czy dostępne są jakieś uniwersalne, czy wyłącnie dedykowane do danego modelu? (w moim przypadku z części oryginalnych wchodzi w grę chyba tylko używka, ze względu na wiek moto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacer Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 mysle ze jak popytasz na allegro to dostaniesz u kogos uzywke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 I nie koniecznie musi być do tego modelu, bo pewnie nie jeden model miał taką samą pompkę hamulcową jak Twoje moto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEAD Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Teraz szukam tylko odpowiedniego czujnika. Nie wiem, czy dostępne są jakieś uniwersalne, czy wyłącnie dedykowane do danego modelu? (w moim przypadku z części oryginalnych wchodzi w grę chyba tylko używka, ze względu na wiek moto). Zapodaj zdjęcie, jak ktoś tu zaglądnie to może będzie miał taką samą pompkę i czujnik, a wtedy będziesz miał szerszą bazę motocykli i szybciej coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Wy się męczycie, a nowy czujnik kosztuje 25zł - po co używkę, ja bym dał nowy i miał z głowy. A pasuje z prawie każdej Hondy - będziecie chcieli to zapodam rozpiską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi