Skocz do zawartości

Sezon rozpoczety???

gossy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nareszcie dzisiaj normalna pogoda i troche wolnego czasu - moto wyprowadzone z garazu i po pierwszych kilometrach wiatr sam zdmuchnal zimowy kurz :flesje:

Chyba pomysle o jakiejs szybie albo malej owiewce - dzisiaj byl taki wiatr ze kark mnie boli do tej pory.

Mam do was pytanie - co robicie z moto po zimie? (olej, swiece etc.) ja sie troche nameczylem zeby go odpalic i zrobic pierwsza jazde.

Pozdr

Olej swiece smarowanie i ogolnie konserwacje powinienes zrobic przed zima tak jak powinno sie to robic, lecz lepiej pozno niz wcale. Zatroszcz sie o akumlator, lancuch, sprawdz cisnienie w oponach, nasmaruj linki gazu, sprzegla, popatrz na klocki. Takie zabiegi zaowocuja pozniej bezawaryjna jazda, a moto po zimie moze ciezko palic bo ma puste gaznikii (wache nalezy na zime spuscic badz sama wyparuje) i trzeba chwile pokrecic az sie zalaja (jak masz kranik podcisnieniowy).

Tak naprawdę to wszystko powinno być przygotowane przy pzryszykowaniu motocykla do zimy, teraz to trochę ostatnia chwila. Tak w skrócie - wymień olej, wszystkie płyny, przesamruj tłoczki w zaciskach i ich prowadnice. Reszta to już kwestia indywidualna - jeśli są stare to zmień świece, filtr powietrza, wskazane jest wyregulowanie gaźników. Musisz ocenić sam co w motocyklu jest jeszzce do zorbienia. Powodzenia

Pozdro, Paweł

• 2 tygodnie później...

ja u siebie wymienilem zebatki i opone tylna...przydalaby sie jescze na przod ale chwilowo brak funduszy...jadac dzisiaj strasznie walil mi lancuch i nie mialem go jak przesmarowac...znajomy uratowal mnie i uzyczyl mi troche spray'u do lancuchow...mowil ze kupil go w niemczech za 15Euro/sztuke...przywiozl 10 i mowi ze mi moze sprzedac jak chce...wola za niego 30zl...warto?