Pepesz Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Otóż Zuzie mam dopiero od paru dni i wczoraj po raz pierwszy zobaczyłem że przy około 140 zgasły mi zegary (ale wyświetlacze lcd funkcjonowały, światła choć przygasły to działały i silnik pracował prawidłowo) zwolniłem do 40 -50 i zegary znów się włączyły a światło zapaliło się mocniej. ogólnie zauważyłem tendencję że po dodaniu gazu światła przygasają a po ok 30 km jazdy gdy stoi na wolnych obrotach to pomrygują w rytm silnika. Czy winę ponosi za mały akumulator ? jest to 4 Ah zamiast książkowego 8Ah. Nie sprawdzałem jeszcze napięcia ładowania więc winę może ponosić także regulator nap. Można z 3 dni na krótkich dystansach z tym pojeździć czy grozi to usmażeniem czegoś ? Pytam się bo chwilowo jestem spłukany a pare razy na krótkim dystansie musiałbym się gdzieś ruszyć dopóki nie kupię nowego aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lionix Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Taki akumulator kosztuje 60 zł (ofc. żelowy, bezobsługowy) Założyłem taki do DRZ, i jest fajnie :clap: (pozdro Jacu :D ) Szukaj w sklepach z elektroniką, taki aku jest do urządzeń UPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vrobekw Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 mialem podobny problem i tez z winy aku. nie gasly mi zegary ale na postoju jak dodawalem gazu to mi mrygal(przygasal) xenon, podlaczylem aku na nocke pod prostownik i na drugi dzien wszystko ok. wiec zmien aku szczegolnie jesli wlozony zostal za maly:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepesz Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) Szukaj w sklepach z elektroniką, taki aku jest do urządzeń UPS A ten wynalazek nie ma trochę za małego prądu rozruchowego ? co prawda w serwisówce HAYNESA nie piszą jaki ma być , piszą tylko o pojemności. No a drugi problem to jego wymiary. EDIT : dziś polazłem zmierzyć napięcie ładowania więc podchodzę do moto zdejmuje siedzenie podłączam aku pod miernik i wskazuje 12,23 V więc chyba w normie. Włączam zapłon 12, 03 v. Pstrykam czerwony wyłącznik na pozycję on i załączam tym samym pompę :12, 03 v. Dotykam przycisku startera słyszę tylko głośne CYK i dupa. Wyłączam zapłon, czekam chwile .. napięcie znów ok 12,13v. Włączam zapłon, czerwony pstryczek wyłączony (pompa nie chodzi) na próbę włączam światła mijania : 11 v :icon_eek: Wyłączam światła mijania. Włączam pompę i dotykam startera CYK CYK i 9 V :icon_eek: :icon_eek: Tak więc akumulator się ze*rał -> chyba wczoraj się przeładował .. możliwe to to ? Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez Pepesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEAD Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 EDIT : dziś polazłem zmierzyć napięcie ładowania więc podchodzę do moto zdejmuje siedzenie podłączam aku pod miernik i wskazuje 12,23 V więc chyba w normie. Włączam zapłon 12, 03 v. Pstrykam czerwony wyłącznik na pozycję on i załączam tym samym pompę :12, 03 v. Dotykam przycisku startera słyszę tylko głośne CYK i dupa. Wyłączam zapłon, czekam chwile .. napięcie znów ok 12,13v. Włączam zapłon, czerwony pstryczek wyłączony (pompa nie chodzi) na próbę włączam światła mijania : 11 v :icon_eek: Wyłączam światła mijania. Włączam pompę i dotykam startera CYK CYK i 9 V :icon_eek: :icon_eek: Tak więc akumulator się ze*rał -> chyba wczoraj się przeładował .. możliwe to to ? Jest po prostu rozładowany. Wcześniejsze mruganie świateł na wolnych obrotach już o tym świadczyło. Czy mógł się przeładować? Przeładowanie objawiło by się silnym gazowaniem a w dłuższej perspektywie ubytkiem wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Jest po prostu za maly, musisz wlozyc aku o wlasciwej pojemnosci bo inaczej caly czas beda problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi