Skocz do zawartości

vn 1500 Tourer'98 - problem z przepustnicą

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem VN 1500 Classic Tourer'a z 98r. Prowadzi się świetnie jednak wyskoczył mały problem, mianowicie:

podczas jazdy okręcając manetkę do spodu pod bakiem zaczyna się metaliczny stukot. Przyspieszając powoli tych dziwnych dźwięków nie słychać - pokazują się tylko gdy próbuję gwałtownie odkręcić gaz.

Znajomy twierdzi, że to przepustnica w gaźniku się wyrobiła i gdy się bardziej otwiera zaczyna klekotać...Do tego na rozgrzanym silniku (czyt. po 2 godzinach jazdy) zapala się kontrolka oleju (na 2 sek) i zaczyna walić z rury, a jak by tego było mało biegi wchodzą coraz ciężej.

I teraz mam dylemat - czy to faktycznie objawy spowodowane jedynie przepustnicą, czy może cały gaźnik do wymiany czy może jeszcze inny szlak....

Z góry dzięki

A zawory jak masz regulowane? Czy one nie są czasem na hydraulicznych popychaczach? Tzn. że luz jest regulowany ciśnieniem oleju? Jeśli tak to objawy wskazywałyby na czerstwy olej - kichanie w wydech, problemy z zapinaniem biegu i świecenie kontrolki oleju może być winą starego/rzadkiego oleju.

A stukanie zdarza się w używanym silniku. Przy mocnym gwizdku silnik musi zażyć sporą dawkę paliwa a to znacznie obciąża układ korbowy.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.