Skocz do zawartości

Aprilia rs - brak mocy

dafi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z moją Aprilią rs 125 z 1996r mianowicie gdy wrzuce 1 i ruszam to musze powoli puszczac sprzedlo i dac duzo gazu bo niema sily ruszyc a jak juz jade na 1 i odrazu dam pełen gaz to gaśnie i musze szybko zmniejszyc gaz i chodzi dalej na wyzszych biegach czuje ze jest slaba przelanczam bieg i moto nie ma sily sie rozpedzic dopiero po chwili sie rozpedza pomocy co robić? z góry dzieki.

A jak wygląda sprawa z odpalaniem i z wolnymi obrotami? Możliwe że masz już słabą kompresje, lub ciągnie gdzieś lewe powietrze, najczęściej przez kruciec obadaj czy nie ma żadnych pęknięć, odpal go i psiknij sprayem jeżeli obroty sie zmienią znaczy że jest nie szczelny, lub przez simmering od strony magneta.

kompresje ma dobrą poniewarz moto byl u mechanika byl robiony szlif i nowy tlok jest a uszczelniacze obydwa byly tez wymieniane od strony oleju i magneta. Moto pali dobrze jak jest bardzo cieplo na dworze pali odrazu bez ssania. Gdy jest chlodno odpali odrazu na ssaniu ale musi pochodzic troche tak z 1 min bo jak dam gazu to gasnie. A przed mechanikiem bylo to samo co teraz wiec mechanik nie zszkodzil. Swieca jest nowa i fajka tez ngk.

• 2 tygodnie później...

leje mieszanke dozownik odlaczylem wiec o gromadzeniu oleju niema mowy, a zawór nie jest sprawny modul sterujacy jest walniety ale jestem pewien ze to nie jest przyczyna bo niektorzy maja tam zaslepke i stawiaja moto na kolo co u mnie niejest możliwe , a niema jakiejs blokady? moto bylo sprowadzone z zagranicy moze jest jakas blokada elektroniczna albo cos...?

leje mieszanke dozownik odlaczylem wiec o gromadzeniu oleju niema mowy, a zawór nie jest sprawny modul sterujacy jest walniety ale jestem pewien ze to nie jest przyczyna bo niektorzy maja tam zaslepke i stawiaja moto na kolo co u mnie niejest możliwe , a niema jakiejs blokady? moto bylo sprowadzone z zagranicy moze jest jakas blokada elektroniczna albo cos...?

bardzo moziwe.jezeli byl sprowadzony z niemiec to na 100%niktore maja blokade do 5-6 KW w bifie masz to zapisane.blokowane sa tez na rozne sposoby.najczescirj modul,sterownik zaworem spalin.blokada w kolankuwydechowym i gaznikummoze miec te wszystkie blokady jednoczesnie

gdzie znajduje sie ten modół?? i jak moge sprawdzic to czy jest na nim blokada? na wydechu niema tej komory juz kiedys sprawdzalem goźnik wyglada na normalny , a kompresje jest na bank bo kupilem go i problem byl taki sam pozniej go zatarlem bo oleju njie wlalem do zbiorniczka dozownika i moto mial robiony szlif dotarlem go ale jest to samo wiec problem z kompresja wykluszam na starcie,

ps. a nadgarstki wyrywa od 7 tys i cieżko jest doprowadzic go do tych obrotow poniewarz jest slaby, na 6 tys na wyzszym biegu nie moze ujechac i zwalnia, ale jak juz zalapie 6 tes, to trzeba sie trzymac :biggrin:

Edytowane przez dafi

gdzie znajduje sie ten modół?? i jak moge sprawdzic to czy jest na nim blokada? na wydechu niema tej komory juz kiedys sprawdzalem goźnik wyglada na normalny , a kompresje jest na bank bo kupilem go i problem byl taki sam pozniej go zatarlem bo oleju njie wlalem do zbiorniczka dozownika i moto mial robiony szlif dotarlem go ale jest to samo wiec problem z kompresja wykluszam na starcie,

ps. a nadgarstki wyrywa od 7 tys i cieżko jest doprowadzic go do tych obrotow poniewarz jest slaby, na 6 tys na wyzszym biegu nie moze ujechac i zwalnia, ale jak juz zalapie 6 tes, to trzeba sie trzymac :biggrin:

modul jest zazwyczaj pod siedzeniem.a najlepiej sprawdzic w paierach oryginalnych czy moto jest blokowane.pod siedzeniem pasazera,powinny byc dwa moduly jeden ma chyba napis 7800 i jest to blokada zaworu wydechu a drugi to jest cdi.moga byc tez w innych miejscach