Arturek Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Witam. Kupilem jakis czas temu(okolo 3 m-ce) kortke skorzana nowa.Po dokladnym obejrzeniu juz w domu okazalo sie ze jest robiona w Pakistanie.Ale to nie robi mi roznicy.Problem w tym ze jest ona chyba czyms zakonserwowana i wydziela wciaz niemily zapach.Sporo juz w niej jezdzilem i nie pomoglo przewietrzenie jej a nawet jazda po deszczu niczego nie zmienila.Prosze o rade jak pozbyc sie tego smrodu.A tak przy okazji to czym moznaby ja zmiekczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fakir_ Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 jaki to zapach? mam rekawiczki skorzane utiki tez z pakistanu i wogole nie przypominaja zapachu skory ale to jest autentyczna skora, ale mi to nie przeszkadza ;) z czasem coraz słabiej to czuć, powieś kurtke gdzies w korytażu gdzie jest przewiewne miejsce i zeby byla odkryta, nie w szafie to sie wywietrzy troche a zeby zmiękczyć to najlepiej krem nivea w tym malym okraglym plaskim pudełku :D sprawdzone natrzyj kurtke cieńko z dwa razy i bedzie mięciutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturek Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 jaki to zapach? mam rekawiczki skorzane utiki tez z pakistanu i wogole nie przypominaja zapachu skory ale to jest autentyczna skora, ale mi to nie przeszkadza ;) z czasem coraz słabiej to czuć, powieś kurtke gdzies w korytażu gdzie jest przewiewne miejsce i zeby byla odkryta, nie w szafie to sie wywietrzy troche a zeby zmiękczyć to najlepiej krem nivea w tym malym okraglym plaskim pudełku :D sprawdzone natrzyj kurtke cieńko z dwa razy i bedzie mięciutka Dzieki za odpowiedz.Nie wiem jaki to zapach a raczej niemila won.Ostatnio pani w banku patrzyla na mnie jakbym sie tydzien nie myl.Kurtka wisi caly czas na balkonie bo w domu caly czas czuc jej "zapach". Z kremem nivea zaraz zaeksperymentuje.Myslalem tez zeby zasiegnac porady w jakims sklepie ze skorzana odzieza. Jeszcze raz dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fakir_ Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 spróbuj tez dać tą kurtke do pralni chemicznej, tam napewno coś zaradzą. a tak przy okazji to jakiej jest firmy ta kurtka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucio Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Ostatnio pani w banku patrzyla na mnie jakbym sie tydzien nie myl. A to na pewno kwestia kurtki? :biggrin: Hi... Hihi... Hihihi... No dobra, żartowałem. Znajomy płakał kiedyś, że kupił skórę, która mu się podobała, ale zawsze po deszczu, jak złapała wodę, to wydzielała woń... boczku. Opowiadał, że najgorzej było w środkach komunikacji miejskiej (kurtka była zwykła, nie na moto). W jego przypadku była to najprawdopodobniej kwestia złej obróbki, niewłaściwego garbowania. Twoja waniała już tak w sklepie, przed zakupem? Może spróbuj ją reklamować? Bo jeżeli to kwestia obróbki materiału, to dupa, nic raczej nie da się z tym zrobić. Jeżeli natomiast problem tkwi w środkach użytych do impregnacji/konserwacji skóry, to może środki do czyszczenia skór pomogą. Tak czy inaczej, zapytaj tam, gdzie ją kupiłeś, czy mieli już podobne przypadki, ewentualnie jak wygląda kwestia reklamacji. Jaka to kurtka? Znaczy producent i model? ucio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 W tradycyjnym, nieprzemysłowym procesie garbowania skóry używany jest mocz. Podejżewam że skóra wali szczynami talibów i ich przyjaciółek ... wielbłądami czy osiołkami ... :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fakir_ Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 podtwierdzam poprzednika :D tez o tym slyszalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturek Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Raz jeszcze dzieki za zainteresowaniem tematem. Kurtka jest firmy LEATHER, a kupilem ja na motobazarze w Poznaniu. A pozatym gosciu wystawiw te kurtki na allegro.Generalnie jestem z niej zadowolony, gdyby nie ten zapach.Jeszcze z nia troche powalcze a jak nic nie pomoze to chyba naprawde trzeba bedzie ja reklamowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi