jaroz Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 problem, jaki mamy z zarejestrowaniem pojazdów sprowadzonych z zagranicy zgłosiłem do SOLVIT . oni zajmują się takimi sprawami. może dzięki temu uda się co niektórym zaoszczędzić parę groszy na opłatach i mieć jednocześnie bardziej przyjazna traktowanie. w zgłoszeniu problemu poruszyłem następujące problemy: 1. nie uznawanie przez polskie urzędy aktualnych badań technicznych przeprowadzonych w innym kraju UE. 2. Nieakceptowanie przez US dowodu rejestracyjnego z innego kraju UE, gdzie Polak wpisany jest jako właściciel pojazdu bo musi być umowa aby pobrać opłatę od czynnosci cywilno prawnych. 3. wymaganie tłumaczenia przysięgłego dowodu rejestracyjnego. Polskie urzędy twierdzą, że w Polsce jest polski językiem urzędowym. zgoda, ale przy tego typu dokumentach zwroty które są tłumaczone są stałe i niezależnie od tego jaki pojazd i kto rejestruje to zasadniczy formularz pozostaje ten sam. zmieniają się tylko dane pojazdu i jego właściciela, które i tak tłumaczeniu nie podlegają. Policji jakoś nie przeszkadza że dokument jest w języku obcym i podczas kontroli doskonale dają sobie radę. US nie potrafi!! 4. US jako potwierdzenie własności pojazdu wymaga faktury lub umowy kupna/sprzedaży. jeśli jesteś właścicielem pojazdu od dłuższego czasu co potwierdza dowód rejestracyjny, to już naruszyłeś przepisy skarbowe, które zobowiązują cię do zgłoszenia faktu zakupu w US w terminie do 2 tygodni. jeśli macie jakieś problemy w tym lub innych tematach, gdzie naruszane są wasze prawa jako obywatela UE to zgłaszajcie je na powyższej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misman Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jako obywatel UE mam prawo placić podatki :D Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby ktoś próbował pozbawić mnie tego prawa... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romekjagoda Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Jaroz, czy takie zgłoszenie coś daje czy jest tylko zawiadomieniem po prostu? Swoją drogą super, że coś takiego zrobiłeś - głupotę i bezsens przepisów trzeba tępić, szczególnie że prawo UE dużo tutaj daje. Swoją drogą warto też zaglądać do wyroków ETS w przyapdku powazniejszych problemów - często są tam jasne zasady i wykładnia przepisów UE, które mają pierwszeństwo stosowania i moc anulacji przepisów krajowych w przypadku konfliktu prawa narodowego z UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 panowie, bez demagogii... ad. 1. problem znany, przepisy już są zmienione lub będą w najbliższym czasie ad. 2. nie musi i AFAIR również na forum były opisane tego przykłady, kiedy to przerejestrowano pojazd będący własnością Polaka wracającego zza granicy ad. 3. język polski jest językiem urzędowym. to, że policja w czasie rutynowej kontroli sobie radzi nie umniejsza tego faktu. można ewentualnie się zastanowić, jak jest w innych krajach - ale szczerze mówiąc wątpię, by nie wymagano tłumaczenia dokumentów. skąd bowiem urzędnik ma wiedzieć z obcojęzycznego dokumentu, czy przypadkiem sprowadzony pojazd nie jest rozbitkiem bez prawa rejestracji? a jak sprowadzę sobie motocykl prosto z japońskiej fabryki, to co? ad. 4. demagogia. zgłoszenie zakupu i opłacenie podatku dotyczy transakcji zawartych na terenie polski. czasem warto przeczytać stosowne przepisy jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romekjagoda Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Jeszua, przyklasnąłem koledze za wykazanie się inicjatywą i podrzucenie informacji o sposobie zgłaszania przepisów jawnie dyskriminacyjnych, bezsensownych, etc. Nie uzurpowałem sobie wiedzy szczegółowej w poruszanej materii i nie odnosiłem się do poszczególnych punktów, bo po prostu nie znam na tyle regulacji polskich. Niemniej, wcale nie uważam, by tego typu działanie (jako takie) było demagogią. Jasne - nie chodzi o popieranie pieniactwa, ale z drugiej strony potulnym i ślepym jak baranek wobec państwa też nie opłaca się być. Ot tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 nie pisałem personalnie, tylko ogólnie ;) działania na rzecz poprawy jakości prawa są jak najbardziej wskazane i potrzebne przy tej jego mizerocie, jaką mamy. z tym, że wypada się zapoznać z faktami, zanim zacznie się pobrzękiwać szabelką jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 panowie, bez demagogii... ... to, że policja w czasie rutynowej kontroli sobie radzi nie umniejsza tego faktu. można ewentualnie się zastanowić, jak jest w innych krajach - ... jsz Podobno w niemcowni wystawiono kilkadziesiąt mandatów na obywatela polskiego o nazwisku Prawo Jazdy. Tak więc policja w obcych krajach radzi sobie ... rożnie. U nas pewnie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi