Skocz do zawartości

Jaki olej do silnika Sportstera

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna mała uwaga - olej zmieniamy nie co 10 tys tylko max co 8 tys km (w swoim moto zmieniam olej co 6 tys km). To chłodzone powietrzem silniki i dobre i regularnie wymieniane oleje =długa żywotność.

REDLINE olej mozna wymienic co 10k mil bez najmniejszej obawy o zniszczenie silnika

THIS IN NOT ABOUT DRIVING ANYMORE

THIS IS A FUCKING FASHION SHOW

REDLINE olej mozna wymienic co 10k mil bez najmniejszej obawy o zniszczenie silnika

Możliwe, ale z tego co wiem są one nieosiągalne w PL. Jakoś nie miałbym chęci zrobić taki eksperyment na swoim silniku. Wolę zmienić częściej (200 zł na sezon więcej) i mieć spokój.

Możliwe, ale z tego co wiem są one nieosiągalne w PL. Jakoś nie miałbym chęci zrobić taki eksperyment na swoim silniku. Wolę zmienić częściej (200 zł na sezon więcej) i mieć spokój.

REDLINE jest tu tylko przykladem , bo na takim jezdze.

To samo dotyczy AMSOIL i wszystkich pozostalych markowych syntetykow.

I co najwazniejsze poparte jest to wynikami testow.

Oczywiscie od kazdej reguly sa wyjatki.

W bardzo goracym klimacie, duzym zapyleniu zmienia sie czesciej.

Osobiscie znam takich co wymieniaja AMSOIL co 3 tys i to wszystkie 3 jednoczesnie

Podpowiadaja ze jezeli ktos jest obsesyjny na punkcie oleju moze wymieniac

czesciej filter oleju i uzupelniac olej

Ja wymieniam co 10 tys (lub w okolicach lutego) i jak narazie nie mam podstaw do zmiany zwyczaju

W samochodzie zreszta tez, MOBIL 1, 0W-50 co 10 tys mil

I ostatnim argumentem jest chec zaoszczedzania $$

PS. Znalezione na Forum

Jezeli kiedykolwiek zdazyloby sie ze w silniku z jakiegos tam powodu jest zbyt niski poziom oleju a nie ma dostepu do olejow motocyklowych, bez problemu mozna dolac olej przeznaczony do Diesli

THIS IN NOT ABOUT DRIVING ANYMORE

THIS IS A FUCKING FASHION SHOW

• 3 tygodnie później...

Olej w silniku właśnie zmieniłem ( Motul 20w50 - 83zł za 4l ), ale ile wlewa się oleju do skrzyni biegów ???

mam Sportstera 1200 rok 1994.

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez MARCYŚ

RIDE TO LIVE

Pilska Grupa Motocyklowa

a co powiecie o sportsterze ironhead ? ponoc tam trza lac olej W50 lub W60 ?

czy to prawda czy mozna nalac 20W50?

Edytowane przez kulka

dr750big ,hd evo 1340 ratrost ,gsxr 1100 91' , ram hemi 5.7

http://www.bikepics.com/members/kulka/

a co powiecie o sportsterze ironhead ? ponoc tam trza lac olej W50 lub W60 ?

czy to prawda czy mozna nalac 20W50?

Można. 20W50 to "ulepszony" SAE50 . Do skrzyni też olej silnikowy 15-20Wxxxx (generalnie lepszy jest "lżejszy" niż do silnika).

pytam , bo slyszalem ze ironchead z powodu swoich glowic wlasnie powinien miec zapodany oleje W50lub 60 zamiast 20w50

qcze ;) co rusz to inna opinia w temacie ;)

dr750big ,hd evo 1340 ratrost ,gsxr 1100 91' , ram hemi 5.7

http://www.bikepics.com/members/kulka/

Olej w silniku właśnie zmieniłem ( Motul 20w50 - 83zł za 4l ), ale ile wlewa się oleju do skrzyni biegów ???

Pozdrawiam serdecznie.

Czesc,

Zmienialem ostatnio u siebie olej i w serwisowce jest 0,946 litra. Czyli jedna kwarta amerykanska. Czyli jedna butelka oryginalnego oleju H-D :)

Czesc,

Zmienialem ostatnio u siebie olej i w serwisowce jest 0,946 litra. Czyli jedna kwarta amerykanska. Czyli jedna butelka oryginalnego oleju H-D :)

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

Pozdrawiam serdecznie

RIDE TO LIVE

Pilska Grupa Motocyklowa

Pozdrawiam serdecznie.

Ja ostatnio byłem w serwisie HD ,do skrzyni wchodzi litr ,ale mósisz wiedzieć ze on też pracuje tam gdzie jest sprzęgło więc powinien miec odpowiednie składniki m

• 9 lat później...

Witam,

Jesli chodzi o olej do jednostek Harley-a zdecydowana większość jest w postaci numerów częsci które maja swoje odpowiedniki.

Odnośnie jakości marka Amsoil jest tutaj jedną jak nie najlepszą i to potwierdzają mi ludzie nie ważne czy na targach w Warszawie czy Wrocławiu.

Jeśli zaś chodzi o sam dobór właściwych olejów silnikowych i olejów przekładniowych posłużę się mam nadzieję pomocnym linkiem.

https://zmienolej.pl/pl/blog/kompendium-wiedzy/jakie-oleje-do-motocykli-harley-davidson-kompendium

Pozdrawiam serdecznie

Piotr Dziektarz