lepi Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Witam, akurat rozebrałem moto (EXC 250 2006r). Oczywiście czeka mnie pomierzenie cylindra średnicówką ale już teraz chcę o coś zapytać. Serwisówka podaje: Engine Cylinder Ø Piston size 66,340 - 66,350 1 66,351 - 66,360 2 No więc zakładam, że oryginalny cylinder na początku swojego życia ma średnicę 66,34 mm. Dobre założenie? Na tłoku, który wyjąłem jest nabite 66,34 i jest to pierwszy, seryjnie montowany tłok. Więc co oznacza napis 66,34? Gdyby to była jego średnica to nie pasowałby do cylindra. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
88kamyczek Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Niekoniecznie to jest nabita średnica tłoka. Wiseco też podaje na tłokach średnicę cylindra pod który wrzuca się ten tłok. Zmierzysz średnicę cylindra i będziesz miał pewność jaką selekcje wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BANANvanDYK Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Jako że masz cylinder z powłoką nicasilową, nie ma tłoków nadwymiarowych (na szlif), jednak cylindry mogą się różnić jedną setną milimetra średnicy więc również mają swoją selekcję. Odpowiednio do selekcji cylindra należy dobrać tłok o właściwej selekcji. Innymi słowy dobiera się średnice tak, aby powstał prawidłowy luz montażowy. Załóżmy że ma on wynosić 0.05mm, cylinder ma selekcję 66,40 mm więc należy zastosować tłok o średnicy 66,35mm Na Twoim miejscu założyłbym tłok o tej samej selekcji czyli 66.34mm. Cytuj 7,352 osób lubi to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
88kamyczek Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Zgadzam się co do luzu 0,05mm. Zmierz cylinder. Jeżeli cylinder będzie miał 66,41mm to załóż tłok o wymiarze 66,36mm i będzie dobrze. Tłoki o wymiarze 66,35mm to tłoki nominalne według katalogu Wossnera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepi Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Witam, z serwisówką musi być cos nie teges. Wszystkie tłoki rozpoczynają się najwcześniej od 66,34. Średnica cylindra musi mieć oryginalnie 66,40 tak jak poprzednie roczniki. Luz montażowy 0,06. Ponieważ cylinder nie wykazuje żadnego zużycia (tłok zresztą też) nie będę bawił się w pomiary. Zamówiłem selekcję A bo taka była poprzednio. Przypominam, że jest to pierwsza wymiana tłoko i niema co kombinować. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi