kamykwln Posted February 12, 2009 Share Posted February 12, 2009 (edited) Witam, po dość długiej przerwie składałem dzisiaj w swojej kawie przedni hamulec. Po złożeniu wszystkiego pompka nie pompuje płynu do zacisk(w ogóle nie wypływa ze zbiorniczka), przed rozebraniem hamulca wszystko elegancko śmigało i nie pogubiłem żadnych części no i wszystko jest poskładane tak jak było wcześniej bo wielkiej filozofii w tym hamulcu nie ma. Dla zrozumienia wszystko wyczyściłem, przewód hamulcowy, zbiorniczek na płyn, zacisk, bęben, oraz śrube od pompki i zacisku. Jeśli ktoś wie co może być przyczyną to prosze o odpowiedzi. Edited February 12, 2009 by kamykwln Link to comment Share on other sites More sharing options...
alexrafi Posted February 12, 2009 Share Posted February 12, 2009 Odpowietrz dobrze hamulec. delikatnie poluzuj śrubę łączącą pompkę z przewodem i pompuj, zobacz co się będzie działo i daj znać. uważaj na plastikowe elementy, okryj jakąś szmatką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Dudek Posted February 12, 2009 Share Posted February 12, 2009 Witam, po dość długiej przerwie składałem dzisiaj w swojej kawie przedni hamulec. Po złożeniu wszystkiego pompka nie pompuje płynu do zacisk(w ogóle nie wypływa ze zbiorniczka), przed rozebraniem hamulca wszystko elegancko śmigało i nie pogubiłem żadnych części no i wszystko jest poskładane tak jak było wcześniej bo wielkiej filozofii w tym hamulcu nie ma. Dla zrozumienia wszystko wyczyściłem, przewód hamulcowy, zbiorniczek na płyn, zacisk, bęben, oraz śrube od pompki i zacisku. Jeśli ktoś wie co może być przyczyną to prosze o odpowiedzi. Z takimi twierdzeniami możesz na razie się powstrzymać bo zadanie Cię po prostu przerosło. Jeżeli wszystko poskładałeś prawidłowo to wystarczy zalać nowym płynem do połowy zbiorniczka i dużą strzykawką następną porcje wtłoczyć bardzo wolno przez poluzowany odpowietrznik na zacisku aż do uzyskania max. poziomu w zbiorniczku. Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor. Posted February 12, 2009 Share Posted February 12, 2009 Przy zupełnie pustym układzie sprawdza się tez metoda zassania płynu strzykawką poprzez poluzowany odpowietrznik. uwaga na zbiorniczek żeby całego płynu nie wyciągnąć bo sie zapowietrzy i cała robota od nowa. Zakładam że pompa i zacisk sa prawidłowo złożone i mają sprawne uszczelnienia. Powodzenia Th. http://ducatisti.pl/ PORTAL POŚWIĘCONY MARCE DUCATIhttp://motomaniax.pl/ jedyny 100% serwis ducati w warszawie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamykwln Posted February 13, 2009 Author Share Posted February 13, 2009 Wielkie dzięki za rady, jutro się za to wezmę i dam znać co i jak :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bialy Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 A może faktycznie masz uszkodzoną pompkę hamulcową? Trochę to prawdę mówiąc mało prawdopodobne, ale istnieje taka szansa niestety :/ Z drugiej strony - czasem żeby dobrze odpowietrzyć hamulce trzeba naprawdę sporo czasu poświęcić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamykwln Posted February 15, 2009 Author Share Posted February 15, 2009 (edited) Na razie robiłem tak jak pisał Pan Piotrek, mimo że śruba odpowietrzająca od zacisku była lekko odkręcona to i tak gdy wstrzykiwałem płyn wylatywał bokiem przez odpowietrznik , ale może w tym była moja wina, sposób alexrafia też testowałem i jak na razie nic, albo za mało czasu temu poświęciłem, będe próbował do skutku. Nie chciałbym żeby to pompka była uszkodzona, w sumie to od stania mało prawdopodobne ale to różnie bywa ... Edited February 15, 2009 by kamykwln Link to comment Share on other sites More sharing options...
alexrafi Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 odkręć przewód całkowicie i sprawdź czy pompka pompuje:] Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamykwln Posted February 25, 2009 Author Share Posted February 25, 2009 Udało mi się w końcu zrobić hamulce metodą prób i błędów i były zapowietrzone. Dzięki wielkie za pomoc ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts