Jump to content

Regulacja luzów zaworowych

jjank
 Share

Recommended Posts

Witam,mam pytanko:

-czy nie jest dziwne,że po przejchaniu co najmniej 1500km,luzy zaworowe były na 3 zaworach do zmniejszenia,a na 4 jak należy?Ja przejechalem ok 1500km,a kiedy mój poprzednik regulował pojęcia nie mam.Wg luzy powinno się zwiększać,bo przecież zużycie gniazda je zmniejsza<zawór idzie wyżej>,czy dobrze główkuję,czy to zależy od modelu?Wykluczam raczej opcję,że ktos założył w tym moto silnik PDO4,gdzie sąwiększe luzy...>

-luz ustawiałem w GMP suwu ssania i myślę,że nie da się go pomylić z GMP wydechu bo wtedy wg mnie dzwigienki napierają na zawory i nie idzie przełożyć szczelinomierza,poza tym moto normalnie jedzie,tylko pojawił się problem gaśnięcia na wolnych obrotach<wcześniej nie było mowy o gaśnięciu,nawet przy 1100rpm silnik pyrkał> dopiero gdy ustawię ponad 1500 nie zgasnie

-moto na zimno standardowo pali z 'wielkiej łaski',ciepły normalnie

-czy przyczyną nierównej pracy i gaśnięcia może być źle ustawiony ręczny deko<który uchyla jeden z zaworów wydechowych>,bo musiałem go rozpiąć do reuglacji luzów,a jego ustawianie zawsze było dla mnie niezrozumiałe...

Edited by jjank

ja ostatnio tez zaciesnialem luzy , ale tera to sie unormowalo i od 3 ty km sa bez zmian a to w sumie ten sam silnik, jaki masz dekompresator automatyczny na walku + reczny na dzwigience przy sprzegle ?

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/