jjank Posted February 6, 2009 Share Posted February 6, 2009 (edited) Witam,mam pytanko: -czy nie jest dziwne,że po przejchaniu co najmniej 1500km,luzy zaworowe były na 3 zaworach do zmniejszenia,a na 4 jak należy?Ja przejechalem ok 1500km,a kiedy mój poprzednik regulował pojęcia nie mam.Wg luzy powinno się zwiększać,bo przecież zużycie gniazda je zmniejsza<zawór idzie wyżej>,czy dobrze główkuję,czy to zależy od modelu?Wykluczam raczej opcję,że ktos założył w tym moto silnik PDO4,gdzie sąwiększe luzy...> -luz ustawiałem w GMP suwu ssania i myślę,że nie da się go pomylić z GMP wydechu bo wtedy wg mnie dzwigienki napierają na zawory i nie idzie przełożyć szczelinomierza,poza tym moto normalnie jedzie,tylko pojawił się problem gaśnięcia na wolnych obrotach<wcześniej nie było mowy o gaśnięciu,nawet przy 1100rpm silnik pyrkał> dopiero gdy ustawię ponad 1500 nie zgasnie -moto na zimno standardowo pali z 'wielkiej łaski',ciepły normalnie -czy przyczyną nierównej pracy i gaśnięcia może być źle ustawiony ręczny deko<który uchyla jeden z zaworów wydechowych>,bo musiałem go rozpiąć do reuglacji luzów,a jego ustawianie zawsze było dla mnie niezrozumiałe... Edited February 6, 2009 by jjank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piekarz Posted February 8, 2009 Share Posted February 8, 2009 Luz zaworowy nie tylko się zwiększa ale i zmniejsza. To jest normalne. Szczególnie w Kawach trzeba tego pilnować bo mają dużą tendencję do zacieśniania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitomen Posted February 8, 2009 Share Posted February 8, 2009 ja ostatnio tez zaciesnialem luzy , ale tera to sie unormowalo i od 3 ty km sa bez zmian a to w sumie ten sam silnik, jaki masz dekompresator automatyczny na walku + reczny na dzwigience przy sprzegle ? Quote KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts