Skocz do zawartości

RIEJU GAS GAS 125RR - co o tym wiecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W niedziele sprzedałem moją jawe

i teraz szukam jakiegoś enduro 125 w miare ostrego

Znalazlem w "Giełdzie Motocyklowej" ogłoszenie o sprzedarzy RIEJU GAS GAS 125RR sprowadzanego z niemiec, przbieg 5,7 tys. km, rocznik '98, hydrauliczne sprzęgło cena 5800zł

Mam pytanie czy warto coś takiego kupować i proszę o jakieś opinie o nim.

Sprzedający powiedział że nie ma on dozownika oleju, ponieważ jest to wyczynowe enduro.

Z góry dziękuję wszystkim za porady.

P.S. jeśli ktoś ma jakieś szczegółowe zdjęcia tego motoru to też prosiłbym o pokazanie.

Gość Anonymous

takie głupie pytanie: to wyczynowe enduro 2t smaruje się jak syrenę, hę?

drugie głupie pytanie: czy jesteście obaj pewni że Rieju i gas gas połączyły swe siły bo o ile mi wiadomo są to dwie oddzielne hiszpańskie korporacje

• Administrator

Zawsze powtarzam ludziom, którzy pytają mnie o poradę przy zakupie - nie sztuką jest kupić, sztuką jest utrzymać i zadbać.

Więc może kupisz w dobrej cenie motocykl, ale co zrobisz, gdy przyjdzie Ci czekać 2 miesiące na jakąś niedostępną w Polsce część? Bo nie przypominam sobie, aby na każdym rogu był dealer GasGas'a czy innego Rieju. Albo gdy część ta okaże się 3 razy droższa, niż np do KTMa czy Hondy? Bo pośredników w jej sprowadzeniu będzie nie jeden, tylko pięciu... Kolega ma wyczynową Husqvarnę i na serwisy i naprawy jeździ do Niemiec (mają wszsytko na miejscu i pracują szybko). Koszt oczywiście większy, ale jego na to stać.

Tak więc moim zdaniem szukaj czegoś mniej egzotycznego w naszym kraju.

Jeżeli chodzi o dozownik oleju - o ile naprawdę chcesz uprawiać wyczyn, a więc będziesz taplał się w głębokim błocie, upadał, przejeżdżał głęboką wodę itd, lepiej daruj sobie modele z dozownikiem. Tak jak napisał Strzałek - nie ma lepszego sposobu na zatarcie silnika, niż uprawianie wyczynu z dozownikiem. Oczywiście przez brak dozownika tracisz na komforcie, bo musisz śmigać z buteleczką oleju i pamiętać, czy się oliwkę wymieszało czy nie. Ale przynajmniej nie myślisz, czy z dozownikiem wszystko jest OK. Aha - żeby nie było, że plotę, cały czas mam na myśli naprawdę wyczynowe enduro, a nie enduro-turystykę. Do takiej dozowlnik nadaje się jak najbardziej.

pzdr

Honda CRM 125 to dobry motor ale na grzyby, lub po bułki do sklepu np na śniadanie:) a nie do lasu, on nawet niema regulacji tylnego zawieszenia, Honda CRE to co innego to ,,endurowa"wersja CR z tym że robi to HM to tak jakby włoska honda, ale od roku 2003 zaczeła robić Honda CRE i jest już dostępna w polscez tym że jako nowa:) I co do tej hondy to ma słaby dół do enduro ponieważ jest robiona na bazie CR-ki a ona z tego włąśnie słynie że jedzie tylko górą. Nie wiem ile masz kasy ale w polsce to jeździ sie tylko na KTM. W klasie 125 do enduro niema i nie będzie nigdy lepszego motoru, świetnie idzie od dołu, nic sie nie dzieje z silnikiem, po prostu rewelacja, idziesz do sklepu częsci masz na moiejscu albo czekasz pare dni max tydzień, ale z rególy wszystko jest na sklepie, ja jeżdże nim od 2 sezonów i jak narazie zmieniłem 2 tłoki a motor chodzi jak żyleta, fakt że regularnie serwisuje i wszystko wymieniam itd jak trzeba ale to normalne w wyczynie, jest to jedyny godny polecenia motor klasy 125 wg mnie do enduro. Ps. jak kupujesz juz exc to polecam modele od 99 roku a najlepiej od 2001 :buttrock: pozdro.

exc na pewno nie kupie bo mam tylko 6000zł :?

chyba wole kupić troche bardziej cywilne enduro ale raczej takie jak dt czy kmx odpada

chciałbym znaleźć cos pośredniego miedzy dt a exc

a jak kdx sie nadaje do troche ostrzejszego enduro (nie wyczynowego) ?