Skocz do zawartości

Jak zrobic ladowanie akumulatora w am6...

kamilp7
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A jak to odliczyles ze przez 5 godzin ladowania godzina muzyki?

bardzo prosto.

przyjmijmy ze baterię baterie 5 Ah, a altek daje Ci prąd ładowania na baterie 1 A więc żeby nabić aku musisz dostarczać taki prąd przez 5 godzin.

Teraz podepniesz wzmachol o mocy wyjsciowej ok 50 W ( doliczając straty będzie ci pobierał ok 75 Watt ;] ) a więc sorki, wzmahol wydoi Ci na postoju ( bez pracującego silnika ) baterie w nie całą godzinę :biggrin:

W Apriliach właśnie ładowanie realizowane jest wyłącznie przy pomocy diody prostowniczej umieszczonej w skrzynce z bezpiecznikiem. Schemat wygląda mniej więcej tak: przewód żółty ---|>|---- bezpiecznik---- + akumulatora.

Działa to na podobnej zasadzie co na tym schemacie: http://www.motelek.net/schema/spannung/funktionsschema2.png Nie ma jednak układu regulatora napięcia ładowania (czerwona część schematu), tylko samą diodę. Nawet w chińskich regulatorach można spotkać podobną sytuację: http://www.motelek.net/schema/spannung/regler_pinout11.jpg

lubisztosuko.gif7,352 osób lubi to.

tak to jest symbol diody

takie ładowanie z samą diodą i bezpiecznikiem ma same wady oprócz prostoty wykonania

1.cewka musi być super zgrana z akumulatorem żeby przy wysokich obrotach prąd nie osiągał kosmicznych wartości

2.1 dioda to prostownik jednopołowkowy sprawnośc 25% jakieś

3.zakres obrotów na których ładuje jest pewnie bardzo niewielki (tylko na skrajnie wysokich)

4.wsadzenie akumulatora o większej pojemności będzie powodować palenie bezpiecznika

sprawnośc 25% oznacza że żeby mieć 12v czy 14v cewka zasilająca musi dawać 24-28v a takiej chyba w instalacji nie masz ?? (o ile dobrze rozumiem w tym am6 jest tylko zasilająca zapłon czujnik zapłonu i zasilająca światła ?? )

to już lepiej mostek greca niż 1 diode :D

strasznie prymitywne rozwiązanie z tego co wiem nawet mz ma regel a aprilla nie ma ??!!

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Nie wiem jakie jest zasilanie z cewki... Ale mam instalacje 12v. Joz mi sie powoli odechciewa tego robic... A np. w jakim motorze z aku jak to jest zrobione ze laduje?

zacznij od zbadania napięcia jakie masz na cewce no i jej wydajność.

wysil się i poszukaj w serwisówkach, bo może się okazać że nawet jak zrobisz wszystko dobrze to nie będziesz miał prądu żeby baterię naładować.

Pozostaje też kwestia że jak zrobisz to źle to możesz spalić cała elektrykę. Ale to twoja wola, jak chcesz mieć UMCYK UMCYK nad jeziorem to się baw.

P.S sprawdziłem z ciekawości ile może brać prądu wzmacniacz o mocy 50 W

Jeżeli zastosowany jest tam zmostkowany układ na TDA 2030 A to taki wzmachol przy 12 V może brać Ci około 85 Watów, dodam że przy tym zasilaniu nie uzyskasz i tak z niego więcej jak 20-30 Watów mocy skutecznej.

Więc czy gra jest warta świeczki ??

p.s.2 Podeślij schemat wzmacniacza to może sie coś wymyśli.

Osobiście to polecał bym zrobić Ci najprostszy wzmacniacz na kostce TDA1552Q kosztem zmieścisz się w cenie ok 20 zł ;) a plusem jego jest wielkość ( pudełko zapałek ) no i przy zasilaniu ok 12 V ma moc ok 2 x 17 Watów co wg mnie jest wystarczająco dużo, plusem jet też dosyć duża sprawność ( ok 75 %)

Jak chciał byś takie cudo złożyć to napisz to Ci podeśle prosty schemat i spis elementów.

Edytowane przez aftys6

Wzmacniacz chce taki kupic:

http://moto.allegro.pl/item519227937_profe...quad_2x50w.html

A samemu nie chce mi sie go robic... A elektryka nie powinna sie spalic chyba, poniewarz wszystki silniki am6 maja te same magneta i zaplony... wiec np tzr ma ladowanie. A moze elekrtyke od tzr wstawic? Albo od czegos aku? tylko ze to duzo wyniesie ;/

Michoa, z efektywnością się zgodzę, ale niemal wszystkie skutery mają ładowanie "jednopołówkowe". Rzadko się zdarza aby ładowanie było robione tak jak w Simsonie (osobna cewka), Piaggio ma osobne cewki ale to też ładowanie jednopołówkowe, są też takie z samą cewką do ładowania (światła z akumulatora, zapłon DC-CDI lub TCI).

W Aprili jest regulator napięcia (ogranicznik napięcia) który podobnie jak inne regulatory jednofazowe zwierają do masy ujemną połówkę napięcia zasilającego. Dodatnia połówka jest przeznaczona dla ładowania i zasilania. W tym przypadku napięcie dla świateł jest ok. 15V a po spadku napięcia na diodzie, na akumulatorze powstanie napięcie 14.4V. Konstrukcja taka umożliwia ładowanie wyłącznie gdy żarówki będą się świecić pełną jasnością (od średnich obrotów).

lubisztosuko.gif7,352 osób lubi to.

Rzadko się zdarza aby ładowanie było robione tak jak w Simsonie (osobna cewka)

skutery może i tak ale np mtx 80c ma ładowanie z osobnej cewki i ma normalny regel a to jest chole****e stary silnik (hd06 82 rok) mtx 125 też chyba ma osobną cewke

generealnie coby nie było to mtx80 miała najlepiej rozwiazaną elektryke osobna cewka ładowania osobna do zapłonu i osobna do świateł :D

z tym zwieraniem też bezsensu chodzi pewnie o to żeby niezależnie ile żarówek właczone nie paliły sie pozostałe .......no ale skoro tak robią to coś musi w tym być :D

do tematu

1.ten wzmaciacz nie ma 2x50 bo 2x50 z 12v (mówie o mocy sinus) 2x50 to dają tylko 2 czy 3 układy scalone albo wzmacniacz z przetwornicą znając życie to oklepany jakiś tda za 5 zł i ma maksymalnie 2x20........

naprawdę jesteś zdesperowany :D

od początku....

ile masz cewek przy magnecie ?? zasilanie świateł ,zapłon , czujnik zapłonu tak ?? czyli 3 cewki ?? jeśli tak to koniec dyskusji nie naładujesz z tego aku chyba że wstawisz słabsze żarówki do świateł ........

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

dobrze rozumiem ?? z statora wychodzą 4 kable i 3 kable wchodzą do modułu a 1 do regla z którego zasilane są światła ??

Wzmacniacz chce taki kupic:

http://moto.allegro.pl/item519227937_profe...quad_2x50w.html

A samemu nie chce mi sie go robic... A elektryka nie powinna sie spalic chyba, poniewarz wszystki silniki am6 maja te same magneta i zaplony... wiec np tzr ma ladowanie. A moze elekrtyke od tzr wstawic? Albo od czegos aku? tylko ze to duzo wyniesie ;/

jak ten wzmacniacz ma moc taką o której pisza to ja go zjem ;P

Jeżeli ma pobór pradu na12V około 2A, wiec jego moc robocza wynosi 24 W, odejmijmy ok 8 W na starty wiec zostaje nam na samo wzmocnienie ok 16 W wiec w najlepszym wypadku ma około 7-8 Watów przy zasilaniu 12 V. Natomiast zgodzę się że przy 16 V może mieć te rzekome 2x50 W RSM, wiec około 2 x 20 W mocy skutecznej - użytkowej :bigrazz:

Robią ludzi w jajo i zarabiają na niewiedzy innych :bigrazz:

no czyli mam racje :D nie podepniesz tego chyba że stator ma spory zapas mocy........

możesz zrobić tak

dowiedz sie czy napewno silniki z ładowaniem mają identyczny stator jak twój.........jeśli tak to musisz zmierzyć napięcie na światłach i potem myślimy dalej

jeśli mają inny stator niż twój to nic nie da sie zrobić........ładowanie aku 12v prądem 1A to 12wat czyli sporo mocy plus straty na regulatorze.......musiałbyś zrezygnować z jakiegoś światła albo dać lampe LED

RSM,

nie chodzi czasem o rms ?? z tym że rms 2x50 przy 16v niemożliwe

nobo je zgubisz przy jezdzie...

kolego nie pisz bzdur narazie grzecznie prosze :D (nie tylko ja chyba) jak dobrze zamocuje nie zgubi montowałem koledze do simsona głosniczki jexdzi po prograch zwalniajacych 40km/h i zawieszenie i koła już zabił a głosniczki nie odpadły :D

Edytowane przez michoa