IT_ Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 (edytowane) Cześć! Planuję podróż na Nordkapp w czerwcu lub na przełomie czerwca/lipca tego roku. Jeśli dostanę odpowiednią ilość dni urlopu, chciałbym na ten wyjazd przeznaczyc 3 tygodnie. Większość tego czasu zarezerwowana jest na piękną Norwegię. Trasa w kierunku Nordkapp: Niemcy, Dania, Norwegia. Trasa powrotna: Finlandia, Estonia, Łotwa, Litwa. Ponizej załączam mapkę poglądową trasy: Warszawa-Bergset Bergset-Nordkapp Nordkapp-Warszawa Oczywiście trasa może ulec modyfikacjom zarówno przed jak i w trakcie podróży. Jestem otwarty na propozycje :) Jeśli ktoś ma podobne plany, zapraszam do wspólnej wyprawy :) Jak wiadomo, więcej osób to zawsze raźniej i weselej :crossy: Edytowane 12 Stycznia 2009 przez IT_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 (edytowane) Yo! Umknela Ci po drodze Szwecja ;). Chyba, ze z Danii walisz promem do Norwegii, omijajac dosyc ciekawy most laczacy Danie i Szwecje... Polecam wybrac sie tam jednak w lipcu :]. I polecam zahaczyc o Lysefjord na poludniu Norwegii - zobaczyc Kjerag: http://images.google.pl/images?hl=pl&lr=&r...F-8&sa=N&tab=wi Pozdr PS Bylem w Norwegii i powiem ta... Mokro jak cholera ;). Zaplanuj sobie trase tak, by zobaczyc jak najwiecej ciekawych miejsc po drodze, zeby potem nie jechac jak glupi na sam Nordkapp. Tam w zasadzie nic nie ma, wiec traktuj Nordkapp jako wisienke na szczycie tortu, a samego tortu zjedz jak najwiecej. Edytowane 12 Stycznia 2009 przez zbyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IT_ Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 (edytowane) Szwecja? O faktycznie, nie zauwazylem ;) Zgadza się, mam zamiar uderzyć z Danii od razu do Norwegii. Ale przemyśle ten most, dzięki za wskazówke :) Kjerag i Preikestolen jak najbardziej są w planie. Bazą wypadową będzie Lysebotn :) Masz rację, piękne miejsca... Mam nadzieję, że deszcz jeśli już będzie musiał padać to w nocy (chociaż tam podobno nocy de facto nie ma) ;) Dzieki za rady zbyhu :) Edytowane 12 Stycznia 2009 przez IT_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Yo! No o tej porze roku noc przychodi dosyc pozno i generalnie to w nocy jest jak u nas w lecie pod wieczor ;). Most jak most, mozna na niego rzucic okiem z polwyspu Amager na poludnie od Kopenhagi - dobrze go z tamtad widac. A czy jechac... Prom bezposrednio do Norwegii da spora oszczednosc czasu i km. Ja bylem w Norwegii na poczatku sierpnia i na 7 dni tam spedzonych - 5 lalo mniej lub bardziej intensywnie. Przeciwdeszczowka Louisa mi przemokla. Bez mozliwosci wysuszenia (namiot na dziko) to bylo za duzo na moje nerwy ;). Na 4 dzien mialem serdecznie dosc. No i niestety krecilismy sie po Norwegii bez ladu i skladu, bez planu, nie wiedzac co gdzie ladnego jest... Wiec musze tam kiedys wrocic ;). Nordkapp chodzi mi po glowie, ale w tym roku nie dam rady. Z tego co czytalem, ludzie najbardziej polecali wyprawe w tamte rejony pod koniec czerwca i w poczatkach lipca. Jak bylem w sierpniu, to juz bylo zimno i deszczowo, a najdalej zajechalem tylko pod Bergen. Zreszta, mozesz poczytac: http://zbyhu1.republika.pl/moto/sk16.htm Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yeuop Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Hej! Bylem tam w 2005 roku. Moja pierwsza dluzsza wycieczka ;) Mostek z Danii do Szwecji to fajna sprawa. Szwecje mialem w obie strony tylko do szybkiego przejazdu. Chociaz np w Helsingborgu fajnie jest. No a Norwegia - musze tam kiedys wrocic ;) Genialnie jest. Jak zle trafisz, to non stop leje. Ceny wszystkiego koszmarne, ale takie klimaty i krajobrazy, ze ech.. ;) No a sprawa Nordkappu - samo miejsce jest przyjemne, chociaz bardziej cieszy jego 'zdobycie', niz sam fakt czegos szczegolnego w tym miejscu. W moim wypadku oznaczalo to dwa tygodnie ostrej jazdy w jedna strone, by tam na chwilke pobyc i wrocic. Ponoc fajnie jest w Lofotach i Vesterallen - ale mi akurat lalo, wiec tam nie jechalem. Jakis opis mam tutaj: yeuop.unas.cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolkan Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Fiordy to mi się marzą do dawna :crossy: , ale niestety chyba jeszcze nie w tym roku. Za to temacik będę pilnie śledził. Tak z ciekawości to sprzęt zmieniłeś czy śmigasz tym co miałeś? Cytuj wieczny włóczęga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IT_ Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Wolkan, jakby co to zapraszam. A jezdze ciagle na tym samym :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igrazka Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Wolkan, jakby co to zapraszam. A jezdze ciagle na tym samym :) Bardzo ciekawie, bardzo ciekawie, też o tym myślałam :buttrock: Dam znać, jak odbiorę mój nowy motorek :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IT_ Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Dam znać, jak odbiorę mój nowy motorek :icon_mrgreen: Ooo igrazka, pochwal sie pochwal, nie kaz do wiosny czekac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igrazka Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Ooo igrazka, pochwal sie pochwal, nie kaz do wiosny czekac! No dobrze, skoro tak ładnie prosisz :) http://www.bikepics.com/pictures/1515614/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IT_ Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Pięknie! Gratuluję! :D To już jest kawał drania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igrazka Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Pięknie! Gratuluję! :D To już jest kawał drania! Na wiosnę planuję intensywnie jeździć "na rybkę", żeby zaznajomić się z nową Hondzią, a potem już chyba nic mnie nie zatrzyma. :biggrin: Przez święta obejrzałam 4 seriale o podróżach motocyklowych oraz całą masę filmików na youtube i nie powiem, nosi mnie :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IT_ Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Na wiosnę planuję intensywnie jeździć "na rybkę", żeby zaznajomić się z nową Hondzią Masz czas do czerwca ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolkan Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 No dobrze, skoro tak ładnie prosisz :) http://www.bikepics.com/pictures/1515614/ Konkretna maszyna :clap: . „Na rybkę” na Nordkapp – jeszcze się okaże, że dużą część uczestników będą stanowić rybkowicze :smile: . Cytuj wieczny włóczęga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lefthandy Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Mi się też marzy podróż do Skandynawii. Tylko ja chcę jechać odwrotnie: przez kraje bałtyckie, Rosję, Finlandię, Szwecję, Danię, Niemcy i Polska. Trudny odcinek wybrałem na początku jak nie będę jeszcze zmęczony i miał sporo kasy. Na Norwegię raczej nie starczy mi już sił i od Szwecji raczej będę już myślał o powrocie do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi