Olsen Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Poszperałem trochę w Internecie i nie wygląda to zbyt zachęcająco, tzn. skórka może nie być warta wyprawki; chyba lepiej kombinować w inny sposób. Zakładam jednak wątek, bo może ktoś z Forumowiczów przerabiał temat na własnej skórze jakoś w miarę niedawno. Chodzi mi o kilka kombinacji: przywożenie do Polski po dłuższym pobycie za granicą nowego/używanego jednośladu, który się użytkowało w poprzednim miejscu zamieszkania lub który się kupiło tuż przed/tuż po powrocie (np. w trzecim kraju - podobno rodacy kiedyś nieźle rzeźbili w tym temacie podciągając pod mienie przesiedleńcze pojazdy zakupione w kraju, w którym nigdy nie zagrzali miejsca, ale z którego wygodniej było np. przyjechać na kołach). Będę wdzięczny, jeżeli ktoś zechce się podzielić swoimi doświadczeniami. PS Z góry przepraszam za bombardowanie podobnymi tematami (jednoślad a powrót z zagranicy/jednoślad a działalność gospodarcza/dwa jednoślady a działalność gospodarcza, itd.) w niniejszym dziale w najbliższych miesiącach. :icon_twisted: Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 (edytowane) Taa. Robiłem to. Byłem w UK i miałem tam swoje moto, nie w celu tylko przywiezienia do PL na handel ale po prostu TAM nim jeździłem, pojechałem do PL na wakacje a że nie chciało mi się wracać na moto do UK to je zostawiłem w PL i później zarejestrowałem. Robisz tłumaczenia, idziesz do urzędu podatkowego i z tytułu zwolnienia od podatku jako że to mienie przesiedleńcze płacisz 150PLN za pieczątkę, może to czasem potrwać do 7dni, odbierasz kwity, przegląd robisz, lecisz po rejestrację do Wydziału Komunikacji i po bólu. Zależeć może jaki kraj, o UK nawet nie pytają a z innych to może jakiś kwit będą chcieli. Na wszelki wypadek weź jakiś dokument że tam żyłeś/mieszkałeś/studiowałeś czy coś. A najlepie to zapytaj w Kradziejstwie Podatkowym w Twojej okolicy o dany kraj i zasady. Edytowane 4 Stycznia 2009 przez qurim Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepi Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ja tak robiłem jak jeszcze były cła ale teraz to po co? Opłaca się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Ja tak robiłem jak jeszcze były cła ale teraz to po co? Opłaca się? Unia nie jest ogolnoswiatowa, cla istnieja nadal :wink: . Olsenowi chodzi pewnie o "dalsze kraje" :icon_razz: ... Edytowane 5 Stycznia 2009 przez dr.Big Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepi Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Nom, nie dopatrzyłem. Ale na ten rower z avatara to chyba i tak niema cła ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Chodzi mi o kilka kombinacji: przywożenie do Polski po dłuższym pobycie za granicą nowego/używanego jednośladu Chodzi Ci pewnie o Yaponie a nie kraje Unii ? :eek: Bo ja, tak jak qurim, sciagalem z UK swoj motocykl i zero problemu, oplata 160 zeta w skarbowce a potem tylko WK i jazda :crossy: Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Olsenowi chodzi pewnie o "dalsze kraje" :icon_razz: ... Te też :bigrazz: , ale nie tylko. Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Żeby ściągać mienie musi być spełnione kilka warunków: po pierwsze powrót do kraju po legalnym nieprzerwalnym pobycie w kraju trzecim co najmniej 12 miesięcy; dwa- jedynie to mienie osobiste, które pozostawało w posiadaniu oraz było używane w poprzednim miejscu zamieszkania przez ciebie przez okres co najmniej 6 miesięcy, wiec nówka odpada. trzy-Ilość i rodzaj rzeczy wchodzących w skład mienia osobistego nie może wskazywać na przeznaczenie handlowe; nie ma niestey powiedziane ile dokładnie to juz handel, cztery- udukomentować pobyt posiadając wizę, umowę o pracę, umowę najmu mieszkania, zaswiadczenie z placówki dyplomatycznej itp; pięć-zwolnienie rzeczy przywożonych w ramach mienia udzielane jest pod warunkiem ich nieodstępowania przez okres 12 miesięcy od dnia odprawy;w przeciwnym razie skroja cło, podatki i odsetki, sześć - masz rok na zwiezienie majdanu do Polski :) powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi