Skocz do zawartości

Rejestracja motocykla sprowadzonego z Wielkiej Brytanii

Rekomendowane odpowiedzi

Mniej więcej jak któryś z urzędasów raczy ruszyć doope i zrobi to co do nich należy więc raczej nikłe szanse.

Jak w piosence "One in a million". :biggrin: :buttrock:

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Mniej więcej jak któryś z urzędasów raczy ruszyć doope i zrobi to co do nich należy więc raczej nikłe szanse.

Jak w piosence "One in a million". :biggrin: :buttrock:

więc podaj chociaz jeden przyklad (ale nie tak jak zwykles pisac - ze slyszales... albo kolega slyszal.. albo kolega kolegi...) konkret poprosze z adresem urzedu i nr rej moto to sobie sprawdze

hej marciow przeciez teraz jest tak, ze nie mozesz kupić sprzęta z zagranicy przywieść go do polski - NIE zarejestrowac i sprzedać nie płaca zadnych podatków. Ja tego nie jestem pewnien, ale ktoś mi to kiedyś tłumaczył, no chyba ze cos zle zapamiętałem. Jesli posiadasz wiedzę w tym kierunku to podpowiedz jak to teraz jest.

pzdr

hej marciow przeciez teraz jest tak, ze nie mozesz kupić sprzęta z zagranicy przywieść go do polski - NIE zarejestrowac i sprzedać nie płaca zadnych podatków. Ja tego nie jestem pewnien, ale ktoś mi to kiedyś tłumaczył, no chyba ze cos zle zapamiętałem. Jesli posiadasz wiedzę w tym kierunku to podpowiedz jak to teraz jest.

pzdr

mozesz, ale tylko "po cichu" czyli przywozisz i sprzedajesz tylko z papierami z innego kraju (czyli tak jakby "ktos tam" sam sobie sprowadzil...) umowa bedzie wtedy spisana pomiedzy "kims tam" z Uni a kupującym z Polski (jako sprzedawca nie widniejesz nigdzie - i tak sprzedaje sie 95 % sprowadzanych do polski pojazdow.... coz zycie...)

jezeli chcesz robic to legalnie - najlepiej otworz dzialalnosc gospodarcza w postaci autokomisu i wtedy wszystko pooplacasz w miare rozsadnie,

bo handlujac jako osoba prywatna - jak sprowadzisz pojazd na siebie, to po odsprzedazy go komus niezarejestrowanego, musisz odprowadzac podatek dochodowy (19 % lub 30% jak przekraczasz 2 prog) co przy zanizonych umowach czasami jest zabojcze... poza tym jezeli odsprzedasz auto "z oplatami" to i tak podlega ono jeszcze raz np. akcyzie (bo przed pierwsza rejestracja w PL kazda zmiana wlasciciela = od nowa placenie akcyzy...)

wiec pozostaje albo "nie do konca legal" , albo legal komis

:wink:

Edytowane przez marciow

mozesz, ale tylko "po cichu" czyli przywozisz i sprzedajesz tylko z papierami z innego kraju (czyli tak jakby "ktos tam" sam sobie sprowadzil...) umowa bedzie wtedy spisana pomiedzy "kims tam" z Uni a kupującym z Polski (jako sprzedawca nie widniejesz nigdzie - i tak sprzedaje sie 95 % sprowadzanych do polski pojazdow.... coz zycie...)

jezeli chcesz robic to legalnie - najlepiej otworz dzialalnosc gospodarcza w postaci autokomisu i wtedy wszystko pooplacasz w miare rozsadnie,

bo handlujac jako osoba prywatna - jak sprowadzisz pojazd na siebie, to po odsprzedazy go komus niezarejestrowanego, musisz odprowadzac podatek dochodowy (19 % lub 30% jak przekraczasz 2 prog) co przy zanizonych umowach czasami jest zabojcze... poza tym jezeli odsprzedasz auto "z oplatami" to i tak podlega ono jeszcze raz np. akcyzie (bo przed pierwsza rejestracja w PL kazda zmiana wlasciciela = od nowa placenie akcyzy...)

No to napisałem na początku, ze to ma znaczenie, a Ty sie upierałeś ze nie. Teraz piszesz o tym o czym mowiłem od początku. Trzeba tak robic, zeby papiery mieć wporządku, czyli to gdzie podpiszesz umowe i z kim TO MA ZNACZENIE! Ale namieszałeś kolego - wg twoich postów to nie ma znaczenia ,ale ma znaczenie. :lapad:

pzdr

No to napisałem na początku, ze to ma znaczenie, a Ty sie upierałeś ze nie. Teraz piszesz o tym o czym mowiłem od początku. Trzeba tak robic, zeby papiery mieć wporządku, czyli to gdzie podpiszesz umowe i z kim TO MA ZNACZENIE! Ale namieszałeś kolego - wg twoich postów to nie ma znaczenia ,ale ma znaczenie. :lapad:

pzdr

:eek:

a tak konkretniej ?

bo z tego co czytam - Twoje posty to zadawanie pytan... ja na nie odpowiadalem,

jak nie rozumiesz odpowiedzi - przykro mi - prosciej juz sie nie da...

poza tym moj ostatni post to odp na twoj ostatni, moj przedostatni - na twoj przedostatni...

nadazasz?

no to teraz dopasuj i na kazde zadane przez ciebie pytanie sa analogiczne odpowiedzi...

(pomijam to, ze kazde twoje pytanie dotyczylo innej kwestii - ale to juz powinienes wiedziec najlepiej....)

:rolleyes:

pozdro

Edytowane przez marciow

I wcale nie dziwota, że wszystkie sprzęty są tak sprowadzane bo sku*wesyńskie prawo zabiera tyle podatków, że samo się prosi o je*anie w du*ę :icon_exclaim:

• 1 miesiąc temu...

pzdr

Wg mnie (tzn przećwiczone przeze mnie we wrześniu ub roku) nie ma znaczenia gdzie spisujesz umowę k-s (byle to było na terenie UE bo tu mamy do czynienia z bezcłowym obrotem pojazdami) i w jakim języku byle to było zrozumiałe dla pani w WK (lub na taki przetłumaczone). Kupiłem motocykl od polaka (właściciela) przebywającego czasowo w UK, umowę spisaliśmy w Polsce i w języku polskim, podając jego angielski adres i nie miałem żadnych problemów z rejestracją motocykla. Jeżeli masz na ten temat inne zdanie to chętnie posłucham.

Jeżeli masz na ten temat inne zdanie to chętnie posłucham.

Na umowie k-s sprzedazy musi byc ta sama osoba na ktora jest wydany angielski V5C, czyli ten Polak juz musial byc wlascicielem motocykla.

A ze spisaliscie umowe w Polsce, po polsku czy w jakimkolwiek innym jezyku, to nie wazne.

Te same dane na umowie i w V5C to podstawa :clap: :buttrock:

ISRA: 27062
SREU: 614

Wg mnie (tzn przećwiczone przeze mnie we wrześniu ub roku) nie ma znaczenia gdzie spisujesz umowę k-s (byle to było na terenie UE bo tu mamy do czynienia z bezcłowym obrotem pojazdami) i w jakim języku byle to było zrozumiałe dla pani w WK (lub na taki przetłumaczone). Kupiłem motocykl od polaka (właściciela) przebywającego czasowo w UK, umowę spisaliśmy w Polsce i w języku polskim, podając jego angielski adres i nie miałem żadnych problemów z rejestracją motocykla. Jeżeli masz na ten temat inne zdanie to chętnie posłucham.

Chodzi o to aby na umowie nie był adres Polski - bo wtedy ten ktoś jest sprowadzającym, a nie Ty. To gdzie podpisujesz umowe ma zaczenie - chodzi nie o fizyczne miejsce ( PL czy UK ) tylko o dane na umowie!!!!!! Chodzi tu o miejsce z kórego Ty odbierasz pojazd. Dlaczego ten sprzedający nie wpisał swojego polskiego adresu BO TO MA ZNACZNIE! Nie pisze bajek wyssanych z palca bo moto z UK juz przerabialem kilka razy i ten przypadek o którym mowie sprawdziłem na własnej skórze. No chbya ze to tylko i wyłacznie wymysł mojego WK. Dla Ciebie jako kupującego to żadne znacznie , ale dla sprzedającego duże - bo albo wisi na nim pojazd jako sprwadzony przez niego , albo nie wisi.

mam nadzieje ze juz teraz paniali.

pzdr

Naturalnie że nie może być polski adres, to chyba oczywiste że spisujemy dane sprzedającego z dowodu rejestracyjnego (albo jego zagranicznego odpowiednika) i skoro motocykl jest zarejestrowany (jak w moim przypadku) w UK to będzie tam adres angielski. To gdzie spisano umowę nie ma znaczenia, jak twierdzisz inaczej to podaj mi podstawę prawną która zabraniała by np przyjechać anglikowi do polski sprzedać moto i spisać na miejscu umowę K-S. Co do ewentualnych kłopotów sprzedającego to miejsce spisania umowy też nie ma znaczenia bo w przypadku UK wpisuje on tylko w 2giej części V5C dane nowego właściciela i datę sprzedaży i to odsyła do swojego "wydziału komunikacji". Kolego nie opowiadam bajek tylko opisuje jak było. Moto kupiłem w Polsce i tu ( miejsce spisania umowy Wałcz - Polska) spisałem umowę po polsku a w danych sprzedającego został wpisany jego angielski adres ( ten sam który widnieje w V5C), zresztą jak bardzo chcesz to mogę Ci podesłać na PW skan umowy K-S opieczętowanej przez wydział komunikacji.

PS

Oczywiście opisuje tu przypadek zakupu motocykla od właściciela a nie od jakiegoś pośrednika, handlarza etc.

• 3 tygodnie później...

Moto kupiłem w Polsce i tu ( miejsce spisania umowy Wałcz - Polska) spisałem umowę po polsku a w danych sprzedającego został wpisany jego angielski adres ( ten sam który widnieje w V5C), zresztą jak bardzo chcesz to mogę Ci podesłać na PW skan umowy K-S opieczętowanej przez wydział komunikacji.

PS

Heh... A miałem tak, że moto kupiłem w PL, w dowodzie rej. był adres angielski a na umowie KS był adres polski z dowodu osobistego laski, która to moto sprzedawała. Jedyny problem był taki, że US wahał się czy to ma być VAT czy PCC :icon_mrgreen: Ostateczne stanęło na VAT.

pozdr

"Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)

"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010)