Skocz do zawartości

Olej do amortyzatorów.

Avalon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda nastepująco. Po zakupie motocykla doszedłaem do wniosku że skoro zająłem sie gruntownie przeglądem to wymienię olej w lagach.Wybór padł na Aral bo to znana i chyba dobra firma,bo był w miarę nie drogi,bo ma bardzo dokładną podziałkę na butelce,bo ma bardzo wygodną rurkę do nalewania , i do sklepu gdzie się zaopatruję mam po drodze z pracy. :lol: Aral produkowany jest w dwóch klasach. "twardy" 10W30 oraz "miękki" 0W10. Do Kawasaki ZR7S manual zaleca olej 10W.Tak więc oba rodzaje oleju obejmują zalecane 10W. :idea: Nie wiedziałem który kupić więc za namową sprzedawcy kupiłem "twardy". Lagi rozebrałem,wymyłem itp.itd. Wlałem olej , lagi zmontowałem i......nie miałem okazji sprawdzić jak tłumi z powodu pogody :twisted: . Dopiero wczoraj wybrałem się na jazdę i po ok 20km wszystkie plomby mi powypadały :!:

Zawieszenie jest twarde do przesady.Teraz moje pytanie. :arrow:

Czy zmienić w całości na "miękki" 0W10 czy np.zmieszać w proporcji 50/50 z tym który wlałem wcześniej :?: Nie chodzi o oszczędność bo to zaledwie 22zł za 0,5L.( w jedną lagę wchodzi 470cm3) Nie ma tez kłopotu ze zmieszaniem, ale mam obawy czy na "miękkim" motocykl nie będzie się bujać jak łajba. ZR7S jest jednak dośc cięzki (236kg)

Co radzicie :?:

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

Zmieszałem jednak z olejem "miękkim" Zlałem z każdej lagi po 250cm3 oleju (do menzurki żeby było dokładnie) a następnie podolewałem oleju 0W10 "miękkiego". Złozyłem i.....znowu pada śnieg. :twisted:

Mam jednak nadzieję że będzie ok.

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

• 1 rok później...

Właśnie mam zamiar wymienic olej na gęstszy w SV650 03r.

Nie wiem jaki jest aktalnie wlany (fabryczny), bo w manualu pojawia sie tylko symbol "Fork Oli SS8". Nie wiem czy to jest 5W czy 10W ?

Wiem, że gęstszy to 15W lub 20W, tylko pytanie jest jaki mam wybrać rodzaj : syntetyk, półsyntetyk czy mineralny ?

Chciałem syntetyczny ale na stronce Larssona syntetyczne są tylko 5W lub 10W... w ogóle są syntetyki 15W i 20W ??

Więc jak wybrnąć z tej patowej sytuacji ? :)

Proszę o pomoc i Pozdrawiam

• 4 miesiące temu...

A ja się wtrącę z takim pytankiem:

czy można zalać zwykły (nie dedykowany do amortyzatorów) olej hydrauliczny?

...ups sorki za wykopanie starego tematu ale znalazłem go w szukaju i niezwróciłem uwagi na datę, btw - proszę o odpowiedź

Edytowane przez Kesey