Zbyszekm Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 WitamNa początku od razu mówię żę szukałem i znalazłem ale link z TEGO postu nie działa.Mam na oku jedno moto z francji ale jako że nie mówię po francucku to zwracam się z prośbą do każdego co przerabiał podobny temat. Interesują mnie dokumenty jakie muszę mieć żeby być na 100% pewnym możliwośći rejestracji motocykla z w.w. kraju.Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. PSSprowadzałem już 2 auta z niemiec i mniej więcej wiem co i gdzie załatwić przy sprowadzeniu ale nie mam pojęcia jakie dokumenty są wymagane ze strony Francuskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek_6 Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 We Francji masz Brief (taki spory niebieski papier z wpisanym właścicielem i innymi danymi) ten papier i umowa kupna-sprzedaży lub rachunek zakupu wystarcza, Po przywiezieniu do polski:- Przegląd techniczny- Tłumaczenia- Urząd skarbowy - VAT24 (zwolnienie z VAT, chyba że moto ma mniej niż 6 miesięcy lub mniej niż 6000km)- Wpłata na konto gminy- Odbiór VAT25- Wydział komunikacji- Zakup OC Miłej jazdy nowym nabytkiem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Po przywiezieniu do polski: (zwolnienie z VAT, chyba że moto ma mniej niż 6 miesięcy lub mniej niż 6000km)- Wpłata na konto gminy Możesz przybliżyć? Bo żadnych wpłat na konto gminy nie robisz. Kolejno: 1. Robisz tłumaczenia dokumentów - najlepiej, żeby umowa kupna-sprzedaży była sporządzona w dwóch językach - francusko-polska, ponieważ zapłacisz tylko za poświadczenie a nie za tłumaczenie kolejnej strony (umowy). 2. Jedziesz do Urzędu skarbowego i płacisz wyżej wspomniany Vat - 160 złotych. 3. Jedziesz zrobić przegląd za 120 złotych. 4. Jedziesz do wydziału komunikacji z kompletem dokumentów, wyskakujesz ze 160 złotych i motocykl masz zarejestrowany. UBEZPIECZENIE ZAŁATWIASZ PO ZAREJESTROWANIU, które jest koniecznie do odbioru twardego dowodu. That's all :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Możesz przybliżyć? Bo żadnych wpłat na konto gminy nie robisz. 2. Jedziesz do Urzędu skarbowego i płacisz wyżej wspomniany Vat - 160 złotych. a widzisz... doradzasz, informujesz, a sam masz braki :Pww. wpłata z tytułu zaświadczenia vat25, wydawanego w oparciu o wniosek vat24, jest opłacana właśnie na kontro gminy - nie us. oczywiście przy płatności na miejscu gotówką nie ma to znaczeniajsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 a widzisz... doradzasz, informujesz, a sam masz braki :Pww. wpłata z tytułu zaświadczenia vat25, wydawanego w oparciu o wniosek vat24, jest opłacana właśnie na kontro gminy - nie us. oczywiście przy płatności na miejscu gotówką nie ma to znaczeniajsz Oj, to przepraszam, że wprowadziłem w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszekm Opublikowano 27 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 WitamUprzejmie dziękuję za wszelkie odpowiedzi, moto kupiony i już stoi w garażu i czeka na rejestrację. Jak wszystko zrobię to się pochwalęDzięki!!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 No to chociaż pochwal jaki tam model kupiłeś :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi