grayfox Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Witam! Znajomy ma zamiar zrobić tulejowanie w swojej 250, i pojawia sie problem jak potem dobierać kolejne selekcje tłoków? Na nicasilu kolejne selekcje tłoków to +0,01mm , czy po zużyciu sie tłoka na tulei przyrost wymiaru będzie także + 0,01? Logicznie patrząc będzie większy, ponieważ żeliwo jest miększe od nicasilu. Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Witam! Znajomy ma zamiar zrobić tulejowanie w swojej 250, i pojawia sie problem jak potem dobierać kolejne selekcje tłoków? Na nicasilu kolejne selekcje tłoków to +0,01mm , czy po zużyciu sie tłoka na tulei przyrost wymiaru będzie także + 0,01? Logicznie patrząc będzie większy, ponieważ żeliwo jest miększe od nicasilu. Jak to wygląda? Wygląda to bardzo źle i niefachowo.Pod żeliwną tuleję powinno się zastosować tłok wyprodukowany do tego celu. Wiem że większość stosuje tłok pod nicklasil co jest wielkim błędem.Jeżeli już chce zaoszczędzić to może zrobić tuleję pod ten tłok który ma teraz ale to jest wycieranie dupy szkłem bo silnik nie będzie oddawał pełnej mocy.A może ten znajomy to TY ? Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayfox Opublikowano 14 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Nie to nie ja:) Ja śmigam DT-tką 80. Znajomy skończył ostatni tłok z selekcji pod nicasil i uznał że zrobi tuleje, lecz właśnie miał taką wątpliwość co do tego. Osobiście się na tym nie znam i nie słyszałem nawet o podziale na tłoki pod nicasil i żeliwo. Może mi ktoś wskazać adres gdzie można zakupić tłoki do CR 250 99 rok. pod tuleję żeliwną. Wszystko co znalazłem do tej pory to to właśnie chyba pod nicasil (sądzę tak ponieważ kolejne selekcje są + 0.01mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Ja mam mialem wbite tuleje w dwoch swoich motocklach aprili rs 160 i husqvarnie wr360, roznicy nie odczulem. Zrobilem u Pana Woryny z 8 cylindrow i klient byl zadowolony i ja, zadnych problemow z tuleja nie mialem. Zadzwon do Pana Woryny firma motor-tech. Zna sie na robocie i umie dobrze doradzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayfox Opublikowano 14 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 A czy u pana Woryny można kupić także tłoki pod tuleje żeliwną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Bez problemu zadzwon a wszystkiego sie dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi