Sidewinder Opublikowano 29 Listopada 2002 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2002 Na Syberię to chyba najlepiej i najtaniej Aerofłotem albo Rosyjską Transsyberyjską Koleją Parową im Włodzimierza Lenina co nie? :lol: Bilet 150 USD i jedzie się 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 30 Listopada 2002 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2002 Jeszcze niedawno na Syberie wladza radziecka transport darmowy w kibitkach zapewniala... W kibitkch to władza carska wysyłała zesłańców. Władza radziecka robiła to w wagonach bydlęcych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 22 Grudnia 2002 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2002 Michał podróż życia? Pociągnij temat. Jedziesz sam, masz już trasę,byłeś juz tam?Mnie ciągnie nad Bajkał. Mam emke może kiedyś .... Eh pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 27 Grudnia 2002 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2002 Bardzo chciałbym tam pojechać, zawsze o tym marzyłem. Jak będziesz zainteresowany to możesz się przyłączyć, choć to wszystko jest na razie w sferze planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Poiter Opublikowano 27 Grudnia 2002 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2002 Podróż wspaniała, największym problemem są ruski na granicach i ci z lotniskami na glowach:). Bez języka to może na prawde dużo kosztować.W czerwcu rusza najdłuzszy rajd z gdańska nad pacyfik przez cała syberie (12000 km) organizowany przez Romka Koperskiego, wprawdzie samochodowy, ale na pewno nie bedzie problemu z rozszerzeniem formuły na motory. Każdy może wystartować (2500$) - maszyny wracają na statku, uczestnicy samolotem. Mam gdzieś szersze info, jak jesteś zainteresowany poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jac Opublikowano 12 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2003 Ja bym się bał Ruskiem, ale chyba i tak lepiej Uralem, niż japonią. O części w razie czego na pewno łatwiej. Miłej podróży. Kiedy się wybierasz? No nie wiem czy sie zgodzic z taka teoria, ze Uralem lepiej niz XT.Po pierwsze moim zdaniem xt jako prosta 1-cylindrowka nie jest chyba skomplikowanym sprzetem, a moim zdaniem prostszym niz kazdy boxer.Wartosc obydu sprzetow (Urala i XT z '83) jest chyba podobna, wiec ryzyko ew. utraty jest zblizone. Sprawa paliwa chyba nie ma az takiego znaczenia, bo xt tez da rade na gorszym paliwku, w koncu jezeli w polsce jezdzi to i u ruskich da rade :) .A jezeli chodzi o czesci, to teoretyczne szanse na kupno czesci do Urala sa wieksze niz kupno czesci do XT, ale ja osobiscie nie wiem czy sa w ogole one do kupienia (bo moze maja z tym jakies problemy, a i na Syberii nie ma chyba za duzo sklepow), a po drugie DHL przywiezie Ci w ostatecznosci w ciagu 48 godzin czesc nawet na Syberie.Podsumowujac, jezeli XT jest zrobiony, wzialbym tednak tego sprzeta.pozdrawiamJac PS no i XT wazy chyba dwa razy mniej od Urala, co tez ma jakies znaczenie przy prowadzniu sprzeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 12 Lutego 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2003 Jac: jeśli pojadę, to kilo lipca mimo że XT to singiel to wydaje mi się, że jest chyba bardziej skomplikowanym aparatem niż Ural. Na korzysć Urala przemawia fakt, że skrzynia i silnik to dwa oddzielne podzespoły i w razie czego można tam kupić i w całości wymienić nie bawiąc się w remonty. Ale co japonia to japonia. Poiter: jeśli możesz to wyślij mi materiały, będę wdzęczny. Jacek: przecież dobrze przygotowaną Emką też można pojechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 12 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2003 Michał czytałeś ten artykuł o wyprawie na Zunndapach do Islandii ?Zastanawiałem się kiedyś nad wyprawą na Kaukaz. Myślałem o przystosowaniu dniepra Mt 16. lub MW. Poprawienie spawów w ramie , dodatkowe wzmocnienia, kanistry. W silniku (dniepr) delikatnie obniżyć stopień sprężania , chłodnice oleju , chwyt powietrza umieścić gdzieś wysoko , zabezpieczyć cały układ zapłonowy przez wodą itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 12 Lutego 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2003 wyprawa na Islandię była wspaniała i to właśnie dlatego że pojechali tam takimi starymi maszynami. Kiedyś ciągnął mnie znajomy na Islandię, chciał zrobić wyprawę na MW, ale to trochę za droga impreza jak dla mnie. Jak poskładasz sprzęta to można będzie się wybrać gdzieś MWiakami. Może wyprawa zimowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 14 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2003 Na razie kończę przeróbkę silnika dniepra. MW nadal śpi w piwnicy.Ostatnio cierpię na chroniczny brak kasy :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 15 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2003 Wyczytałem dzisiaj w gazetce że ruscy wprowadzili nowe przepisy wjazdowe.Wjeżdżając do Rosiji na granicy otrzymujesz dokument w którym wpisujesz dane osobowe i gdzie jedziesz, oryginał MUSISZ MIEĆ PRZY SOBIE przez cały czas pobytu w Rosji kopia zostaje na przejściu. I najważniesze w ciągu trzech dni MUSISZ ZAMELDOWAĆ SIĘ w wjakimś tam urzędzie ( czyli na milicji ). Osoby mieszkające w hotelach są zwolnione z tej operacji - wykonuje ją hotel.Osoby które nie dopełnią tego obowiązku będą ukarane ( jak ?????? )Dodatkowo od 01.07.2003 obowiązują wizy dla rosjan i w ramach wzajemności także dla polaków wjeżdżających do Rosji. Zbycho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majak Opublikowano 15 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2003 W dniach 17.02 g.17.45 oraz 20.02 g. 16.50 na Discovery Travell będą nadawali film o grupie angielskich motocyklistów jadących m.in przez Syberię. Oglądałem pierwszy odcinek. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 17 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2003 W dniach 17.02 g.17.45 oraz 20.02 g. 16.50 na Discovery Travell będą nadawali film o grupie angielskich motocyklistów jadących m.in przez Syberię. Oglądałem pierwszy odcinek. Polecam. Na czym jadą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majak Opublikowano 18 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 Trudno określić co to za motocykle. Wyglądają na enduro. Drugi termin to powtórzenie. Jadą przaz: Amerykę Północną, Południową, Afrykę i Europę. Warto zobaczyć. Kiepski polski lektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2003 Trudno określić co to za motocykle. Wyglądają na enduro. Drugi termin to powtórzenie. Jadą przaz: Amerykę Północną, Południową, Afrykę i Europę. Warto zobaczyć. Kiepski polski lektor. Akurat to ogladalem, ale syberie perzegapilem, zaczolem ogladac dopiero od koncowki ameryki poludniowej, potem byla afryka, polwysep arabski i powrot przez europe do anglii. Naprawde podroz zycia, jeden poznal laske w ameryce poludniowej, wrocil tam po podrozy i sie ozenil z nia, jednemu w afryce polciezarowka przejechala po zebrach, ale miala niedokonca napompowane kolo i tylko 2 zebra zlamala. Naprawde trzeba miec duzo odwagi zeby tak pojechac, no i baaaardzo duzo kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi