Skocz do zawartości

KAWASAKI ZX-6R 1995R - wymiana układu napędowego, POMOCY!

protect_nh
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak w temacie posiadam Kawasaki ZX-6R z roku 1995r, zabrałem się do wymiany układu napędowego, jednak za żadne skarby nie idzie odkręcić zębatki zdawczej (tak sie chyba mówi, chodzi o tą małą zębatke od silnika) próbowałem w serwisie już pneumatycznie i kluczem z dużą dźwignią ale nie idzie jej odkręcić, zabezpieczenie zostało odklepane. Pomóżcie mi jak moge odkręcić tą zębatke? Czy takie same będą problemy z zębatką na kole? Czy można ewentualnie założyć nowy układ bez zębatki zdawczej? Wygląda ona na dobrą aczkolwiek nie wiem czy nie ma pogłębionych już rowków czy tam wytartych a nie chce zajechać szybko nowego łańcucha. Kupiłem zestaw napędowy DID 525VM2 (łańcuch) oraz zębatki SUNSTAR. POMOCY

W taki wlasnie sposob to robilem ale nie chce dalej odejsc..nie probowalem znowu bardzo mocno bo balem sie ze moze jak bedzie wrzucony bieg to stanie sie cos w skrzyni? oczywiscie lancuch stary jest zalozony i zebatka z tylu tez bo do poki nie zdejme zdawczej reszty tez. Czyli mowisz zeby zrobic prozadna dzwignie wrzucic bieg wcisnac mocno tylny hamulec i odkrecac az pusci?

Jak hamulec wcisniesz to koło sie nie powinno wogole ruszyć. Mozesz zeby było bardziej stabilnie podjechać przednim kołem pod mur. Wtedy kumpel wciska na maxa tylni hebel a Ty musisz skombinować jakąś wielką dźwignie bardaszana i musi to ruszyć. Oczywiscie mam nadzieje ze wd 40 albo czegos podobnego juz tam duzo wczesniej napsikałeś.

pozdro

Taką zębatkę trzeba odkręcać tylko kluczem pneumatycznym.Wszystkie inne sposoby na zapieczoną nakretke mogą uszkodzić skrzynię lub lożysko wałka zdawczego.Mam nadzieję że krecisz w dobrą stronę.

Edytowane przez piter 1600

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

Blokując tylnie koło przy zapiętym łańcuchu odkręcasz dobrym pneumatykiem w lewą stronę,odwrotnie do ruchu wskazówek zegara.Skrzynia nie przenosi żadnych obciążeń,bo całą siłę momentu na nakrętce obciążony jest łańcuch.