acid_toxin Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Witam :bigrazz: Jestem zmuszony zakupić kask. Biorę pod uwagę trzy modele. Airoh SV55S, Airoh S4 oraz Uvex Enduro. O ile o SV55S można przeczytać dużo pozytywnych opinii, o tyle o pozostałych dwóch (a szczególnie o modelu Enduro Uvexa) cisza. Ponieważ jeżdzę i będę jeżdził motocyklem enduro Uvex i Airoh S4 pasuje mi bardziej. Tak więc Airoh S4 vs. Uvex Endruro :buttrock: Chciałbym dowiedzieć się jak jest z hałasem i jakością wykonania tych kasków. Proszę więc o opinie ludzi, którzy posiadają w.w. modele. :icon_arrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sumadax Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 witamnie wiem jak uvex i airoh, ale ja latam w HJC enduro z szybą, jest troche głośno, ale jak dla mnie do zniesienia, przy około 130 - 140 daszek daje znać o sobie, troche podnosi głowe do góry. trzeba go sobie ustawić w odpowiedniej pozycji. i jeszcze szyba - jest dość mocno zagięta, wię trzeba sie przyzwyczaić do patrzenia przez nią, momentami sprawia wrażenie, że minimalnie zniekształca obrazpzrd i jescze jedna sprawa, dla mnie najważniesza i rakompensująca inne niedogodności - widoczność, porównywalna z kaskiem otwartym :icon_arrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczny student Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Odradzam S4. Mam. Mój ma wiele nieszczelności, jest głośny, przy niskiej szybie w AT kask po prostu gwiżdże. Jechałem Banditem 600n mając na głowie owego S4 bez daszka, czyli wersja szosowa hełmu, i podczas jazdy wiatr hulał w kasku jak chciał. Oczy łzawiły... Masakra. Także ten kask to góra "2w1". W lato bez szyby i z goglami jest super ze względu na lekkość i przewiew. W wersji z szybą jest słabo, bo nie przylega ona do uszczelki i świszczy, gwiżdże, itd... Z wysoką szybą w mojej AT jest w miarę znośny, ale drugi raz bym go nie kupił. Podsumowując:+wygląd+waga+szybkę można wyjąć i jeździć w goglach (a nawet można zamknąć szybkę mając gogle na oczach)+widoczność Minusy - w sumie cała reszta... Nawet daszek jest wąski na końcu i w mieście/trasie czasem nie można sobie zachodzącego słońca zasłonić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acid_toxin Opublikowano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 witamnie wiem jak uvex i airoh, ale ja latam w HJC enduro z szybą, jest troche głośno, ale jak dla mnie do zniesienia, przy około 130 - 140 daszek daje znać o sobie, troche podnosi głowe do góry. trzeba go sobie ustawić w odpowiedniej pozycji. i jeszcze szyba - jest dość mocno zagięta, wię trzeba sie przyzwyczaić do patrzenia przez nią, momentami sprawia wrażenie, że minimalnie zniekształca obrazpzrd i jescze jedna sprawa, dla mnie najważniesza i rakompensująca inne niedogodności - widoczność, porównywalna z kaskiem otwartym :biggrin: HJC ma kaski enduro z szybą? Mógłbyś podać model? Dobra, więc S4 jest tylko do krótkich wypraw do piaskownicy i jeżdzenia w lecie. Szkoda - w kaskach Shoei Hornet ponoć nie ma tego typu problemów ale kosztują 1600zł :( Nikt nie ma tego Uvexa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sumadax Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 HJC CL-XSzobacz tu:http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_GB/...34311-3114156-1w polsce też można go kupić, ja za swój dałem 600PLNw przeciwieństwie do S4 szyba dobrze przylega do uszczelki i nie zawiewa po oczach, mam jeszcze małe zastrzerzenia do zapinania, bo paski sie luzują i trzeba je poprawiać co jakiś czas. nie udało mi sie nigdzie obejżeć uvexa, ale też był brany pod uwage, jednak nie zdobyłem sie na zakup bez wcześniejszej przymiarki i jazdy próbnej. nie jestem pewien, ale uvex chyba ma antifoga co by przemawiało na jego korzyśćnajlepiej byłoby przymierzyć każdy i wybrać odpowiedni dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki_ Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Tak więc Airoh S4 vs. Uvex Endruro :icon_rolleyes: Chciałbym dowiedzieć się jak jest z hałasem i jakością wykonania tych kasków. Proszę więc o opinie ludzi, którzy posiadają w.w. modele. Witam, od dwóch miesięcy jeżdżę w uvex'ie enduro. Kask jest dość dobrze wykonany, szyba dobrze, szczelnie dolega do kasku, ma bardzo fajne wnętrze i jest wygodny. Brałem pod uwagę też airoha, ale jednak wybrałem uvex'a. -W S4 wlot powietrza jest w szczęce, a wylot na górze z tyłu kasku i już, w uvex'ie jest wlot w szczęce, na czole, wylot z tyłu na dole i na górze skorupy. W s4 cały nawiew idzie na twarz i nie ma możliwości zamknięcia wlotów, w uvex'ie można zamknąć wlot na czole, a wlot na szczęce jest kierowany na szybę, więc przy chłodzie nie wieje po pysku. Wentylacja sie sprawdza, bo przy sporych upałach pot nie zalewał mi oczu, w korku wystarczy minimalnie uchylić szybkę.-Zapięcie uvexa jest bardzo wygodne i szybkie. -U leży ciasno, trzeba go rozginać, żeby wszedł na baniak, ale jak już wejdzie to leży idealnie, nic nie uciska i po dwóch miechach dalej wchodzi równie ciasno (bez kominiarki wciąż jest ciężko), dla porównania airoh sam się zakładał w tym samym rozmiarze. -W uvex'ie jest antyfog i działa, nie zaparował mi jeszcze, tyle, że szybko dość szybko się brudzi/kurzy wewnątrz. -Nie urywa łba nawet przy ostrym wietrze, nawet nie bardzo obraca głowę (jest płetwa z tyłu kasku). -Widoczność jest naprawdę dobra i szyba unosi się ponad pole widzenia, a w s4 nawet podniesiona wchodziła trochę w pole widzenia. -Dodatkowo U posiada osłonkę pod brodą, żeby niechciane wichry nie kręciły się wewnątrz kasku. -Wnętrze S4 jest biało/granatowe (szare było w poprzednich modelach), a w uvex'ie czerwono czarne. -U jest trochu głośny przy większych prędkościach, ale nie mam za bardzo porównania z innymi, da sie przeżyć...podejrzewam, że w innych jest podobnie, bo świszcze w okolicy daszku (nie jeździłem jeszcze bez niego, więc nie wypowiem się).-U kompletny waży 1640g (L zważona przeze mnie, katalogowo ma 1590+-50), s4 ma chyba 1350 katalogowo-Uvex'a kupiłem za niecałe 600zł, s4 jest trochę tańszy, ale ma zdecydowanie mniej udogodnień i nie żałuję wyboru. :buttrock: HJC też mierzyłem i jakoś nie przypadł mi do gustu, wykonanie i spartańskie wyposażenie mnie nie przekonało. Na koniec rada: przymierz przed zakupem, bo takie kaski są specyficzne. Ja mierzyłem wszystkie 3 po dwa razy i w efekcie kupiłem w necie spooooro taniej niż w sklepie. :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acid_toxin Opublikowano 14 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 dzięki majki :bigrazz: wyczerpujący opis :icon_mrgreen: ok, dziękuję wszystkim za wypowiedzi, zwycięzcą jest Uvex :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki_ Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 dzięki majki :icon_eek: wyczerpujący opis :lalag: ok, dziękuję wszystkim za wypowiedzi, zwycięzcą jest Uvex :biggrin:Witam, mam nadzieję, że i Ty będziesz zadowolony z wyboru. :wink: Mały edit: dziś rano trochę mi zaczął parować wizjer w okolicy nosa, więc antyfog nie jest taki idealny. Ale innych wad nie stwierdziłem, narazie. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaR Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Czy istnieje kask ala Airoh S4 z blendą (szybą przeciwsłoneczną) lub coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 nie polecam ani jednego ani drugiego wykonanie poniżej krytyki jeden i drugi dla mnie strasznie niewygodny uvexa przy właściwym rozmiarze ciężko włożyć a jeszcze gorzej zdjąć airoh uciska (mnie) w okolicach skroni ja mam dwa kaski (grupa nolan), jeden enduro+gogle (grex coś tam+scott) i drugi szczękowiec (n102) i z tego rozwiązania jestem zadowolony Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki_ Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) nie polecam ani jednego ani drugiego wykonanie poniżej krytyki jeden i drugi dla mnie strasznie niewygodny uvexa przy właściwym rozmiarze ciężko włożyć a jeszcze gorzej zdjąć airoh uciska (mnie) w okolicach skroni Po pierwsze primo: każda bańka jest inna i to, że na twoją nie pasuję to nie ma większego znaczenia dla ogółu, prawda?! :wink: Kask TRZEBA przed zakupem dobrze przymierzyć i wybrać to co najlepiej się nosi. Po drugie primo: Uvex wchodzi ciężko i schodzi razem z uszami, ale dla mnie jest to plus, bo dobrze się na głowie trzyma i do tego nigdzie mnie nie uwiera, a założenie cienkiej, jedwabnej kominiarki załatwia problem zakładania/zdejmowania uszu. :lalag: Do tego jest dobrze zrobiony, bo po paru miesiącach jazdy w ogóle się nie rozbił i dalej jest tak samo dobrze dopasowany. Na początku problemy z założeniem/zdjęciem uvex'a mnie też od niego odstraszały, ale przekonałem się, że leży dobrze na mojej głowie, ma dobre kąty widzenia, niezłą wentylację i ogólnie mi się bardzo podoba, więc zaryzykowałem i jestem zadowolony! :clap: Co do wykonania, to wg mnie airoh jest słabiej wykończony od uvex'a, do którego nie mogę sie przyczepić za bardzo. Wg mnie wykonanie jest ok ( jeżeli wziąć pod uwagę pólkę cenową). Mierzyłem też kiedyś horneta DS i wcale nie powalił mnie na kolana, fakt miał ciekawszą wentylację, pin lock'a, ale wg mnie nie jest wart 3 razy tyle co uvex, przynajmniej narazie. Czy istnieje kask ala Airoh S4 z blendą (szybą przeciwsłoneczną) lub coś podobnego? Nie widziałem jeszcze takiego typu kask z wbudowaną blendą, niestety! Sam chciałem takie rozwiązanie kupić, ale nikt na rynku tego nie oferował i chyba nadal nie oferuję w takich kaskach. U mnie dobrze sprawdzają sie okulary. :wink: Edytowane 21 Lutego 2009 przez majki_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acid_toxin Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 nie polecam ani jednego ani drugiego wykonanie poniżej krytyki jeden i drugi dla mnie strasznie niewygodny uvexa przy właściwym rozmiarze ciężko włożyć a jeszcze gorzej zdjąć airoh uciska (mnie) w okolicach skroni ja mam dwa kaski (grupa nolan), jeden enduro+gogle (grex coś tam+scott) i drugi szczękowiec (n102) i z tego rozwiązania jestem zadowolony Wykonanie Uvexa jest poniżej krytyki? :icon_rolleyes: Airoh S4 jest z pewnością gorzej wykonany od Uvexa ale określenie 'poniżej krytyki' w stosunku do tych kaskow to duuuża przesada. Kupiłem Uvex Enduro i jestem zadowolony - po dwóch miesiącach jazdy niewiele mogę powiedzieć - wentylacja jest świetna (a w chłodne dni bardzo pomaga siatka pod broda) mechanizm szyby działa super, po jej opuszczeniu jest b.cicho (jak na kask tego typu). Kask jest ciasny = zakładanie/zdejmowanie nie jest super przyjemne ale tak ma byc - na głowie leży super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi