Skocz do zawartości

Docieranie DR 600

Greedo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem że tematów o docieraniu było tysiące i je wszystkie przejrzałem, stronę motomana i dynotech znam, czytałem. Pytanie brzmi w odniesieniu do tego konkretnego motocykla, czyli singla - zrobiłem teraz 30 km stosując się solidnie do rad w Adama M. i Piotra Dudka, motomana i innych stron. Jutro zlewam olej i nalewam nowy (z filtrem mam wymienić? czy nie trzeba na te paręset km?). Mogę po takim dotarciu wstępnym zacząć w miarę normalnie jeździć? Zaznaczę tylko że jeżdżę dość dynamicznie i raczej nie na wolnych obrotach, często hamując silnikiem. Mam na prawdę porządnie zrobiony remont na drogich częściach i nie chciałbym tego zje*ać :notworthy:

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

...z filtrem mam wymienić? czy nie trzeba na te paręset km?...

Czesc Greedo wymiana filtra teraz jest duzo wazniejsza niz w normalnych czasookresach serwisowych, zatem koniecznie trzeba wymienic filtr

Co do jazdy to masz normalnie jezdzisz raz wolniej raz szybciej nie przejmuj sie zwracaj tylko uwage na to zeby obrotomierz nie wlazil na czerwone pole i nie przegrzej go nigdzie w korkach, nie zamulaj i nie katuj na czerwonym a bedzie dobrze no i wiadomo na poczatku byl mineralny prawda?

pozdrawiam

Mechanika Motocyklowa

Tak, teraz mam półsyntetyk motula i już nowy filtr. Zaraz go pójdę zmienić. Czyli teraz w miarę normalnie?

A nie powinien być mineralny? Ja docierając DR 350 przez pierwsze 800 km jeździłem na mineralnym a potem pół syntetyk. Stosowałem się do rad o których wcześniej pisałes jeśli chodzi o styl jazdy.

Zadbaj o zdrowie z najlepszą wyciskarką do soków!

Zapraszam do odwiedzenia sklepu w Warszawie, sprawdź na http://alesoki.pl/

A nie powinien być mineralny? Ja docierając DR 350 przez pierwsze 800 km jeździłem na mineralnym a potem pół syntetyk. Stosowałem się do rad o których wcześniej pisałes jeśli chodzi o styl jazdy.

powinien i Greedo napisal, ze mial mineralnym zalany na poczatek :crossy:

Mechanika Motocyklowa

Na ale lepiej zeby zostal ten mineralny na dluzej niz pierwsze 30 km.

Tak dla swietego spokoju zeby nie przedluzac okresu docierania.

Tym bardziej ze nastepna zmiana to tylko 200 km i rowniez z filtrem.

Jezdzisz normalnie tylko kiedy mozesz przy danej szybkosci miec czworke i wolniejsze obroty, albo trojke i szybsze to zawsze wybierasz trojke.

Przez te nastepne 200 km starasz sie po prostu trzymac silnik na obrotach ale bez przegrzewania.

Bedzie dobrze.

Adam M.

A jeśli zleję go po 200-300 km to coś się stanie? Potem zaleję go takim samym i mogę jeździć już normalnie? Nie to że się kłócę, ale nie lubię wlewać używanego oleju spowrotem.

Ale ile tego uzycia bylo ? 2 dni ?

Nie sadze zeby roznica byla duza, po prostu mysle ze lepiej przelatac na polsyntetyku wiecej niz 200 km :) Jak nie chce ci sie wymienia to jezdzij, w koncu on tez ma baze mineralna. A jak silnik sie sprawuje ?

Adam M.

wręcz rewelacyjnie :) nie myslałem ze będzie tak ładnie działał. Cała góra w końcu nowa, łącznie z łańcuszkiem nierządu.

Zresztą ja go w ogóle nie używam w terenie, to sądzę że podziała raczej długo. Łańcuszek rozrządu był jeszcze oryginalny, a silnik nie rozbierany.

Edytowane przez Greedo

jezdzij normalnie ale unikaj miasta, jak go wezmiesz na 2-3 200km wypady to bedzie znacznie lepiej niz telebotac sie po miescie, pelen zakres obrotow, nie przeciazac, nie przegrzewac i bedzie ok :smile: ciesze sie ze ci sie wszystko ladnie udalo i zycze pelnej bezawaryjnosci sprzetu :smile:

Edytowane przez YAGO

Usługi IT - www.tricori.com