Skocz do zawartości

cross 500 2T

chlorek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem sobie niedawno kx 500, to jest moj pierwszy cross, wczesniej jezdziłem na motocyklach cztrosówowych, Mam pytanko jak nalezy dbac o motocykl croosowy 2T? jakie remonty trzeba mu zrobic? Słyszalem ze co jakiś czas trzeba wymieniac tlok. po czy rozpoznac że trzeba go juz wymienic:)

Z gory dzieki za wszystkie rady

tlok z reguly wymienia sie co 2 sezony, ale to zalezy od jazdy, jak startujesz w zawodach to raczej dlugo nie potrzyma tlok, sprawdz olej w skrzyni biegow i zapełnij chłodnice, pojezdzij przez tydzien i zobacz czy nie ubywa płynu, sprawdz plyny w hamulcach. klocki hamulcowe wymienia sie z reguly co sezon ew. 2 razy na sezon, zebatki tez po sezonie padają, oczywiscie mowie jesli starujesz w zawodach. jak jezdzisz spokojnie i rekreacyjnie to nie wiem po co ci 500 :) wiecej nie powiem bo sie nie znam :)

Gdzie wymienia się tłok co dwa sezony ?? W 500 2T może tak, ale nigdzie więcej, a dwa sezony i tak będziesz miał ciężko na niej przelatać z innych przyczyn :bigrazz: W 125 jak zap***dalasz nawet jako amator to co 15 mth tlok do wymiany, w 250 jak lajtowo to można przy prawidłowym serwisie do sezonu pociągnąć, ale lepiej sobie w połowie wymienić - mniejsza koszty.

Pozdro

Słyszalem ze co jakiś czas trzeba wymieniac tlok. po czy rozpoznac że trzeba go juz wymienic:)

najprościej to miernikiem kompresji na allegro koło 50 zł kosztuje wkręcasz zamiast świecy kopiesz i wiesz czy sprzęt w stanie czy już nie wstanie :icon_question:

jak jezdzisz spokojnie i rekreacyjnie to nie wiem po co ci 500 D.gif

jest tańsza w eksploatacji niż 250 czy 125...zaraz dostane zjebke że gadam bzdury ale to jest tak.teoretycznie w 500 remont robisz rzadziej niż w 250 ale częsci są droższe praktyka pokazuje że amator często w 2-3 lata jazdy nie jest w stanie zajeździć 500 żeby nadawała sie do remontu (o ile napęd czy opony kończą sie podobnie jak w 250 tak silnik nie )Znałem typków co mieli yz 490 i kx 500 ale bardzo starego (tarcza z przodu ale chłodzony powietrzem ) i ten z yz w 2.5 roku nie był w stanie zajeżdzić tego silnika jak ją sprzedawał kompresja 8.5 a latał ją praktycznie codziennie (zimą po śniegu była zabawa :icon_question: )

zasada jest prosta żeby zajechać silnik musisz wyjeździć określoną liczbe motogodzin=czyli określoną liczbe godzin z maks mocą silnika=weź teraz jako amator wykorzystaj 60-70 KM :icon_eek:

pozatym zwróc uwage że cr500 czy kx500 jest często sporo tańszy od 250 czy 125 może dlatego że jest tak trudny do ogarnięcia........

tak z ciekawości tego kx 500 z allegro co za 3 kafle był zwinąłeś ??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

w kazdym motorze trzeba wymieniac, 2T sa najbardziej narazone na uszkodzenia tloka, tak jak powyzej ci pisali, jak rekreacyjnie jezdzisz to pojezdzisz sezon jak jestes zawodnikiem to najlepiej wymieniac co 2 wyscigi lub w zblizonym okresie czasu. pozdrawiam

Myske ze na razie to jezdze rekreacyjnie a może nawet bardzo rekreacyjnie, bo to mój pierwszy cross :wink: . A co do kompresji to mysle ze jest jeszcze nie najgorsza ( ostatnio zlalmale kopke i jak chce go zapalic na pych za samochodem na piatym biegu w dwie osoby to nie jest prosta sprawa :) wiec chyba nie jest jeszcze najgorzej i można na nim troche pojeździć, chyba ze się myle...... :biggrin:

kup lepiej ten miernik..........to jest potęzne moto nie odczujesz kiedy on jest słaby tymbardziej że to twój pierwszy moto........natomiast tłok kosztuje chyba coś koło 500 zł (534 chyba kosztuje do cr 500 ) nie mówiąc nawet o robieniu tuleji/nicasilu i reszty ..........

chyba nie warto ryzykować remontu za wartośc 1/2 motocykla :biggrin: ??planowany remont kosztuje tyle samo co nieplanowy tylko w ogarze 200 w japońskich motocyklach zawsze nieplanowany jest droższy nie warto oszczędzać .......

Edytowane przez michoa

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

najprościej to miernikiem kompresji na allegro koło 50 zł kosztuje wkręcasz zamiast świecy kopiesz i wiesz czy sprzęt w stanie czy już nie wstanie :crossy:

Moglbys mi pokazac link gdzie taki znalazles ? Bo ja nie moge znalezc a przydalby mi sie :rolleyes:

http://www.allegro.pl/item392809315_mierni...kiem_tanio.html

ja mam dokładnie to.....strasznie wku....rzający rzecz jasna jest sposób przykreęcania tego o ile np jak jest mały tłok 80 czy 50 to styknie łapami to dokręcić tak np przy mz jak nie dokręcisz kluczem to będzie przepuszczał bokiem.......a kluczem sie nie da bo końcówka jest taka więc trzeba kombinerkami a żeby kombinerkami z reguły trzeba bak odkręcić ;)

pozatym ok......

była tańsza wersja tego miernika bez wężyka i przelotki na inne świece chyba 30 zł kosztowała.......

tu masz obecne aukcje

drogi http://www.allegro.pl/item426696252_mierni...ji_benzyna.html

tańszy http://www.allegro.pl/item427794629_mierni...risco_fava.html dokładnie taki sam jak mój kupuj szybko bo niedługo może znowu zdrożeje :biggrin:

więcej nie chce mi sie szukać ;p