Gienek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Kupiłem bezobsługowy elektrolitowy koreański firmy JMT Zastanawiam się jednak czy jak jest taki nowy bezobsługowy elektrolitowy i ma 14,7 V po wyjęciu z pudełka czy go podładować przed podłączeniem. /bo kiedyś czytałem, że jeżeli nowy akumulator przed podłączeniem się podładuje to można wydłużyć jego żywotność. z drugiej strony skoro bezobsługowy - czy to mu nie zaszkodzi?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 ja bym sie raczej zastanawial skad tam te 14,7 po wyjeciu z pudelka??? chyba, ze juz zainstalowany i pod napieciem ladowania w motocyklu, a odnosnie pytania to nie przedluzysz w ten sposob jego zywotnosci, ale z drugiej strony akumulator ma byc naladowany, zatem jesli uzywasz motocykla regularnie mozesz wlozyc i smigac nic nie ladujac, gdybys mial wlozyc baterie do motocykla i nim nie jezdzic lub odpalac sporadycznie to powinien byc po zakupie doladowanypozdrawiam Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gienek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 ja bym sie raczej zastanawial skad tam te 14,7 ..... !!! poprawka 12,68 V na moim przyrządzie /po wyjęciu z pudełka/. Pan w sklepie miał widać niesprawny, bo pokazywał mu 14,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 !!! poprawka 12,68 V na moim przyrządzie /po wyjęciu z pudełka/. Pan w sklepie miał widać niesprawny, bo pokazywał mu 14,7 no i wszystko jest ok, generalnie doladowac nalezy akumulator ktorego napiecie spadnie do wartosci 12,4Vpozdr Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gienek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Poza tym wszystko to jest napisane (przynajmniej powinno byc) w instrukcji uruchamiania akumulatora w pudelku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Ja jak wymieniałem akumulator w swojej CBR, kupiłem UNIBAT i w instrukcji wyraźnie pisało, że przed uruchomieniem go w motocyklu absolutnie nie ładować - tylko nalać elektrolitu i heja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Wlasnie po to sa instrukcje uruchamiania-jeden producent zaleca tak, inny inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 A ja bym unibatowi nie wierzył, tylko poczytał o fizyce działania aku. Nie twierdzę że robią to specjalnie, ale w interesie producenta nie do końca leży długa żywotność aku.... A co do faktów - fizyka konstrukcji akumulatora suchoładowanego mówi wyraźnie, że po zalaniu ma on 80% ładunku i należy go podładować. A każdy zrobi co chce..... Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 A ja bym unibatowi nie wierzył, tylko poczytał o fizyce działania aku. Nie twierdzę że robią to specjalnie, ale w interesie producenta nie do końca leży długa żywotność aku.... A co do faktów - fizyka konstrukcji akumulatora suchoładowanego mówi wyraźnie, że po zalaniu ma on 80% ładunku i należy go podładować. A każdy zrobi co chce..... A jak w ogóle ładować taki bezobsługowy akumulator? Nie mogę ściągać przecież dekla od elektrolitu? Normalnie podłączyć tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 ???? A jak chciałeś to robić???? Podłączasz do prostownika i idziesz spać....Najlepiej mikroprocesorowego, ale zwykły też da radę - wtedy idziesz tylko na obiad - ładujesz tylko parę godzin. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi