Skocz do zawartości

Konserwacja i dobór oleju

vinyl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Siemano, mam parę pytań jesli chodzi o konserwacje moto. Troche juz poczytalem na ten temat na forum, ale jeszcze nie wszystko wiem.

W chwili obecnej wszystko tyczny się Rometa Z150, jest to silnik 4-suwowy, 1-dno cylindrowy, chłodzony powietrzem. Przejechane dopiero 200 KM (mam go 1 dzień).

1. Słyszałem ze po dotarciu trzeba wymienić olej, gdyż w starym są opiłki (wiadomo, dotarcie cylindra). Po jakim przebiegu należy wymienić olej w tym przypadku ?

2. Jaki olej na 1-szej wymianie wlać najlepiej ? Wiem tylko tyle ze 4t, ale nie znam sie na gęstościach i rodzajach. W instrukcji mam napisane że zalecany motor to 4T 20W50 HD Romet LIQUI MOLY, ale wiadomo ze tego nie wleje (bo np trudno dostać i jakość ponoć słaba), stad moje pytanie. Zależy mi żeby olej był w miarę tani, podajcie tylko gęstość jaka musi byc przy tym przebiegu i na te pogodę (lato/jesień).

3. Czy zalecacie pielęgnować chromowane powierzchnie jakimś środkiem ? jeśli tak to jakim ?

4. Czy lakier tez należy czymś pielęgnować na metalowym baku i plastikowych owiewkach ?

5. Czy przy wyborze środka do konserwacji łańcucha muszę sie czymś kierować ? Czy taki najtanszy styknie ?

6. Smar do łańcucha sie nakłada jak łańcuch sie kreci czy przeciwnie ? Bo słyszałem sprzeczne opinie ...

7. Jeśli chodzi o konserwacje - o czym jeszcze muszę pamiętać, aby cieszyć sie w miarę dobrze działającym i wyglądającym sprzętem przez jak najdłuższy okres ?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam, Marcin.

co te pytania mają wspólnego z warsztatami/ salonami..? w sensie namiarów, adresów, opinii...

ad. 1. zgodnie z instrukcją obsługi

ad. 2. analogiczny, tj. tej samej klasy, czyli dowolny do 4t 20w50

ad. 3. w chińczyku IMHO nie warto...

ad. 4. jw.

ad. 5. przy tym sprzęcie raczej bez znaczenia

ad. 6. wsio ryba. albo na biegu na centralce, albo kręcisz kółko ręcznie

ad. 7. przeczytać instrukcję obsługi i stosować się do niej

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Jeszua:

3. - dlaczego ?

4. jw

5. jw

Bo romet to juz nie warto o niego dbac, tak ?

Sugerujesz gorsza jakosc (i tu akurat masz racje), wiec dlaczego jest ona nie warta pielegnacji ? Wydaje mi sie ze wrecz odwrotnie - o 'chinola' powinno sie bardziej dbac niz o japonie ..