Skocz do zawartości

gpz600 nie odpala

COBAR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Śmiesznie uszkodzony moduł może własnie podowdoać zanikanie iskry od pewnej parti obrotów;]

Do tego dochodzi kwestja poprzednich włascicieli i zdolnosci co niektórych do zakładana zbyt duzych dysz głównych i innych tego typu histori;) Sprawdź rozkład dysz z serwisówką.

mozesz jasniej?co to da ze podlacze ako do jednej cewki??

Chodzi o to, że zasilasz cweki bezpośrednio z akumulatora. W większości takich starszych moto zasilanei cewek szło przez różne kable, często przez wyłącznik zapłonu. To są wszystko dodatkowe połączenia, ergo, potencjalny spadek napięcia. Cewka, to nic innego jak transformator, tylko że, jeżeli zamiast "obiecanych" 12,5v dotrze , np, 11v, to wysokie napięcie zamiast 20kV będzie 13kV, a to już jest duża różnica w jakości iskry.

Stąd trzeba sprawdzić (na schemacie, na cewce) który z 2 kabelków po niskiej stronie jest zasilającym i tam podłączyć (póki co na próbę) prąd bezpośrednio z aku. Długofalowo - ja sobie tak zrobiłem - można podłączyć cewki poprzez przekaźnik sterowany właśnie tym pierwotnym, "słabym" kabelkiem.

Jakby coś niejasno, to pytaj. Starałem się :icon_eek:

Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę.

Panowie chyba dobrze obstawialiscie-walniety bedzie moduł zaplonowy.

Zmyliło mnie to że iskra jest,a gdy pomierzyłem moduł wg serwisówki to wyszły prawie na kazdym styku wartosci w MΩ-czyli nie tak jak powinno być(kΩ)

Na swoje usprawiedliwienie dodam że załatwilem drugi moduł i podmieniłem-było to samo.Sprawdziłem go tez miernikiem i był takze walniety.Instalke przejrzalem od podstaw i zwary ani przerwy w obwodzie nie ma

Tak wiec pozostaje szukac sprawnego modułu

Dzieki wszystkim za podpowiedzi.

I jeszcze jedno pytanie-czy podpasi moduł od gpz 500?(wyglądaja identycznie)

Moj ma symbol 21119-1160 a gpz 500 21119-1219

Edytowane przez COBAR