michoa Opublikowano 21 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 witam myśle sobie zmotać pierdzikólko połaczone z skrzyżowania roweru górskiego i jakiegoś silnika od czegoś tam do 50ccm. Z tego co wygooglowałem to pojazd taki pod warunkiem że pojemnośc silnika nie przekracza 50ccm i zachowuje cechy umożliwiające jego eksploatacje jak zwykły rower (nie wiem jak to pisało w prawie chodzi z grubsza o to że można sie tym poruszać z wyłaczonym silnikiem )to nie podlega rejestracji opłacie OC i przysługują mu wszystkie cechy zwykłego roweru (np jazda bez kasku jazda po ścięzce rowerowej )to jest prawda ??1.jakie mnie obowiązuje ograniczenie prędkości ?? jak motorower?? czy jak samochód +znaki (rower górski z biedronki z zamontowanym na bagaźniku silnikiem jawy 50 jest w stanie osiągnąc 60km/h jak nie więcej wiem bo kumpel coś takiego zmotał fakt że jazda na tak wąskich kołach, sztywnej ramie, z tak kiepskimi hamulcami jest samobójstwem ale jest realna..)2.rozumiem że po zainstalowaniu silnika nie musze sie nigdzie zgłaszać żadnych pseudoprzeglądów robić czy innych bzdur zakładam i jeźdze ?? kumpel sobie radośnie jeździ ale ja nie chce żeby mnie uświadomiła policja i owoc mojej kilkudniowej pracy i abstynenckich weekendów wylądował na parkingu a ja latał od sądu do sądu w międzyczasie tyrając na mandat dlatego pytam.. nie masz sprawdzonych informacji nie pisz najgorszą rzeczą jaką można zrobić jest wprowadzanie kogoś w bład....... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyklotron Opublikowano 21 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Rower z małym doczepianym silnikiem jest dalej rowerem ze wsztstkimi prawami ( ścieżki rowerowe, brak kasku, brak oc, brak ograniczeń prędkości ) zresztą i bez silnika na rowerze można całkiem szybko populać, ja jadąc z przełęczy pod Wielką Sową ( nie pamiętam nazwy ) rozpędziłem się do 65 km/h ( aż zmarzłem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 22 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 ok dzięki miejmy nadzieję że sie nie mylisz odłoże troche kasy i zbuduje sobie taki wynalazek :eek: Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Pamiętaj tylko, że nie możesz pozbawić roweru jego podstawowej cechy - musi to być więc nadal pojazd, którego głównym źródłem napędu jest siła mięśni. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Kasku nie potrzebujesz na 100%. U mnie w mieście ładnych kilka lat śmiga na czymś takim (rower typu "Ukraina" i nad przednim kołem malutki silniczek) starszy facet i widuje go na tyle często i jak by było coś nie tak to dawno by go policja uziemiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi