slo_mo Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Jestem już po "zabiegu wyjęcia zespolenia drutami K paliczka lewej ręki".Całość na chwilę obecną nie wygląda następjąco:- złamany palec nie przejawia wcale ochoty do zginania się- zdrowe palce (które miałem w gipsie) też nie chcą się zginac i bolą przy każdym ruchuSzukam teraz ćwiczeń, które pozwolą na szybki powrót do pełnej sprawności. Może ktoś z Was może plecić jakiś zestaw ćwiczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balzac Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Witajcie Połamańcy,już 3 tygodnie upłynęło od zdjęcia gipsu. Ale ten czas leci....Niestety noga nadal pobolewa, często mocno puchnie i na dodatek kuśtykam gdy chodzę :P Dobrą nowiną jest że na moto już śmigałem (nie raz) i daję sobie radę.Nie mam większych lęków przed jazdą, ale jeżdżę teraz dużo, dużo ostrożniej....Nie wyobrażam sobie znów się na coś wpakować...W wyniku wypadku straciłem 2 miesiące z życia, a mogło to być jeszcze więcej.Byłem ponad 40 dni w gipsie, a potem wyciskanie kilogramów na wadze... 10kg, 20kg, 40kg. Później pierwsze kroki o kulach. W ramach rekonwalescencji chodzę na basen. Dobre dla nogi i dla psychiki. POLECAM :) Natomiast nie POLECAM żadnych złamań. Uważajcie na siebie i trzymajcie się i do zobaczenia na trasie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_Rdm Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Szukam teraz ćwiczeń, które pozwolą na szybki powrót do pełnej sprawności. Może ktoś z Was może plecić jakiś zestaw ćwiczeń? dobrym patetentem jest "żonglerka" jedna dlonia dwoma kulkami o 4-5 centymetrowej srednicy (starasz sie nimi obracac na powierzchni dloni by zamienialy sie miejscami w kazdym sklepie sportowym mozesz zakupic taki "sciskacz" do cwiczen miesnia przedramienia, bo zapewne chwytu tez prkatycznie teraz zadnego nie masz, http://www.twenga.pl/dir-Sport,Fitness,Sciskacz-do-rak przekladanie monety, ołówka po grzbietach palcow niech zadziala twoja wyobraźnia ^^ :D wazne jest to zebys sie nie szarpal z tym, tylko najpierw rozgrzewal palce np trzymajac je pod goracą wodą i nie napieral odrazu z calej sily, tylko delikatnie i stopniowo coraz mocniej, niech ci to zajmuje około 15 minut. I najwaznisjze co za duzo to nie zdrowo, nie staraj sie zrobic wszystkiego w jeden dzien a jesli chcialbys zainwestowac w coś bardziej powaznego to tu masz całą mase artykołow, ktore ci moga pomoc w odzyskaniu sprawnosci :biggrin::buttrock:)) wkoncu co to za zycie meczyc sie ze wszystkim lewa reką ;) :notworthy: http://www.stanley.poznan.pl/oferta.php?id=1&typ=2&dzial=8 Edytowane 5 Września 2008 przez Michal_Rdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sitars Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Witam Pucha wymusiła, efekty: poszło ramie i przedramie. Wsadzone druty i blacha. Na szczęście nie mam gipsu tylko ortezę (taka kamizelka), ale i tak cała sytuacja daje popalić. Raczej dla ludzi o mocnych nerwach, nie otwierać jak coś:http://img239.imageshack.us/img239/4256/dziura3xk1.jpg Pozdrawiam Cytuj SQ7NSQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 wspolczuje nieszczesliwego wypadku. Co do mocnych nerwow to jak bylem w szpitalu to m. in. widzialem mlodego chlopaka co mial stalowe prety (nie liczylem ile ich bylo :flesje: ) powkladane w piszczel pod katem prostym i to bylo z wierzchu polaczone takimi lacznikami stabilizujacymi - musial miec zlamana kosc w kilku miejscach. Jednym slowem wygladal jak jezozwierz - nie mam pojecia dlaczego te prety musialy byc az tak dlugie - wystawaly z nogi jakies 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slo_mo Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 dobrym patetentem jest "żonglerka" jedna dlonia dwoma kulkami o 4-5 centymetrowej srednicy (starasz sie nimi obracac na powierzchni dloni by zamienialy sie miejscami http://www.stanley.poznan.pl/oferta.php?id=1&typ=2&dzial=8 Dzięki za odpowiedź i za linka - właśnie takich konretów szukałem :icon_mrgreen: W chwili obecnej ćwiczę palec pomagając mu drugą ręką, a także ściskam małą piłkę rehabilitacyjną (taka z twardszej gąbki). Po tygodniu takich ćiwczeń palec rusza się w jednym stawie "już" o 2 mm...W ostatnią sobotę wsiadłem też po raz pierwszy po złamaniu na motocykl - jeździć się da, ale operowanie dźwignią sprzęgła jest utrudnione. Pucha wymusiła, efekty: poszło ramie i przedramie. Wsadzone druty i blacha. Na szczęście nie mam gipsu tylko ortezę (taka kamizelka), ale i tak cała sytuacja daje popalić. http://img239.imageshack.us/img239/4256/dziura3xk1.jpg Szczerze współczuję - trzymaj się Stary!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_Rdm Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Dzięki za odpowiedź i za linka - właśnie takich konretów szukałem :clap: spoko hehehehe, byłem niefartownym dzickiem co do tych złamań wszystkich, wiec mowie z wlasnego doswiadczenia ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sitars Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 WitamMam pytanie do bardziej doświadczonych "złamasów". Mam w ramieniu druty, czy przy wyjmowaniu nacięcie jest tak samo duże, jak przy wkładaniu tego g**na ? To samo dotyczy blachy w przedramieniu. Pozdrawiam Cytuj SQ7NSQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 WitamMam pytanie do bardziej doświadczonych "złamasów". Mam w ramieniu druty, czy przy wyjmowaniu nacięcie jest tak samo duże, jak przy wkładaniu tego g**na ? To samo dotyczy blachy w przedramieniu. PozdrawiamNiedługo będę szedł na wyjęcie swoich dwóch sztabek i 12 śrub, to Ci powiem ;)Myślę, że przy płytkach musi być takie samo, bo muszą je jakoś odkręcić (a skrajne śruby są dość blisko brzegów). Nie wiem jak przy drutach/gwoździach. Pewnie mniejsze, bo już tylko wyjąć muszą.Zastanawiam się też, czy tną dokładnie po starej bliźnie, czy starają się przyozdobić delikwenta nową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuT Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Raczej dla ludzi o mocnych nerwach, nie otwierać jak coś:http://img239.imageshack.us/img239/4256/dziura3xk1.jpg Pozdrawiamchyba pomyliles zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarek-fighter Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 chyba pomyliles zdjeciaTo samo pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sitars Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Nie pomyliłem, wszystko jest upchane pod skórą. Orteze mogę zdejmować np. do kąpieli.Pozdrawiam Cytuj SQ7NSQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Nie pomyliłem, wszystko jest upchane pod skórą. Orteze mogę zdejmować np. do kąpieli.PozdrawiamPrzedmówcom chodziło raczej o to, że takie 'drobnostki' są tutaj na porządku dziennym,a Ty opatrzyłeś je komentarzem, że to "dla ludzi o mocnych nerwach..." Wiem, że dla Ciebie to duże wydarzenie, ale są motocyklilści, którzy doznali znacznie większychobrażeń (w tym i ja :P ), więc poskręcane na śruby/blachy (przed)ramię, to bułka z masłem :P No i żeby nie było, że się licytuję na ilość śrubek czy szwów - w swojej łapie mam dwie płytki i 12 śrub na obu kościach przedramienia (bliżej nadgarstka), ale to dla lekarzy(i dla mnie) był najmniejszy z problemów. Dlatego patrząc na te Twoje kilka szwówmyślę sobie "Niektórym to się poszczęściło", a Ty, że to "dla ludzi o mocnych nerwach..." Pozdro, zrastaj się szybko i na 2oo wracaj :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sitars Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Hej, spoko. Daleki jestem od użalania się nad sobą. Na forum są ludzie, którzy nie przepadają za takimi widokami, stąd ostrzeżenie.Pozdrawiam Cytuj SQ7NSQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi