16valve Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Witam. Własnie jestem w trakcie poszukiwań TDM-ki.Wczoraj o mały włos nie kupiłem bardzo ładną sztukę z niewielkim przebiegiem rocznik 98.Wszystko niby było w porządku, ale zmartwiło mnie szarpanie w ostatniej fazie puszczania sprzęgła , motocykl dostawał lekkiego "kangura", próbowałem ruszać w różny sposób począwszy od bardzo płynnego po nieco ostrzejsze i za każdym razem w ostatniej fazie czuć było dwukrotne czasem trzykrotne szarpanie.Dodam jeszcze , że w kiedy zmieniłem bieg na drugi i odpuszczałem sprzęgło sytuacja znów się powtarzała i szarpało motocyklem.Silnik TDM-ki posiada duży moment obrotowy przy niskich obrotach, nie jest to w końcu silnik wysokoobrotowy, więc wykluczam mozliwość " zaduszania " silnika przez nieumiejętne ruszanie i złe operowanie sprzęgłem i gazem . Z restą tak jak pisałem zrobiłem mnóstwo prób z tym ruszaniem i efekt był ten sam.Właściciel twierdził , że jest to normalane w tych motocyklach i , że" ten typ tak ma"Była to pierwsza i jedyna TDM-ka , z którą miałem styczność, więc sam już nie wiem czy jest to normalne w tych motocyklach czy poprostu coś dzieję się ze sprzęgłem (TARCZE , DOCISK ?)Przebieg motocykla to 36.000km. Proszę o jakieś podpowiedzi , szczególnie posiadaczy TDM-ek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cziken929 Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 czyli przebieg taki dość pokaźny w tej TDM. Kosz sprzęgła wytłuczony przez tarcze a w docisku wyżłobiły sobie sprężynki rowki, przy puszczaniu klamy nierówno dociska tarcze i szarpie a tarcze blokują się w wyżłobieniach na koszu. Można to lekko zeszlifować, założyć nowe tarcze i spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
16valve Opublikowano 20 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 W takim razie nie jest to aż taki duży problem.Zauważyłem jeszcze delikatny "szum" , który znikał w chwili wciśnięcia sprzęgła, czy to także się wiąże z tym co napisałeś?Jaki byłby koszt usunięcia tych usterek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Ten szum to kosz sprzeglowy. Podobno nie ma zadnego negatywnego wplywu na silnik wiec wiekszosc osob nic z tym nie robi. Natomiast odnosnie szarpania, mialem podobnie u siebie, a winna okazala sie jedna z fajek na swiecy, ktora miala przebicie. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi