Skocz do zawartości

Yamaha TDM 850 - wyntylator procesora???

laboko
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

1. Właśnie kupiłem TDM 850 z 93r. I kiedy tak sobie siedzialem w garażu głaszcząc ją z każdej strony, przekęciłem kluczyk w stacyjce i wśród garażowej ciszy usłyszałem takie cichutki buczenie do złudzenia przypominające odgłos wentylatora w komputerze. Dochodzi on chyba gdzieś znad cylindrów. Co to takiego? Nigdy jeszcze w swoich motocyklach z czyms takim się nie spotkałem.

A jeżeli już zadałem głupie pytane, to jeszcze proszę o:

2.instrukcje sprawdzania poziomu oleju. Jest tu sucha misa olejowa a na forum wyczytalem sprzeczne informacje jak to robic. Czy na zimnym , czy na ciepłym silniku itd. Moto oczywiście w pionie do tej akcji, mimo że nie posiada centralki? I bagnet tylko włożony w otwór a nie wkręcony dla spr. oleju?

Z góry dzięki za odp.

2.instrukcje sprawdzania poziomu oleju. Jest tu sucha misa olejowa a na forum wyczytalem sprzeczne informacje jak to robic. Czy na zimnym , czy na ciepłym silniku itd. Moto oczywiście w pionie do tej akcji, mimo że nie posiada centralki? I bagnet tylko włożony w otwór a nie wkręcony dla spr. oleju?

Z góry dzięki za odp.

ad.2

Olej w sprzecie z sucha miska olejowa sprawza sie tuz po wylaczeniu na cieplym silniku. Motocykl powinien buc w pinie na kolach (nie na centralce) i bagnet wygrecony, wlozuny tylko w otwor wlewowy.

Witam

ad.1 to najprawdopodobniej dzwiek pompki paliwowej

pozdrawiam

Dzięki, chociaż w innych moto dźwięk pompki paliwa był raczej jak takie "trykanie" Ten natomiast jest jak wiatraczek i na dodatek jest on ciągły, a nie milknie po ewentualnym dopompowaniu paliwa. Ile trzymam kluczyk na ON tyle on szumi...

Ale wentylator od chłodnicy włącza sie dopiero przy odpowiedniej temperaturze a nie przy przekręceniu kluczyka, chyba ze ktoś by go na krótko pod zapłon podłączył w co nie wierze :icon_exclaim: . Sa wyjątki np. Quady Bashan tam gdy przekręcasz kluczyk wentylator odrazu chodzi... ahh te chińce.

pozdro

Edytowane przez trajka66

Dzięki z a zainteresowanie problemem. Już go wyjaśniam. Po dokładnych oględzinach okazalo sie, że jakis spryciarz założył rzeczywiście na regler taki mały wiatraczek chyba od płyty głównej PC. I jest on połączony z głównym zasileniem stacyjki, czyli włącza sie od razu po jej załączeniu. A jednak Polak potrafi...