damian-kmx Opublikowano 21 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 (edytowane) Silnik rozebrałem i okazało się że na szczęście cylinder w idealnym stanie :) Po zmierzeniu okazało się ze cylinder stracił tylko jedną setkę (54,01) :) Czyli jak będę kupował tłok to tą sama selekcje? Bo z tego co wiem to dopuszczaslny luz to 0,04-0,07. Przy okazji sprawdziłem luz na korbie no i na boki jest ale góra dół nie ma... Co z tym zrobić? ps Jaki polecacie tłok??? Dzięki z góry Wossner robi dobre tłoki, tutaj dostaniesz do swojej YadZkihttp://www.motorshop.pl/?mode=shop&branch=114&page=2 Luz na korbie na boki jest normalnym zjawiskiem...pozdro :biggrin: Edytowane 21 Lipca 2008 przez damian-kmx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba :) Opublikowano 22 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Czyli nie przeszkadza ten luz??? A teraz jeszcze mam pytanie odnośnie płynu chłodniczego jaki zalać??? bo wcześniej miałem niebieski. Rozumiem że tłok oczywiście mam kupić kuty... A są może dwu pierścieniowe do tego modelu??? A i ile mam go docierać jak już wszystko złożę??? Dzięki z góry :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Czyli nie przeszkadza ten luz??? A teraz jeszcze mam pytanie odnośnie płynu chłodniczego jaki zalać??? bo wcześniej miałem niebieski. Rozumiem że tłok oczywiście mam kupić kuty... A są może dwu pierścieniowe do tego modelu??? A i ile mam go docierać jak już wszystko złożę??? Dzięki z góry :)sety przeważnie mają 1 piersien i 2 raczej nie dostaniesz... ja leje borygo taki ziolonawy i jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian-kmx Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Czyli nie przeszkadza ten luz??? A teraz jeszcze mam pytanie odnośnie płynu chłodniczego jaki zalać??? bo wcześniej miałem niebieski. Rozumiem że tłok oczywiście mam kupić kuty... A są może dwu pierścieniowe do tego modelu??? A i ile mam go docierać jak już wszystko złożę??? Dzięki z góry :icon_mrgreen:1.Płyn wszystko jedno jaki zalejesz, ważne żebyś na zimę nie miał wody w chłodnicy bo efekt może nie być ciekawy :icon_twisted: 2.Tłoka dwupierścieniowego do yz raczej nie dostaniesz?3. Masz nicasyl? jeśli tak to max. jeden zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba :) Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Witam, po oddaniu cylindra do specjalistycznego zakładu okazało się że nie jest tak kolorowo, mianowicie: Tłok jest na 100% do wymiany natomiast zastanawiam się co z cylindrem (obecnie ma nicasil). Proszę o ocenę stanu jego zużycia. Poza widocznym na zdjęciu małym śladem zatarcia na cylindrze, cała reszta powierzchni wygląda bardzo dobrze. Czy można zaryzykować i założyć tylko nowy tłok do tego cylindra a dopiero przy kolejnej wymianie tłoka (za około 60 moto godz.) oddać cylinder do przetulejowania? Pomiary zrobione profesjonalnym urządzeniem FARO CAM2 pomiary średnicy cylindra i wyniki są następujące : Zaraz przy głowicy 54,016mm +/-0,007mmPowyżej okna wydechowego 54,026mm +/-0,013mmNa wysokości okna wydechowego 54,040mm +/-0,022mmPoniżej okna wydechowego 54,015mm +/-0,010Odchyłka na płaszczyźnie głowica-cylinder 0,013mm Jaki rozmiar tłoka zalecacie A 53,93mmB 53,94mmC 53,95mmD 53,96mmE 53,97mm A i jakiej firmy? [http://autokacik.pl/files/281107710-IMG_0002a.jpg][http://autokacik.pl/files/281107713-IMG_0006a.jpg][http://autokacik.pl/files/281107716-IMG_0008a.jpg][http://autokacik.pl/files/281107717-IMG_0016a.jpg] Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adoado0 Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 (edytowane) Wydaje mi się,że ta powłoka przeszła zbyt dużo aby dać jej jakikolwiek tłok. Stracisz kasę na tłok,który po takim pofalowanym cylindrze nie da oczekiwanego efektu. Jezeli masz pieniadze i mozliwosci - bierz nowy oemowski cylinder z usa. Zaplacisz tyle albo trochę wiecej co za polozenie niby nicasilu na stary w Polsce. Jezeli masz mniej - to do tulejowania.W każdym bądz razie takie jest moje zdanie. Edytowane 30 Lipca 2008 przez adoado0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian-kmx Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 przy kolejnej wymianie tłoka (za około 60 moto godz.) Deczko nie bardzo, 30mth to max. najbardziej pasuje ta selekcja E jeżeli w ogóle taka istnieje, no ale cylinder ideał nie jest :biggrin: jaka miałeś do tej pory selekcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba :) Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Gościu w sklepie motoryzacyjnym który jeździ na crossie powiedział mi ze to ostatni tłok dla tego cylindra :/ Dlatego zamówiłem wossnera bo był najtańszy. Przy przyszłym remoncie będzie trzeba sprowadzać nowy cylinder z usa :flesje: Nie wiem jaka miałem wcześniej selekcję bo motor był sprowadzany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba :) Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 No i mam nastepny problem...Zmówiłem do swojej yamahy yz 125 03' tłok wossenera Kiedy porównałem go za starym okazało sie że nie ma takich samych otworów jak stary... (wymiar jest ok) Czy w czymś to przeszkadza? Dzieki z góry. ps. nie wiem jakiej firmy byl stary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto33 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 To nic nie przeszkadza. Często sie różnią wossnery od innych marek. Np. różnica w wosnerze i vertexie do huski jest taka że wossner nie ma zagłębień nad sworzniem i ma trochę większy otwór od strony gaźnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi