Skocz do zawartości

Oplaca się??? (PILNE) yz 125 03r

Rekomendowane odpowiedzi

Silnik rozebrałem i okazało się że na szczęście cylinder w idealnym stanie :) Po zmierzeniu okazało się ze cylinder stracił tylko jedną setkę (54,01) :) Czyli jak będę kupował tłok to tą sama selekcje? Bo z tego co wiem to dopuszczaslny luz to 0,04-0,07. Przy okazji sprawdziłem luz na korbie no i na boki jest ale góra dół nie ma... Co z tym zrobić?

ps Jaki polecacie tłok???

Dzięki z góry

Wossner robi dobre tłoki, tutaj dostaniesz do swojej YadZki

http://www.motorshop.pl/?mode=shop&branch=114&page=2

Luz na korbie na boki jest normalnym zjawiskiem...

pozdro :biggrin:

Edytowane przez damian-kmx

Czyli nie przeszkadza ten luz??? A teraz jeszcze mam pytanie odnośnie płynu chłodniczego jaki zalać??? bo wcześniej miałem niebieski.

Rozumiem że tłok oczywiście mam kupić kuty... A są może dwu pierścieniowe do tego modelu???

A i ile mam go docierać jak już wszystko złożę???

Dzięki z góry :)

Czyli nie przeszkadza ten luz??? A teraz jeszcze mam pytanie odnośnie płynu chłodniczego jaki zalać??? bo wcześniej miałem niebieski.

Rozumiem że tłok oczywiście mam kupić kuty... A są może dwu pierścieniowe do tego modelu???

Dzięki z góry :)

sety przeważnie mają 1 piersien i 2 raczej nie dostaniesz... ja leje borygo taki ziolonawy i jest dobry

Dzięki z góry :icon_mrgreen:

1.Płyn wszystko jedno jaki zalejesz, ważne żebyś na zimę nie miał wody w chłodnicy bo efekt może nie być ciekawy :icon_twisted:

2.Tłoka dwupierścieniowego do yz raczej nie dostaniesz?

3. Masz nicasyl? jeśli tak to max. jeden zbiornik

Witam, po oddaniu cylindra do specjalistycznego zakładu okazało się że nie jest tak kolorowo, mianowicie: Tłok jest na 100% do wymiany natomiast zastanawiam się co z cylindrem (obecnie ma nicasil). Proszę o ocenę stanu jego zużycia. Poza widocznym na zdjęciu małym śladem zatarcia na cylindrze, cała reszta powierzchni wygląda bardzo dobrze. Czy można zaryzykować i założyć tylko nowy tłok do tego cylindra a dopiero przy kolejnej wymianie tłoka (za około 60 moto godz.) oddać cylinder do przetulejowania?

Pomiary zrobione profesjonalnym urządzeniem FARO CAM2 pomiary średnicy cylindra i wyniki są następujące :

Zaraz przy głowicy 54,016mm +/-0,007mm

Powyżej okna wydechowego 54,026mm +/-0,013mm

Na wysokości okna wydechowego 54,040mm +/-0,022mm

Poniżej okna wydechowego 54,015mm +/-0,010

Odchyłka na płaszczyźnie głowica-cylinder 0,013mm

Jaki rozmiar tłoka zalecacie

A 53,93mm

B 53,94mm

C 53,95mm

D 53,96mm

E 53,97mm

A i jakiej firmy?

[http://autokacik.pl/files/281107710-IMG_0002a.jpg]

[http://autokacik.pl/files/281107713-IMG_0006a.jpg]

[http://autokacik.pl/files/281107716-IMG_0008a.jpg]

[http://autokacik.pl/files/281107717-IMG_0016a.jpg]

Dzięki z góry za pomoc.

Wydaje mi się,że ta powłoka przeszła zbyt dużo aby dać jej jakikolwiek tłok. Stracisz kasę na tłok,który po takim pofalowanym cylindrze nie da oczekiwanego efektu. Jezeli masz pieniadze i mozliwosci - bierz nowy oemowski cylinder z usa. Zaplacisz tyle albo trochę wiecej co za polozenie niby nicasilu na stary w Polsce. Jezeli masz mniej - to do tulejowania.

W każdym bądz razie takie jest moje zdanie.

Edytowane przez adoado0

Gościu w sklepie motoryzacyjnym który jeździ na crossie powiedział mi ze to ostatni tłok dla tego cylindra :/ Dlatego zamówiłem wossnera bo był najtańszy. Przy przyszłym remoncie będzie trzeba sprowadzać nowy cylinder z usa :flesje:

Nie wiem jaka miałem wcześniej selekcję bo motor był sprowadzany...

• 2 tygodnie później...

No i mam nastepny problem...

Zmówiłem do swojej yamahy yz 125 03' tłok wossenera Kiedy porównałem go za starym okazało sie że nie ma takich samych otworów jak stary... (wymiar jest ok)

Czy w czymś to przeszkadza?

Dzieki z góry.

ps. nie wiem jakiej firmy byl stary...