Skocz do zawartości

Palą sie cewki

mate
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1.rozumiem że to jest zwykły zapłon tyrystorowy (działa bez akumulatora)??

2.która cewka sie ,,pali'' ??tam jest cewkomoduł czy cewka i moduł osobno??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Jest to zapłon tyrystorowy pali się cewka zapłonowa

Napewno się nie pali, tylko dostaje przebicia. Przy tyrystorowym zapłonie przez cewkę płyną minimalne prądy (marne szanse żeby sie spaliła). Jeżeli dostaje przebicia to uszkodzona jest : świeca, fajka, przewód. Lub też styki prowadzące do cewki są skorodowane i dobrze nie łączą (lub cogorsza spadają).

Edytowane przez DEAD

Przy tyrystorowym zapłonie przez cewkę płyną minimalne prądy (marne szanse żeby sie spaliła). Jeżeli dostaje przebicia to uszkodzona jest : świeca, fajka, przewód. Lub też styki prowadzące do cewki są skorodowane i dobrze nie łączą (lub cogorsza spadają).

dobra ale kolego nie wziąłes pod uwage uzwojenia wtórnego które nawinięte jest cieniutkim drucikiem i jest wysokie napięcie uzwojenie to ma niewielką obciązalność prądową ............suche cewki zapłonowe np notorycznie padają jak sie jeździ z przebitym kablem WN czy fajką po deszczu lub w dużej wilgotności........

i to jest przepalenie sie uzwojenia bo omomierz wpięty między mase a wyjście Wn wskazuje nieskończoność........

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

dobra ale kolego nie wziąłes pod uwage uzwojenia wtórnego które nawinięte jest cieniutkim drucikiem i jest wysokie napięcie uzwojenie to ma niewielką obciązalność prądową ............suche cewki zapłonowe np notorycznie padają jak sie jeździ z przebitym kablem WN czy fajką po deszczu lub w dużej wilgotności........

i to jest przepalenie sie uzwojenia bo omomierz wpięty między mase a wyjście Wn wskazuje nieskończoność........

Nie będe się kłucił, ale i tak wydaje mi się to mało realne bo:

1. Energia iskry ograniczona jest kondensatorem w module (zdaje się że coś koło 2uF, ale nie wiem czy we wszyskich modułach jest podobnie)

2. Jeżeli wilgoć powodowała by aż takie obciążenie to motocykl gubiłby iskrę.

3. Nawet cienka miedz może naprawdę sporo wytrzymać, chyba że całość podgrzana jest uzwojeniem pierwotnym poprzez złe dobranie krzywki do cewki.

1. Energia iskry ograniczona jest kondensatorem w module (zdaje się że coś koło 2uF, ale nie wiem czy we wszyskich modułach jest podobnie)

no od 1-2uF zawsze w każdym tyrystorowym tak było

2. Jeżeli wilgoć powodowała by aż takie obciążenie to motocykl gubiłby iskrę.

no i gubił ......ja nie miałem fajki na świecy tylko zawiązany przewód WN naświecy wjechałem w wode nagle szarpło osłabła pochodziła nierówno czasem strzeliło coś i zgasła........ale byłem głupi wytarłem z wody i jazda dalej :icon_mrgreen:

3. Nawet cienka miedz może naprawdę sporo wytrzymać, chyba że całość podgrzana jest uzwojeniem pierwotnym poprzez złe dobranie krzywki do cewki.

to była orginalna sucha cewka as41CDI od tego modelu do tego zapłonu........

tak mi sie przypomniało..........niech autor tematu spobuje zastosować jakąs mokrą cewke np od emzety jawy ogara czy będzie chodzxić ........u mnie jak siadła sucha to teraz mam od ogara 200 taką na 8v niy takich nie wolno do modułów tyrystorowych ale ja mam i działa już prawie 2 miechy bezawaryjnie