Skocz do zawartości

64 punkty karne w 20 minut

Rekomendowane odpowiedzi

a moim zdaniem zamiast taryfikatora sami powinni oceniac jakie bylo zagrozenie i gdzie tylko do tego potrzeba mozgu i to jest klopot a tak taryfikator robiony za biurkiem mysli i ocenia za nich,

Właśnie po to jest taryfikator, żeby sami nie oceniali, bo było to korupcjogenne i mocno uzależnione od złośliwości kontrolujących (np. źle spojrzałeś, albo coś powiedziałeś i niesłusznie dowalali najwyższą możliwą karę).

co do krakowa to jak ktos je*ie pelna pyta na czerwonym zeby chlopakom zaimponowac ze jest kozakiem to tylko moge wspolczuc kierowcy autobusu bo jesli jest normalny to do konca zycia bedzie mial wyrzuty ze moze jednak mogl cos zrobic i chlopina by zyl.

No właśnie - bardzo słusznie zauważyłeś, że jeśli kierowca autobusu jest normalny (a nie ma powodów, by zakładać, że nie jest) to będzie miał wyrzuty... Sęk w tym, że drastycznie łamiąc przepisy narażamy siebie, ale przede wszystkim innych uczestników ruchu drogowego na konsekwencje naszego zachowania. Czasem są to konsekwencje fizyczne, a czasem psychiczne. Niby sprawa jest prosta - pałował, przejechał na czerwonym, ktoś może powiedzieć, że "selekcja naturalna" i nie ma problemu, bo nikt poza nim nie ucierpiał. Ale problem jest - fizycznie nikt nie ucierpiał, ale różni ludzie różnie reagują i kierowca autobusu może mieć nawet lęk przed prowadzeniem pojazdów (zwłaszcza autobusów pełnych ludzi), a przecież z tego żyje. Od jego precyzji i pewności prowadzenia autobusu zależy też życie i zdrowie pasażerów.

co do motocykli to naprawde niewielki odesetek z nas kupuje motocykl zeby jezdzic zgodnie z przepisami, natomiast kazdy scigacz(nei liczac tych kupionych do jazdy na torze) jest brany po to zeby zapie**alac z duzymi predkosciami w zwyklym ruchu ulicznym

Teorię tą można rozciągąć na wszystkie pojazdy, bo są miejsca gdzie niemal wszyscy kierujący łamią przepisy, niezależnie czym akurat jadą. Ale łamiąc przepisy trzeba liczyć się z daleko idącymi konsekwencjami takiego zachowania - znacznie większymi niż 'tylko' mandat, gdy się akurat nie uda pozostać niezauważonym.

A co do ścigaczy, to znam przypadki jeżdżących przepisowo :cool: jeden nawet nie dalej jak dwie godziny temu :)

Na Al. Krakowskiej jadąc puszką zobaczyłem niebieskie (plastikowe, dość nowe i ładne) 'coś' w lusterku. Zjechałem pod jednymi światłami, żeby zrobić mu miejsce, nie skorzystał. Światła się zmieniły, wszyscy ruszyli. 'Przykleiłem się' do krawężnika przy torowisku tramwajowym, żeby dać mu możliwość wyprzedzenia się (jechałem z prędkością raczej spacerpwą), ale nie skorzystał. Dopiero przed kolejnymi światłami wjechał na pas do skrętu w lewo (bo skręcał), dopiero wtedy mnie wyprzedził i... zobaczyłem, że była to motonitka ;) Tak przynajmniej sugerowała drobna (zgrabna) budowa ciała i długie włosy wystające spod kasku.

Jeśli była to forumowa koleżanka, to pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że nie wszyscy na ścigach dają pożywkę tabloidom (z Fuckt`em i SE na czele).

widzisz odnosnie taryfikatora to teoretycznie masz racje ale korupcja jest i bedzie i jeden placi a drugi ma pouczenie i placi mniej i na czarno, dlatego osobiscie wolalbym zeby jednak policjant mial jakies mozliwosci oceny wlasnej ale do tego potrzebny jest jeszcze policjant obiektywny wyrozumialy i trzezwo myslacy a takich niestety jest malo, chociaz sie zdarzaja

odnosnei tego scigacza,scigantki to moze to byl litr na pierwsze moto i tak jak w postach nie prekracza 90km/h-zarcik oczywiscie- ale sam wiesz o co chodzi i wyjatek tylko potwierdza regułe

widzisz odnosnie taryfikatora to teoretycznie masz racje ale korupcja jest i bedzie i jeden placi a drugi ma pouczenie i placi mniej i na czarno, dlatego osobiscie wolalbym zeby jednak policjant mial jakies mozliwosci oceny wlasnej ale do tego potrzebny jest jeszcze policjant obiektywny wyrozumialy i trzezwo myslacy a takich niestety jest malo, chociaz sie zdarzaja
Policjant ma możliwość oceny własnej - taryfikator ma 'widełki'. Poza tym - jak się wykaże skruchę i żal za błędy, to zawsze stróż prawa może zmienić kwalifikację czynu (jeśli uzna za stosowne, oceni zagrożenie jako niekrytyczne) i ukarać mandatem za nieco mniejsze przekroczenie.

Taryfikator tak na prawdę jest w naszym interesie, bo więcej 'wlepić' nie może, a mniej (lub wcale) zawsze.

odnosnei tego scigacza,scigantki to moze to byl litr na pierwsze moto i tak jak w postach nie prekracza 90km/h-zarcik oczywiscie- ale sam wiesz o co chodzi i wyjatek tylko potwierdza regułe
90km/h to byłaby kosmiczna prędkość :) tam było przepisowe 50 albo i to nawet nie... Jechałem mocno spacerowo, ale ścigantka na ścigaczu to już chyba w ogóle na zgaszonym silniku musiała jechać, bo na jedynce przecież 'spokojnie robi setkę', więc po mieście normalnie jeździć się nie da :)

...potrzebny jest jeszcze policjant obiektywny wyrozumialy i trzezwo myslacy a takich niestety jest malo, chociaz sie zdarzaja

No jak matka, tylko te z regoly siedza w domu i pilnuja dzieci :bigrazz:

:crossy:

Zgadzam sie z toba smieszy mnie takie gadanie o tych co lamia przepisy a kto ich nie lamie ciekawe jaki jest z niego swietoszek bo nie zierze ze ktos kto ma scigacza czy tam inny motor o jakiejs duzej pojemnosci jezdzi po miescie 60!!!!! to by musial cale miasto na 1 albo 2 biegu przejechac!! Ja proponuje dla takich przestrzegajacych przepisy przesiasc sie do puszek najlepiej maluchow i sobie jezdzic i nie lamac przepisow!! elooo

to co ty sobie myślisz? jak masz pojazdek co ma więcej koni to wolno ci jeździć szybciej? od jakiej granicy mocy silnika zaczyna się dyspensa na ograniczenia? chlopie zejdź na ziemię. przepisy sa po to bo państwo chroni twoją dupę abyś sobie i innym krzywdy za szybko nie zrobił

90km/h to byłaby kosmiczna prędkość :) tam było przepisowe 50 albo i to nawet nie... Jechałem mocno spacerowo, ale ścigantka na ścigaczu to już chyba w ogóle na zgaszonym silniku musiała jechać, bo na jedynce przecież 'spokojnie robi setkę', więc po mieście normalnie jeździć się nie da :)

i myślisz że jak masz takie duże moto to jesteś bohater? ty po prostu jeździć nie potrafisz, jak do 100 tylko jedynki używasz. amen

mi sie tez ostatnio zarobilo mandacik.... HWDP :] bez obrazy "ks rider" Ale po prostu w nerwach jestem... Ci co latają po 150km\h przez zabudowane to lataja nadal bez pkt i bez płacenia. A ja spokojnie 65km\h (wioska, pusta droga, zero przechodni) , nie widze zadnej ale to zadnej roznicy miedzy 50km\h a 65 km\h nawet w awarynym hamowaniu bo od razu jak wrócilem do domu sprawdzalem czy o wiele gorzej jest hamowac z 50km\h i z 65km\h. Nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie. Najlepsze jest to ze gdy stalem i podpisywalem mandat , slysze jak nadjezdza z spora predkoscia jakies moto, zdawalo mi sie ze zółta cbr, zdązyl pozdrowic , naturalnie na lizaka sie nie zatrzymał a pani policjantka pokazała ze miał 98km\h. No to zaczełem mówic ze on jechał szybciej, nich mi podarują chociaz te pkt, wole zapłacic 2 razy wiecej niz tracic te pkt. A policjat na to ze za chwile mi podniesie kwote pienięzna do 200zł ..

Ostatni raz sie zatrzymałem do takiej kontroli :] Teraz czekaja mnie 2 dni zapier**** od rana do późnego wieczora zeby mandat zapłacic. A ja głupi zatrzymalem sie bo myslalem ze jakos wybłagam (akurat licznik mi przestał działac) zatrzymal sie na 60 , najdziwniejsze ze gdy juz wyjechalem z mandatem to zaczol chodzic.. To chyba te naszego drogi dziurawe

Edytowane przez adrian44

a wracając do 64 pkt.... chyba więcej się znalazło.Tylko że wpisać gdzie, jeśli prawka nie miało..

I jeszcze jedno, jaki to z niego "motocyklista", który nie ma uprawnień.

Policjant zawsze może pouczyć, a czy wlepi mandacik zależy już od humorku.