Skocz do zawartości

simson S53

Fiedi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z simsonem.Simson po nagrzaniu sie wytraca moc, aż w końcu gaśnie.Po ostygnięciu znowu można go odpalić i przejechać kolejne 3 km :).Dodam że sprawy mechaniczne są w porządku.Początkowo ktoś doradził żebym wymienił cewke-cewka została wymieniona a problem nadal nie znikną :/.Pozostaje więc elektryka.Bardzo proszę o rady. W moim rejonie nikt sie nie zajmuje motorowerami,dlatego tez muszę sie tym zając samodzielnie.

Pozdrawiam

:) tez myslałem ze to cewka,ale zdziwiłem sie kiedy powiedziałeś ze juz zmieniłes i jest tak samo. A kiedy Ci zgasnie to ma iskre? swieca jest mokra kiedy ją wyciągniesz? czy simsonek zaczyna przerywac i dopiero gasnie czy zgasnie odrazu i juz niezapali? Sprawdz prawidłowe ustawienie zapłony, ewentualnie moze to byc kondensator.

Stawiam na kondensator, tez sie z tym moordowalem wczoraj, motor normlanie chodzil, a po nagrzaniu zaczal przerywac az wkoncu zgasl, no i przyczyna byl kondensator.

NIe muszisz nic rozkrecac, wez jakis kondensator od malucha przypnij go do kabla na wejsciu do cewki butelkowej, a obudowe zmasuj(czyli przykrec gdzies do ramy)

może też dostawać za dużą ilość paliwa i gdy silnik jest nagrzany zalewa się paliwem bo pod wpływem temperatury intensywniej odparowuje

w żadnym S-53 nie było kondensatora one miały w 100% elektroniczne zapłony

podaj wartość cieplną świecy zapłonowej

JAk sie to sprawdza?

NO ale czasem kondensator glupieje jak jest goracy.

do kabla od kondesatora przyczepiam troche dluzszy kabelek dla wygody

drugi kabel mocuje do obudowy kondesatora

najlepiej jest sprawdzic czy kable maja polaczenie ze soba jesli maja tzn ze jest zle podlaczone ja raz tak zrobilem z pospiechu i mnie pier***... :rolleyes: niewspominajac ze korki wywalilo ;) jesli wszystko jest ok wtykam dwa konce doczepionych kabli do dziurek od gniazdka, ale tylko wloze oba i odrazu wyciagne nieprzytryzmuje go :clap:

po ok. 30 sekundach jesli jest dobry kondesator powinien dalej trzymac ładunek elektryczny w sobie czyli przy probie dotkniecia tych dwoch kabli ktore sie przylaczylo powinna przeskoczyc iskra, czasem jej niewidac ale slychac jak pstyknie tzn przeskoczy, jelsi nie to najlepiej to powtorzyc i odrazu po wyciagnieciu zobaczyc cyz przeskoczy iskra bo jesli jest walniety to praktycznie niebedzie trzymal ładunku elektrycznego

Zawsze tka sprawdzalem kondesator cyz to byla wsk czy komar, jawka itp :banghead: i sie sprawdzalo

ponizej zalaczam przykladowe rys.

http://img91.imageshack.us/my.php?image=kondensatoreh8.jpg

pozdro

P.S za szkody wyrzadzone nieodpowiadam :P Kazdy robi to na wlasna odpowiedzialnosc :P

Edytowane przez radziok16

Tak jak napisał kolega, motorower ma elektroniczny zapłon.

Sprobuj od kogos pozyczyc taki zaplon bo teog nienaprwisz... no chyba ze idize podlaczyc jakos zwykly zaplon i wtedy zobaczyc bo tkai juz bedize z pewnoscia latwiej zalatwic

pozdro

Sprobuj od kogos pozyczyc taki zaplon bo teog nienaprwisz... no chyba ze idize podlaczyc jakos zwykly zaplon i wtedy zobaczyc bo tkai juz bedize z pewnoscia latwiej zalatwic

pozdro

Ponoć często sie przerabia elektroniczny zapłon na ten klasyczny z młoteczkiem i kowadełkiem, ale jakoś mi sie to nie widzi.Musze chyba jednak znaleźć jakiegoś dobrego elektryka który będzie potrafił rozszyfrować co boli simsona.