Skocz do zawartości

Światło pozycyjne LED - legalność

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam w reflektorze w simsonie założoną diodową żarówkę świateł pozycyjnych (właściwie postojowych). Składa się z 2 białych diod. Instalacja elektryczna w Simsonie jest zaprojektowana w taki sposób, że światło to tylko świeci po przekręceniu kluczyka na ostatnią pozycję, kiedy silnik nie może pracować. Krótko mówiąc światło to może świecić tylko przy zgaszonym silniku i nie zadziała z żadnymi innymi odbiornikami. Pojawia się pytanie czy w razie ewentualnej kolizji drogówka może uznać, że w momencie założenia tej żarówki sam odebrałem sobie homologację i ubzpieczalnia nie wypłaci odszkodowania pomimo to że podczas normalnej jazdy na światłach mijania żarówka ta nie świeci? Proszę o odpowiedź

Wydaję mi się, że ubezpieczyciel może ci odmówić wypłacenia odszkodowania lub pokrycia szkód popełnionych przez ciebie tylko wtedy kiedy stan pojazdu miał wpływ na zaistnienie zdarzenia. Tak mi się wydaje a co do policji to bywa tak że jeżeli się im podpadnie a chcą się doczepić to szukają właśnie takich wynalazków bez homologacji.

Moim zdaniem sprawa zlozona.

czy lampa diodowa ma homologacje ? Jezeli ma to jest OK, nie ma jaj, nie ma homologacji, pojazd traci prawo do poruszania sie w ruchu publicznym a ubezpieczenie umywa rece, tzn. odszkodowanie wyplaca, potem sciagna je z Ciebie.

:)

A na pewno masz wszystko ok z instalacją? Jak miałem simsonka to żarówka od postojówki paliła się również razem ze światłami mijania/drogowymi (była podłączona równolegle z żarówką tylnego światła). Za bardzo sie stresujesz, jak byś miał niebieską postojówkę to może glina by się przyczepił i kazał to wymienić bo co dowodu ci przecież nie zabierze :). A ubezpieczalnia jak będzie chciała się wyłgać to i tak to zrobi.

To nie jest lampa tylko sama żarówka złożona z diod wsadzona w miejsce zwykłej żarówki. Wykonana we własnym zakresie, czyli tracę homologację?

to wstrzymuje sie, bo nie jestem pewien.

:biggrin:

A na pewno masz wszystko ok z instalacją? Jak miałem simsonka to żarówka od postojówki paliła się również razem ze światłami mijania/drogowymi (była podłączona równolegle z żarówką tylnego światła). Za bardzo sie stresujesz, jak byś miał niebieską postojówkę to może glina by się przyczepił i kazał to wymienić bo co dowodu ci przecież nie zabierze :biggrin:. A ubezpieczalnia jak będzie chciała się wyłgać to i tak to zrobi.

Tak mam wszystko ok z instalacją, zrobiona zgodnie ze schematem. W momencie kiedy właczysz właściwe światła postojowe to zapali ci się też mijania lub drogowe zaleznie od ustawienia przełącznika zmiany świateł gdyby była instalacja tak jak ty miałeś.

Odnośnie tego stresowania to nie jest to tak. Pytam po prostu z ciekawości. A tak na marginesie jedyne diody w oświetleniu motocykla jakie dopuszczam to białe, pomarańczowe i czerwone. Podświetlenie liczników i kontrolki- jak kto lubi, są dla niego ale inne kolory diod w motocyklu jak i w samochodzie typu np niebieski jakoś mi sie tak z agro tuningiem kojarzy :biggrin:

jak kto lubi, są dla niego ale inne kolory diod w motocyklu jak i w samochodzie typu np niebieski jakoś mi sie tak z agro tuningiem kojarzy :P

co jak co ale chyba nie bede wspominac co miales pod silnikiem w ubiegłem sezonie :buttrock: