Skocz do zawartości

regulacja zaworow (krok po kroku)

ZZR22
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli jest to regulacja płytkowa to nie jest to sprawa łatwa do zrobienia przez kogoś nie mającego pojęcia o mechanice. Koniecznośc dokładnego pomiaru wstępnego, wyluzowania rozrządu (i w razie przestawienia ustawienia go spowrotem !!!), odkręcenia wałków (do przykręcenia jest potrzebny klucz dynamometryczny) i dobrania płytek nie jest bułka z masłem jak wymiana oleju czy napięcie łańcucha :-). Jesli na śrubkach - też wymaga to spełnienia kilku podstawowych spraw (ustawienia poszczególnych tłoków w górnym położeniu (tak samo zresztą jak przy płytkach) itp). Jeśli jednak chcesz się do tego zabierać koniecznie kup serwisówkę - znajdziesz tam zdjęcia, momenty dokręcania itp. Mimo, że robię to, nie mam odwagi napisać Ci tego procesu w kilku słowach, aby niczego nie przypadkowo nie pominąć - prościej by było telefonicznie - w razie czego służe pomocą :-)

Pozdro, Paweł

Pozdrawiam, Paweł

Jeśli jest to regulacja płytkowa to nie jest to sprawa łatwa do zrobienia przez kogoś nie mającego pojęcia o mechanice. Koniecznośc dokładnego pomiaru wstępnego, wyluzowania rozrządu (i w razie przestawienia ustawienia go spowrotem !!!), odkręcenia wałków (do przykręcenia jest potrzebny klucz dynamometryczny) i dobrania płytek nie jest bułka z masłem jak wymiana oleju czy napięcie łańcucha :-). Jesli na śrubkach - też wymaga to spełnienia kilku podstawowych spraw (ustawienia poszczególnych tłoków w górnym położeniu (tak samo zresztą jak przy płytkach) itp). Jeśli jednak chcesz się do tego zabierać koniecznie kup serwisówkę - znajdziesz tam zdjęcia, momenty dokręcania itp. Mimo, że robię to, nie mam odwagi napisać Ci tego procesu w kilku słowach, aby niczego nie przypadkowo nie pominąć  - prościej by było telefonicznie - w razie czego służe pomocą :-)

Pozdro, Paweł

Pozdrawiam, Paweł

Serwisowki niestety nie mam.

Motocykl to Honda VFR ;)

Napisz mi jeszcze jakoi model - rocznik itp. O ile się orientuję ma ona regulację śrubową (na pewno model 750). Postaram się coś pomóc, albo napisz na PW do gościa o nicku Occult - ma takowy sprzet i sam regulował zawory to Ci powie jako właściciel najlepiej co jest potrzebne, jakie sa nastawy itp.

Pozdrawiam, Paweł