Skocz do zawartości

Napęd koła wózka MW-750

oldbrother
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z wyjęciem osi koła wózka bocznego w motocyklu MW-750, zdjąłem osłonę zewnętrzną reduktora razem z zębatką i łożyskiem - tam chyba siedzi 6010, ale za żadne skarby nie mogę wciąż wyjąć osi koła razem z łożyskiem 6206. Na rysunku techniczym z książki Ciężkie motocykle radzieckie tłumaczą, że mam ją wybić od strony gondoli gumowym młotkiem, ale ja już waliłem wielkim stalowym przez drwienko i nie pomaga. Od strony kosza jest jakiś pierścień w obudowie reduktora. Proszę o pomoc jeśli ktoś wie jak się do tego zabrać

Pozdrawiam

No i cóż problem nierozwiązany.....dalej się męczę....a pomocy z nikąd...naprawdę nikt nie wie?? HELP!!! :icon_question: :flesje:

Według instrukcji obsługi od Dniepra 12 (konstrukcja zbieżna z MW), oś koła mocowana jest w obudowie poprzez włożenie jej w obudowę i zabezpieczenie od strony wózka podkładką i nakrętką. Uderzając od strony wózka oś powinna wyjść. Jeśli nie to podgrzej korpus palnikiem, aby aluminium się rozszerzyło. Pierścień o którym piszesz, według rysunku, znajduje się od wewnętrznej strony korpusu zwolnicy i służy do zablokowania osi oraz ślizga się po nim uszczelniacz. Łożysko nasadzone jest bieżnią wewnętrzną na korpus zwolnicy i nie jest w żaden sposób powiązane z ośką koła.

• 2 tygodnie później...