Skocz do zawartości

Pierwszy motocykl a Africa Twin

Rekomendowane odpowiedzi

A druga(mniej miła sprawa) spotkała mnie przy hamowaniu-czułem że moto nie ma hamulców. To znaczy były,ale okropnie słabe w porównaniu z nowoczesnymi konstrukcjami...

Nie wiem na jaką AT wsiadłeś, ale albo na RD03 (jedna tarcza) i wtedy hamulce mogą być niewystarczające w stosunku do masy moto, albo na nowsze modele - ale wtedy kolega ma zrypane hamulce. Bo sprawna AT hamuje w zasadzie na widok 2 paluchów... :bigrazz:

Nie wiem na jaką AT wsiadłeś, ale albo na RD03 (jedna tarcza) i wtedy hamulce mogą być niewystarczające w stosunku do masy moto, albo na nowsze modele - ale wtedy kolega ma zrypane hamulce. Bo sprawna AT hamuje w zasadzie na widok 2 paluchów... :bigrazz:

To była RD04, z dwiema tarczami.

Ja myślę, że zajc po przesiadce z FZ1 ew z poprzedniego FZS (o ile mnie pamięć nie myli) mógł jednak odczuć spora różnicę...

Oj,różnica była spora ;) 20 lat różnicy to jednak przepaść pod tym względem :icon_rolleyes:

• 3 tygodnie później...

hej

tak sie zlozylo ze Afri byla moim pierszym motórem poza epizodami nauki na cudzesach:")

i tym sposobem byla jedna teraz jest druga i tak juz zostalo

koledzy maja racje trzeba wsiasc zrobic runde i co tu gadac - albo bedzie dobrze albo nie

trampek tyz fajny

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

:crossy: A ja po śmiganiu na B12 przesiadłem się na domina i muszę powiedzieć że mnie NX zadziwił kiedy jadąc z kumplem jako plecak przy 60km na szutrze poszedł bokiem przy odkręcaniu manetki;p. Polecam na pierwszy turystyczny endutak nx 650:) aleeeee w przyszłym roku będzie AT albo STerene:)

170cm wzrostu to troszke mało nawet na transalpa. Gdzieś w terenie lub w głębokiej koleinie może nogi zabraknąć. Pamiętaj, że zawsze możesz dokupić obniżoną kanapę, lub obniżenie zawieszenia. Transalp jest o wiele poręczniejszy w stosunku do afryki. W miescie wywijasz między autami jak skuterem :) W terenie daje radę, ale tu sporo zalezy od opon. Jeżeli kupisz dobrą sztukę będziesz zadowolony.

• 2 tygodnie później...

170cm wzrostu to troszke mało nawet na transalpa. Gdzieś w terenie lub w głębokiej koleinie może nogi zabraknąć. Pamiętaj, że zawsze możesz dokupić obniżoną kanapę, lub obniżenie zawieszenia. Transalp jest o wiele poręczniejszy w stosunku do afryki. W miescie wywijasz między autami jak skuterem :) W terenie daje radę, ale tu sporo zalezy od opon. Jeżeli kupisz dobrą sztukę będziesz zadowolony.

170 cm, niecałe 70 kg, dwa lata TA, do roku AT. Wterenie i na szosie. Dla mnie obydwa motory są poręczne, jak się jedzie, bo jak stajesz, wychodzi różnica w masie. Generalnie zatrzymania, czy na drodze asfaltowej, czy na lesnej trzeba "zaplanować", przy takim wzroście jak mój. Z przodu obniżona o 1 cm, amortyzator odpuszczony. Z podnoszeniem nie jest aż tak źle, można się nauczyć, przy okazji nie robiąc sobie krzywdy.

Jednak na pierwszy motocykl wybrałbym TA.