Skocz do zawartości

Cos grzechocze w silniku (am6)

kamilp7
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam ponownie.

Po zlozeniu mojego silnika i odpaleniu go bez rury i filtra powietrza i przejechaniu jakis 10m postawilem go i skladalem dalej. Zalozylem tlumik ale nie zalozylem filtra. Zapalilem go, dodalem gazu a ty nagle (GRGRGRGRGRGRGR) ;) raz jest raz nie ma. Co to moze byc lozyska na wale??? nawet jak sie kopka kopie to tak jest. Ale cylinder musi byc zalozony. Musi miec opur kompresji zeby zgzrzytal. Nie jest to napewno korbowud ani lozysko igielkowe Cylinder tez nie ma rys.

witam ponownie.

Po zlozeniu mojego silnika i odpaleniu go bez rury i filtra powietrza i przejechaniu jakis 10m postawilem go i skladalem dalej. Zalozylem tlumik ale nie zalozylem filtra. Zapalilem go, dodalem gazu a ty nagle (GRGRGRGRGRGRGR) :buttrock: raz jest raz nie ma. Co to moze byc lozyska na wale??? nawet jak sie kopka kopie to tak jest. Ale cylinder musi byc zalozony. Musi miec opur kompresji zeby zgzrzytal. Nie jest to napewno korbowud ani lozysko igielkowe Cylinder tez nie ma rys.

może pierśćień pękł albo ze sprzęgłem coś

Mozliwe ale tlczek i tak musze kupic. i rozkrecic silnik bo jestem glupi i jak zdjolem cylek to wrzycilem go na 1. bieg i pchnolem tloczek udezyl o kartery i popekal. Do piero po fakcie dokonanym pomyslalem.

ojej to coś dalikatny ten tłok był :icon_evil:

może ci nie wyzębia kopnika jak halasuje tak ?

albo sam nie wiem co to moze być :icon_exclaim:

rozbierz ogląnij i sam dojdziesz do tego tak jest najlepiej

PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn

www.elektrotec.cba.pl

nie bo raz chalasuje raz nie. Raz bylo tak jak gazu dodalem to cos nie wkrecal sie na obroty. To cyba lozyska na wale. Moze sie jedno popsulo ja w wal od strony magneta walilem mlotkie (delikatnie ale kilka dzisiat razy. Walu nie wyjolez z jednej poluwki kartera. To chyba od tego mloteczka. albo magneto lata, musze zobaczyc. moze nie dokrecilem ale nie sadze zeby to to bylo.

A może to po prostu pierścionki hałasują jak to bywa przy docieraniu sprzęta. Cylinder był oddany do szlifu? może honowanie nie było dostatecznie wykończone i musisz troszkę podoćierać moto i będzie ok. łożyska raczej odpadają.

Wymienialem tylko simeringi BEZ lozysk same simeringi i uszczelki. Jak wyciagalem wal to nie chial wyjsc, nawet go nie wyjolem z jednej strony. Walilem mlotkiem przez drewienko ale nawet sie nie ruszyl. Moglo to byc od tego ze nie dostawal oleju?? bo cos mi sie wydaje ze ta pompka aleju sie popsula. Ktos pisal ze nie mozna dmuchac kompresorem na lozyska to prawda?? bo ja dmuchalem.

Wymienialem tylko simeringi BEZ lozysk same simeringi i uszczelki. Jak wyciagalem wal to nie chial wyjsc, nawet go nie wyjolem z jednej strony. Walilem mlotkiem przez drewienko ale nawet sie nie ruszyl. Moglo to byc od tego ze nie dostawal oleju?? bo cos mi sie wydaje ze ta pompka aleju sie popsula. Ktos pisal ze nie mozna dmuchac kompresorem na lozyska to prawda?? bo ja dmuchalem.

To troszkę zmienia postać rzeczy.. Jak już rozpoławiałeś silnik to myślałem,że wymieniłeś łożyska. Być może nie dostawały odpowiedniej ilości oleju i się pozacierały złapały dużych luzów a już na pewno nie pomogło im napierdzielanie młotkiem. Jak dla mnie czeka Cię ponowna robota bo chciałeś zaoszczędzić. z dmuchaniem kompresorem to dla mnie same + a nie minusy. Łożyska nie uszkodzisz bo niby jak ? a co najwyżej wydmucha brudki.

• 3 tygodnie później...