Skocz do zawartości

tylna piasta-zamocowanie tynej zębatki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was moze orientujecie sie jak powinny być zamocowane w tylnej piascie gumowe wkladki-klocki w ktorych wlozona jest tylna zebatka koła. Dzis mi wyleciały przy demontażu tylnego koła. Po zmontowaniu( widocznie zle) :banghead: łańcuch dostawał duzych wibracji tak jakby nic go nie amortyzowało przy rozpedzaniu motocykla. Czy ma znaczenie jak włożone sa te gumowe klocki na których zamocowana jest tylna zębatka w piaste? ew. jak powinny byc włożone te gumowe klocki? Z góry dziekuje za wszelkie info pozdr. roobsoon

one sa dobre tylko nie mam pojęcia w jakiej prawidłowej kolejnosci je teraz tam wlożyc w piaste i w jakim kierunku do jazdy( jeden jest wiekszy,drugi mniejszy i oba sa połaczone w calosc w jeden i takich tam jest 4) Czy to ma znaczenie jak one sa tam umieszczone???

Tak, to ma znaczenie i pewnie odwrotnie je włożyłeś... :wink:

muszą być założone tak, żeby w czasie jazdy zabierak zębatki "naciskał" na ten grubszy klocek.

Czyli jeśli ściągniesz zabierak i popatrzysz na piastę koła uzbrojoną w "gumy" to górna guma ma mieć gruby klocek skierowany w stronę przodu motocykla, reszta analogicznie do tej górnej.

Jeśli za bardzo zamieszałem w opisie to po prostu pomyśl chwilę i załóż tak, żeby grubszy klocek przenosił siłę napędu na koło, a cieńszy tylko siłę hamowania silnikiem...

Nie wiem jak inaczej to opisać, ale mam nadzieję, że będzie wiadomo o co chodzi ;)