Skocz do zawartości

Chrom, aluminium i inne powłoki

christopheer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie wiem co to za kwas,ale popytaj w Twojej okolicy o galwanizera a on Ci to zrobi.Nie wiem czy chcesz tylko usunąć stary chrom,czy też odnowić powłokę.Na moich elementach mocujących szybę chrom odchodził w paru miejscach,dałem do firmy zajmującej się chromowaniem i odnowili ładnie,stary usunęli a nowy położyli.

Edytowane przez piter 1600

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

Jesli chodzi o gume z podeszwy to ja po prostu biore pasty polerskiej (w kostce, wysoka granulacja) na rozgrzany jeszcze wydech zeby sie stopila i scieram gume szmata (biala, bawelniana, zeby sama kleksow nie zostawiala). Schodzi po 2-3ruchach.

Czyszczenie aluminium - ta sama pasta, na wiertarke nalozona koncowka z krazkiem filcowym i trzec, trzec, trzec az bedzie blyszczec. Pozniej mozna zabezpieczyc jakims lakierem do tego przeznaczonym, ja nie malowalem i nie widze zadnych zmian na powierzchni metalu (utleniania , nalotow, etc.). Do trudniej dostepnych miejsc mozna zastosowac korki filcowe na trzpieniu.

Edytowane przez MadaQuada

Jesli chodzi o gume z podeszwy

a jeśli chodzi o zdjęcie chromu? może ktoś wie więcej na ten temat?

słyszałem że kwas solny i gorący kwas siarkowy.

Ale czy to nie zniszczy metalowego elementu bardziej niż chromu , który jest chyba "twardzy" ?

witam jesli chodzi o gumę na wydechu to najlepiej wziac szmatkę pastę tempo gryboscierna i zetrzec ją z wydechu pasta ta nie pozostawia odziwo zadnych rys poniewaz sam tak robie od dłuższego czasu. a jesli chodzi o nikiel to mam pytanie czy aluminium mozna pokryc niklem, chromem?

Dawałem kilka elementów do regeneracji ,czyli zdjęcia starej powłoki chromowej i położenia nowej warstwy chromu i nie zauważyłem aby elementy były uszkodzone.Wyglądają jak nowe.

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

6 lat pracowalem w PZL Okęcie - byli tam spece co chromowali aluminium (zwolnili ich) teraz sie dowiadywalem i jest z tym lipa jesli chodzi o Wawe. ogólnie sie da ale najpier powinno sie miedziować, niklować i dopiero chromować.

jeśli chodzi o usuwanie starej powłoki to - zależy pod co :

pod malowanie wystarczy piaskowanie, a pozniej polerka lub docieranie papuierem wodnym- zależy jaki sie chce efekt uzyskać - zawsze trzeba podkładową farbe położyć to wyrówna powierzchnie i nie da odpaść lakierowi

przed poprawianiem Chromu - w zakładzie gdzie będą chromować muszą sami usunąc poprzednia warstwe i później: miedziowanie (ewentulanie dla fanatyków-niklowanie) i chromowanie

taka metoda daje efekt o jaki chodzi - jeśli dadzą sam chrom (szczególnie na aluminium) to odejdzie dość szybko - znaczy jak nikiel w sprayu :D

jest jeszcze metoda o ktorej słyszałem ale nie wiem jeszcze czy ktoś to robi u nas:

czyba chodzi o malowanie chromem/niklem - to taki efekt jak na plastikowych częściach maszyn - udaje to chrom (błyszczy sie) a pod spodem plastik - sądze że na aluminum też sie tak da.

jedyna firma jaką znalazłem że chcą mi aluminium pochromować: http://www.retrogarage.pl/

ale mają jakieś straszne terminy - za 3 tygodnie... czy jakiś tak

Trzy tygodnie to jakiś problem?Według mnie to bardzo szybko,w zimie dowiadywałem sie o terminy chromowania to dwa miesiące nie było dużo.Nalepiej takie operacje zostawić właśnie na zimę,czas nie goni,sezon nie ucieka.A wszystko można zrobić porządnie.