Sabcio Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Mam pytanko.Czy posiadanie przy moto nieświecących niebieskich świateł (kogutów) jest karalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 owszem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kjujik Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 owszem :)Ciekawi mię toto - myślałem zamontować do Potfura taki cudeńko a dokładnie niebieski i czerwony stroboskop.Na jakiej podstawie twierdzisz że nie wolno montować takowego oświetlenia? pzdrkjujik Cytuj Od urodzenia skazany na sukces, a jesli teza o zaostrzaniu sie walki klasowej w miare postepu socjalizmu jest prawdziwa,to w przyszlosci takze na wiezienie. :bigrazz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian09 Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Mi się wydaje że takie kolory oświetlenia są zarezerwowane dla pojazdów specjalnych (policja ,straż itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Ciekawi mię toto - myślałem zamontować do Potfura taki cudeńko a dokładnie niebieski i czerwony stroboskop.Na jakiej podstawie twierdzisz że nie wolno montować takowego oświetlenia? pzdrkjujik Zgodnie z Art. 96a § 1 kodeksu wykroczeń „Kto, nie będąc do tego uprawnionym, posiada w pojeździe urządzenia stanowiące obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego w ruchu, wysyłające sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie, a także elementy oznakowania w postaci napisów, podlega karze grzywny.” Samo posiadanie „koguta” wystarczy bowiem, aby złamać zakaz zawarty w art. 66 ust. 4 pkt 3 prawa o ruchu drogowym. Zakazuje on umieszczania w pojeździe lub na nim urządzeń stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie. Zakaz dotyczy umieszczania takich urządzeń, a więc zostaje on już naruszony, gdy w pojeździe znajduje się takie urządzenie. Nie ma znaczenia, czy jest ono używane, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kjujik Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Zgodnie z Art. 96a § 1 kodeksu wykroczeń „Kto, nie będąc do tego uprawnionym, posiada w pojeździe urządzenia stanowiące obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego w ruchu, wysyłające sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie, a także elementy oznakowania w postaci napisów, podlega karze grzywny.” Samo posiadanie „koguta” wystarczy bowiem, aby złamać zakaz zawarty w art. 66 ust. 4 pkt 3 prawa o ruchu drogowym. Zakazuje on umieszczania w pojeździe lub na nim urządzeń stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie. Zakaz dotyczy umieszczania takich urządzeń, a więc zostaje on już naruszony, gdy w pojeździe znajduje się takie urządzenie. Nie ma znaczenia, czy jest ono używane, czy nie.Dzięki za wyjaśnienie - podejrzewałem coś w tym stylu :banghead:Pewnie i tak założę :icon_twisted: pzdrkjujik Cytuj Od urodzenia skazany na sukces, a jesli teza o zaostrzaniu sie walki klasowej w miare postepu socjalizmu jest prawdziwa,to w przyszlosci takze na wiezienie. :bigrazz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabcio Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 ................................ wysyłających sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych.................... Właśnie, wysyłających sygnały świetlne. Jeżeli mam atrapy nie wysyłające sygnały świetlne to co wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yosarian Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 A orientuje się ktoś jaką wysokość może miec ta grzywna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pozytywnie Zakrecony Wariat Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Tzn generalnie na uzywanie niebieskich sygnalow swietlnych oraz dzwiekowych mozna sobie zrobic"papier".Nie wiem tylko czy trzeba pracowac w jednostce ktora uzywa pojazdow uprzywilejowanych.Aczkolwiek wydaje mi sie ze jednak trzeba miec jakies skierowanie od pracodawcy u ktorego praca zwiazana jest z jazda pojazdami "uprzywilejowanymi". Wiem ze napewno trzeba zrobic uprawnienia ale gdzie i jak sie to robi to juz nie wiem :) Cytuj "Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych którzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,mając przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomulus Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 A orientuje się ktoś jaką wysokość może miec ta grzywna? Grzywna i konfiskata oczywista :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Mnie zastanawia jedna rzecz, po co matowac jezeli sie nie bedzie tego uzywac ? :biggrin: , za duzo kasy mamy ? :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 (edytowane) Właśnie, wysyłających sygnały świetlne. Jeżeli mam atrapy nie wysyłające sygnały świetlne to co wtedy. Podejrzewam że tak jak z atrapą broni, w banku może narobić problemów :biggrin: A na wadze mozna zaliczyć 5 tyś peelenów albo 14 dni aresztu + konfiskata sprzętu oczywiscie. Edytowane 7 Maja 2008 przez leonstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi