Skocz do zawartości

Wyrejestrowanie motocykla ??

Usul
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja przedstawia sie nastepujaco - sprzedalem Huske 450tke dla kolesia, ktory nie mieszka w Polsce. Umowa w "mrokach dziejow" zaginela. Ostatnio pani z PZU do mnie dzwonila mowiac, ze nie place OC, ale wytlumaczylem sytuacje i powiedziala, ze nie moze tego pojazdu usunac z systemu bez umowy K-S, ale dala jakas notatke i powiedziala, ze powinien byc spokoj.

Ale z tego co mi wiadomo, jest w Polsce cos takiego jak obowiazek wyrejestrowywania w Urzedzie Miejskim..

Jakie moga byc konsekwencje nie robienia tego, bo zmieniam ktoryz z moich pojazdow raz na rok-dwa i jakos nigdy tego nie robilem... (inna sprawa, ze umowy K-S nie mam tylko na motorek, ale wszystko pozostale zostalo w kraju, w zwiazku z tym zostalo u nas przerejestrowane, oplacone przez druga osobe OC itp.).

Co z takim fantem ??

Edytowane przez Usul

W myśl obowiązujących przepisów również TY jako sprzedający masz obowiązek powiadomić ubezpieczalnie i wydział komunikacji o fakcie sprzedaży pojazdu w ciągu 30dni najlepiej pisemnie i załączyć kopię umowy k-s (chodzi oto żeby ubezpieczalnia i wk miała dane nowego właściciela). A jeżeli pojazd został skasowany robisz to samo tylko zamiast umowy przedstawiasz kwit z uprawnionej stacji kasacji pojazdów. A teraz pozostaje Ci tylko odnaleźć osobę która kupiła twój motocykl i poprosić ja o kopie umowy k-s.